4 bylinky, které by vám v domácnosti neměly chybět, a jak je pěstovat?

Různé bylinky v květináčích beats1 / Shutterstock.com

Čerstvé i sušené – bylinky jsou nepostradatelnými pomocníky v každé domácnosti. Kromě svých léčebných, posilujících a čisticích účinků také skvěle dochutí pokrmy nebo provoní šatník či pokoj. Jsou všestranně využitelné a jejich pěstování není nijak složité, ať už na ně máte místo za oknem, na balkoně nebo na zahrádce.

Přečtěte si také

Varování pro rodiče: PEPCO stahuje hračky kvůli obavám z bezpečnosti

Které bylinky je dobré mít doma?

1. Petržel

Účinky

Obsahuje až 3× více vitamínu C než pomeranč, díky čemuž spolehlivě posiluje imunitní systém a napomáhá udržovat mladistvý vzhled pleti. Řeč je o petrželi zahradní naťové, která se hojně využívá jak v kuchyni, tak v léčení.

Její výrazné antioxidační vlastnosti a vysoký obsah chlorofylu, který čistí krev a posiluje tvorbu červených krvinek, ji řadí mezi tzv. superpotraviny. Příznivě působí i na zrak a jako zdroj kyseliny listové je velmi důležitá pro těhotné ženy. V kuchyni se nejčastěji přidává do polévek a vývarů, vhodně dochucuje mořské plody i mleté maso a neobejdou se bez ní ani omelety či nádivky.

Žena přesazuje bylinky do květináčů Shironagasukujira / Shutterstock.com

Pěstování

Petrželi se daří v dobře propustné půdě bohaté na živiny, na slunném nebo polostinném místě. Vysévá se v průběhu března a dubna přímo na stanoviště – pokud máte zahrádku, pak rovnou tam, dařit se jí bude ale i v květináči na balkoně nebo za oknem.

Semínka potřebují k vyklíčení světlo, proto je při výsevu dáváme přibližně jen 0,5 cm hluboko a do substrátu je dlaní mírně zatlačíme, nezahrnujeme. Klíčení může trvat až 5 týdnů, nelekejte se proto, že se dlouho nic neděje.

Pečená játra na šalvěji s celerovým pyré
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Pečená játra na šalvěji s celerovým pyré

Pečená játra s cibulí, jablky a bramborovo-celerovým pyré jsou jednoduchá na přípravu a nádherně provoní vaši kuchyni šalvějí, která je také součástí tohoto skvělého receptu.

Pečená játra na šalvěji s celerovým pyré

2. Šalvěj

Účinky

Šalvěj lékařská je oblíbená kromě své vůně zejména pro vysoký obsah silic, flavonoidů, tříslovin a hořčin, díky nimž má výrazné stahovací účinky. Pomáhá tak urychlit hojení ran, tlumí krvácivost dásní, dezinfikuje ústní dutinu a osvěžuje dech. Zmírňuje záněty dýchacích cest a v kosmetice se využívá k ošetření mastné a aknózní pleti a při výrobě deodorantů. Sušené listy jsou prý mnohem účinnější než čerstvé.

V kuchyni se využívá zejména jako koření, které zlepšuje trávení a posiluje chuť k jídlu. Těhotné a kojící matky by se jí však měly raději vyhnout, protože v prvním případě ohrožuje zdraví plodu a ve druhém snižuje laktaci.

Pěstování

Šalvěj potřebuje jen sucho, slunce a teplo. Pokud jí chcete dopřát, dbejte na to, aby měla k dispozici vápník, a naopak se vyhněte kyselým půdám. Nejlépe prospívá v zahradě na místě, kde se příliš nedrží voda, zvládne to ale i doma v květináči.

Semínka při výsevu jemně zahrňte substrátem a po dobu klíčení udržujte vlhko. Po vyklíčení je nutné rostlinku přesadit. Při pěstování doma alespoň do jiného květináče. Pokud máte záhon, můžete ji po zmrzlých v polovině května přesadit rovnou tam.

Sušené a čerstvé listy majoránky Anzhela Shvab / Shutterstock.com

3. Majoránka

Účinky

Majoránka zahradní je především nepostradatelným pomocníkem v kuchyni coby koření a dochucovadlo. Přidává se do omáček, gulášových polévek, nádivek a pečených mas. Její léčivá síla tkví hlavně ve schopnosti zklidňovat nervovou soustavu, ulevovat od napětí i stresu a zmírňovat projevy migrény. Tlumí také menstruační bolesti a příznivě působí na tvorbu mateřského mléka.

Pěstování

Majoránce se bude líbit na záhoně, v truhlíku na balkoně i v květináči za oknem. Nejlépe jí bude v závětří na slunném stanovišti. Vyžaduje pravidelné zalévání a na živiny bohatou půdu. Pokud ji plánujete pěstovat doma, vysaďte ji do substrátu přímo pro byliny. Semínka se vysévají v průběhu dubna, dlaní je jen lehce zatlačte do substrátu, zasypejte tenkou vrstvou zeminy a udržuje vlhko.

4. Levandule

Účinky

Levandule lékařská má kromě své typické vůně a blahodárných léčivých účinků také dekorativní charakter. Je zdrojem silic, flavonoidů a také kyseliny rozmarýnové, která jí dodává antiseptické, protizánětlivé a protivirové účinky. Hojně se používá v kosmetice především na mastnou a aknózní pleť, pomáhá ale také při kašli, nespavosti, bolestech hlavy nebo při stavech neklidu a nervozity.

Pěstování

Na rozdíl od ostatních bylin vyžaduje pěstování levandule zvýšenou pozornost. Pokud si ji chcete vypěstovat ze semínek, je potřeba vysadit je do speciálního výsevního substrátu promíchaného s pískem: na 4 díly zeminy by měl přijít 1 díl písku.

Semínka vysejte do hloubky maximálně 0,5 cm, opatrně zahrňte zeminou a ihned půdu dostatečně navlhčete. Pozor však, aby se při tom semínka z půdy nevyplavila. Výsevní truhlík umístěte na teplé místo, na kterém je trvale alespoň 20 °C. Mladé rostlinky by měly vyklíčit do 3 až 4 týdnů.

Zdroj: healthline.com, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com