Vyzkoušejte velikonoční mazanec z kynutého tvarohového těsta. Zaručeně nepopraská!

Nakrájený mazanec, tulipán v popředí Anna Kolásková

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako vánočka k Vánocům. Obě pochoutky se dělají ze sladkého kynutého těsta – vánočka se nicméně splétá minimálně ze tří pramenů, kdežto mazanec se jen tvaruje do bochníčku. Společně si upečeme výborný tvarohový mazanec a řekneme si, proč mazance občas praskají a jak tomu zabránit.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Kdy se peče mazanec?

Mazanec má u nás tradici dlouhou několik století. Peče se hlavně na Velikonoce, a to už tradičně na Bílou sobotu. Když ještě lidé neznali cukr, sladkou chuť do něj dodávali smetanou, tvarohem, rozinkami či sušeným ovocem.

Čím majetnější rodina byla, tím bohatší si mohla dovolit chutě. Výjimkou nebylo ani to, že se mazanec pekl pro každého člena rodiny zvlášť. Vrchní část mazance se zdobila křížem, protože Velikonoce byly a jsou hlavně svátky křesťanské. Dnes není o suroviny nouze. Do mazance můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej navrch hojně posypat sekanými mandlemi.

Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami

Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který můžete podávat samotný, skvěle však chutná také s máslovými brambory a jarním, zeleninovým salátem. Za dob našich babiček značila jakýsi přechod mezi půstem a hodováním.

Velikonoční nádivka s šunkou a bylinkami

Recept na tvarohový mazanec z kvásku

Do tvarohového mazance samozřejmě patří tvaroh. Použijte takový, který půjde do těsta pěkně zapracovat (tvrdý na strouhání není vhodný). Přidat samozřejmě můžete i rozinky nebo kandované ovoce. Záleží jen na vašich chutích.

Velikonoční mazanec Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Ingredience na mazanec:

  • 550 g hladké mouky (nebo víc podle vodnatosti tvarohu)
  • 250 ml mléka
  • 250 g tvarohu (ve vaničce)
  • 100 g cukru krystal
  • 25 g droždí v kostce
  • 3 žloutky
  • rozinky nebo kandované ovoce (lze vynechat)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • špetka mleté vanilky
  • kůra z 1 bio citrónu
  • špetka soli
  • na zdobení: sekané mandle + 1 žloutek na potření
  • po upečení: 30 g másla, 2 lžíce rumu

Postup:

Pokud máte robota, usnadní vám práci. Budete potřebovat hnětací hák.

  1. Zadělejte si kvásek. Do misky nebo hrníčku dejte pár lžic teplého mléka, přidejte 1 lžičku cukru, 1 lžičku mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na 15 minut vzejít na teplém místě (kamna, topení).
  2. Mezitím si do mísy prosejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte vlažné mléko, oba cukry, žloutky, kvásek a začněte zadělávat těsto. Jakmile je lehce vypracované, přidejte zbývající ingredience kromě rozinek (tvaroh, rum, vanilku, citronovou kůru).
  3. Vypracujte velmi vláčné těsto. Pokud je příliš tekuté, přidejte ještě mouku (záleží na vodnatosti tvarohu). Poté jej lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo na 1 hodinu.
  4. Po hodině do těsta přidejte rozinky, propracujte směs rukama a vytvarujte bochánek. Ten dejte na plech a nechte ještě kynout minimálně 30 minut až 1 hodinu na teplém místě.
  5. Po dokynutí ho pomašlujte vajíčkem, posypejte mandlemi a dejte péct do trouby. Pečte 10 minut na 175 stupňů, poté ztlumte a dopečte 30 minut na 160 stupňů.
  6. Ihned po upečení pomašlujte mazanec horkým máslem s rumem. Nechte vychladnout a můžete podávat.

Mazanec se peče z kynutého těsta, proto je nejchutnější hned po upečení a následující den. Ze staršího mazance se dají připravit francouzské toasty nebo žemlovka.

Nakynuté těsto Anna Kolásková

Jak předejít prasknutí?

Občas se může stát, že mazanec dáte do trouby v krásném bochníkovém tvaru, ale vytáhnete popraskanou placku. Proč?

  • Jednou z možností je, že byl mazanec před pečením málo nakynutý – tudíž kynutí pokračovalo i v troubě a mazanec se rozpínal a rozpínal, až prasknul. Do trouby ho tedy dávejte až 100% nakynutý. Poznáte to tak, že do těsta uděláte důlek, který se nebude vracet (těsto už nebude mít sílu).
  • Druhou možností je, že jste těsto po 1. nakynutí málo propracovali neboli jste si nedali dostatečnou práci s tvarováním bochánku.
  • Třetí možnost? Při naříznutí do kříže jste udělali kříž příliš velký a mazanec se tím pádem rozjel víc, než byste chtěli.

Zdroje: autorský recept – Anna Kolásková, Kupi