Jak nastartovat přirozený jarní detox? Chce to pít hodně vody a vyzkoušet přerušovaný půst

Tabulka s nápisem detox a zelenina Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Na jaře se znovu nerodí jen příroda – čistí se i lidské tělo. A pokud konzumujete ty správné sezónní potraviny, pak už se částečně detoxikujete. Po náročné zimě je dobré správnou stravou chod těla podpořit a kromě vhodného jídelníčku vsadit i na dostatek tekutin. Jak na šetrnou jarní detoxikaci organismu?

Přečtěte si také

Dejte Velikonocům šanci: 10denní plán na to, aby byly pohodové a veselé i letos

Ideální strava pro lidské tělo? Přece ta sezónní. Právě konzumované potraviny se po celý rok odráží na lidském zdraví a celkové kondici organismu. Zatímco naše babičky a jejich rodiny jedly to, co se právě urodilo, dnes jsou obchody plné a od sezónní stravy se upouští. Jak si tedy na jaře pročistit tělo a získat potřebné živiny?

Dodržujte pitný režim

Podle výživových specialistů není klíčovou jen vyvážená a sezónní strava, nýbrž také pitný režim. Jak ale pít opravdu kvalitní vodu?

  • Doporučujeme filtraci – městskou vodu tak zbavíte nevhodných látek a tělo získá tolik potřebnou hydrataci.
  • Zajímavá je také ionizace vody. Ta nejsilněji upravená není určena k pití, avšak může pomoci oživit a důkladně očistit ovoce a zeleninu od pesticidů – stačí je do takto ionizované vody namočit.

A proč pít dostatek čisté vody? Tělo se tak může snáze zbavit toxinů a pročistit se, proto ideálně na jaře zvyšte její příjem.

Smoothie z červené řepy a jablka

Smoothie z červené řepy a jablka

Smoothie se často připravují z kombinace zeleniny a ovoce. Možná si říkáte, že se vám moc nechce popíjet červenou řepu – ale věříme, že vás tato chuť mile překvapí! Řepa je navíc velmi zdravá, a do svého jídelníčku bychom ji tudíž měli zařazovat pravidelně.

Časová náročnost: 10 min Obtížnost: Snadný
Smoothie z červené řepy a jablka
Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Časová náročnost: 10 min Obtížnost: Snadný
Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Zkuste úplný nebo přerušovaný půst

Další cestou, jak odlehčit organismu po zimním období, je úplný nebo přerušovaný půst. Už chápete, proč je postní období spojováno s náboženskými tradicemi právě na Velikonoce? Je totiž jaro – a i tento krok může pomoci podpořit zdravé tělo. Ale nebojte se, nemusíte týden hladovět.

Přerušovaný půst

Vyzkoušejte přerušovaný půst, kdy budete bez jídla v několikahodinovém okénku každý den. Oblíbený přerušovaný půst je v režimu 8/16, kdy 8 hodin jíte a 16 hodin můžete pít pouze vodu a neslazené bylinné čaje.

Úplný půst

Další možností je vynechání jídla například na dobu 24 hodin, tedy vydržet od večeře k večeři – není to tak náročné, přitom však odlehčíte trávicímu traktu. Nezapomínejte ovšem ve všech těchto případech na dodržování pitného režimu, který hraje důležitou roli.

Zelené superpotraviny, smoothie ve sklenici s brčkem KarinaKlachuk / Shutterstock.com

Superpotraviny

Co ještě pro své úžasné tělo můžete udělat? Podpoří ho superpotraviny, tedy přirozené a bohaté zdroje živin. Obsahují totiž nezanedbatelné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Dnes je lze pořídit i ve formě potravinových doplňků, užívání je proto velmi pohodlné. A pokud navíc vyberete ty v práškové formě, není nic jednoduššího, než přidat si je do smoothie drinku.

Jak na jarní detox organismu?

Očista nemusí být jen přísný detoxikační jídelníček. Očistu lze provádět s lehkostí a citem.

Co pro sebe ještě můžete udělat?

  • omezte spotřebu masa
  • vynechte mouku, mléčné výrobky a bílý cukr
  • dopřejte si pravidelný pohyb
  • dbejte na dostatek odpočinku
  • hodně pijte
  • doplňte do jídelníčku vlákninu
Žena leží v trávě se zavřenýma očima E.R. Images / Shutterstock.com

… a nebuďte na sebe moc přísní. Mějte se rádi už „jen“ proto, že všechny tyto kroky děláte jen a jen pro své tělo a zdraví.

Tip: Jaro je ideální doba na sběr kopřiv. Dobře odvodňují, čistí ledviny a vyplavují z těla vše, co mu neslouží. Kopřivový čaj konzumujte dvakrát denně alespoň tři týdny, poté si dopřejte týden pauzu. Kopřivová kúra podpoří celkovou očistu organismu.

Zdroje: Healthline, Medical News Today, MedicineNet