Tipy a triky, jak se zbavit mravenců v domě

Mravenci na talíři s vidličkou Boyloso / Shutterstock.com

Když mravenci útočí – i tak by se dala nazvat situace, kdy se k vám do kuchyně nastěhuje celá rodina malých nezvaných hostů. Nejčastějším důvodem je samozřejmě dostatek potravy. Objevili jste mravenčí cestu nebo mravence v potravinách? Zbavte se jich pomocí našich rad.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Mravenci v domě

Našli jste mravence v kuchyni? To není zrovna příjemné zjištění. A to platí také pro malé šikovné mravence, kteří si k vám mohou najít cestu po fasádě, škvírami nebo dokonce dveřmi z terasy.

Základem pro vytvoření domova bez nežádoucího hmyzu je samozřejmě prevence. A když už se stalo, že váš byt mravenčí kolonie navštívila, pak nezbývá, než důsledně zakročit.

Prevence proti hmyzu v domácnosti

Úklid

Úklid – to je samozřejmě krok číslo jedna. Pravidelný úklid můžete zpestřit esenciálními olejíčky a octem. Zatímco vonné oleje jako eukalyptus, citronela či levandule odpuzují více druhů hmyzu, ocet vám úklid usnadní a ještě zabrání vstupu mravencům – ti ho totiž nemají rádi.

Správné skladování potravin

Kromě pravidelného vytírání a utírání prachu je dobré v rámci prevence také zvážit uskladňování potravin. Nesprávné skladování ve spíži usnadní útok mravenců – ti se dostanou přes papírové obaly. Proto dbejte na skladování surovin v plastových či skleněných dózách, do kterých se hmyz nemá šanci dostat.

Uzavřete přístupové cesty

Zjistěte, kudy se mravenci dostávají do vašeho domu, a uzavřete tyto cesty. Prozkoumejte okna, dveře, praskliny ve zdech a vedení, kterými by se mohli dostat dovnitř. Použijte tmel nebo silikonové těsnidlo k utěsnění těchto otvorů.

Sušená levandule v misce a na dřevěné lžičce, v pozadí čerstvě utržená kytice levandule Cora Mueller / Shutterstock.com

Voňavé bylinky jako odpuzovače

Milujete bylinky a používáte je nejen v kuchyni? Ozdobte si parapety oken bylinkami v květináči. Silné aroma některých rostlin odpuzuje hmyz – mnohdy tak ani nebudete potřebovat sítě do oken. Volte třeba bazalku, mátu, eukalyptus nebo osvědčenou a krásnou levanduli.

A že nejste příznivci pěstování zeleně? Nevadí. Pomohou vám vonné esenciální olejíčky zmíněných bylin. Ty můžete smíchat s vodou a postřik aplikovat na vstupy do domu, do oken a všude tam, kudy se k vám může dostat nezvaný hmyz.

Jak na mravence bez chemie?

A když najdete zástup mravenců? Zkřižte jim cestu kořením. Díky dobře vyvinutému čichu nesnesou výrazné vůně.

  • Můžete vytvořit posyp třeba z pepře.
  • Podobně by měla zafungovat také skořice, sůl nebo pálivá paprika.
  • Dobrým preventivním opatřením je také voňavý hřebíček.
  • A co použít kromě koření? Třeba zubní pastu nebo prášek do pečiva.

Jak se zbavit mravenců?

Pokud najdete mravence v potravinách, nezbývá, než je vyhodit, případně hmyz odlákat do nastražených pastí. Ty nalákají mravence a znemožní jim past opustit. Poslední možností jsou pak chemické postřiky či nástrahy na mravence, které však malé nezbedníky zahubí.

Většinou jde o krajní řešení – s ohledem na domácí mazlíčky, děti a skladování potravin s chemií spíše opatrně. Raději mravence vypuďte pomocí babských rad – klid máte zaručen.

Muž ve speciálním obleku hubí škůdce v domácnosti Elnur / Shutterstock.com

Past na mravence

Na trhu jsou k dispozici různé pasti na mravence, které mohou být účinné při likvidaci celého hnízda. Mravenci budou přilákaní sladkým lákadlem a vezmou jej do hnízda, kde se rozšíří a zahubí celou kolonii.

  • Dobrou zkušenost máme například s tzv. domečky – to jsou už zmíněné pasti s gelovou návnadou, kterou si mravenci odnesou do hnízda, a tím zlikvidujete celou kolonii i s mravenčí královnou.

Dezinsekce

Pokud jsou mravenci stále problémem a nedokážete je sami ovládnout, můžete se obrátit na profesionální společnost specializující se na kontrolu škůdců. Odborníci vám mohou pomoci identifikovat zdroj a zvolit vhodný postup pro jejich odstranění.