Co prozradí tato označení na mražených pizzách? Americká, neapolská, handmade a další

Dobrá pizza z krabice není sci-fi, některé stojí za vyzkoušení Pinar Kucuk / Unsplash

Návštěva pizzerie je příjemným zážitkem pro chuťové pohárky. Bohužel však dnešní doba vysedávání v restauracích nepřeje, a proto stále více lidí sáhne do mrazáku pro pizzu mraženou. Někdy je ovšem těžké se v široké nabídce vyznat a není snadné koupit přesně to, po čem toužíte. Jak na to?

Přečtěte si také

Jak často jíst kuřecí, hovězí a vepřové maso, aby nám neškodilo?
Jak často jíst kuřecí, hovězí a vepřové maso, aby nám neškodilo?

Jsou mražené pizzy nekvalitní?

U mražené pizzy musíte počítat s jedním – je to polotovar a nemůžete od něj očekávat zázraky jako z italské pizzerie. Na trhu nicméně najdete lepší i horší produkty.

Vždy čtěte etikety a dozvíte se, jaký je poměr těsta a náplně. Stejně tak je důležité i složení omáčky, procento masa v šunce či kolik je na pizze dalších surovin, jako jsou třeba špenát nebo žampiony. Z jakých typů tedy vybírat?

Americká pizza je bohatá

Americká pizza je trochu jiná než klasická italská – nese totiž bohatší náplň, respektive má o něco tlustší těsto a je naplněna sýrem a dalšími ingrediencemi. Spodní vrstvu náplně zpravidla netvoří rajčatová omáčka, ale tlustá vrstva sýra. Teprve na tu přijde rajčatové sugo a následně salám nebo slanina.

Poctivě vysoké těsto a bohatá náplň – tak chutná pizza z USA Canva

Neapolská je jen jedna

Označení neapolská pizza by se na obalech s mraženou pizzou již objevovat nemělo, od roku 2010 je totiž Evropskou unií zapsána na seznamu zaručeně tradičních specialit. Recept je regulován zákonem a je určeno, kde může být pizza připravována a jaké další náležitosti mají být splněny. V České republice je pro představu jen několik málo restaurací, které smí takovouto pizzu podávat.

Kam pro zásoby skvělé pizzy v akci?

Handmade aneb zlaté ručičky

Handmade je označení pro ruční výrobu. Nakolik jde o ruční výrobu u prefabrikované pizzy je dobrá otázka, nicméně některé supermarkety a prodejny potravin zařadily do své nabídky mraženou pizzu od malých výrobců, kteří svoje výrobky vytváří opravdu ručně. Cena těchto pizz je také pochopitelně vyšší.

Thin crust těsto jako z pizzerie

Pravá italská pizza se vyznačuje tenkým těstem – a právě takovouto pizzu koupíte pod označením thin crust. Většina lidí preferuje právě tento druh, kde je méně těsta na úkor náplně. Chcete-li však bohatou náplň, musíte si pročíst etikety. Spousta mražených výrobků je totiž přesným opakem, anebo sice splňuje tenké těsto, ale náplně rozhodně není o moc více.

Nejlepší pizza má křupavě tenoučké těsto a bohatou vrstvu náplně, která se rozplyne na jazyku Aurélien Lemasson-Théobald / Unsplash

Veganská či vegetariánská pizza

I vegani mají možnost dopřát si tuto klasickou dobrotu. Ve veganské pizze nejsou žádné živočišné produkty (včetně vajec), ta vegetariánská je pak víceméně jakákoliv pizza bez šunky či jiného masa. Veganské pizzy najdete již běžně v sortimentu větších supermarketů.

Pizza z kváskového těsta

Kvasové pečivo zažívá svůj zasloužený boom – dobře prokvašené těsto je lehčeji stravitelné a chutnější než to drožďové. Na krabici s mraženou pizzou může být kvas označen normálně česky, nebo anglickým sourdough.

Nemůžete ovšem počítat s tím, že je pizza čistě kvasová – její cena by tehdy byla kvůli náročnosti výroby mnohonásobně vyšší. Část kvasu se však do těsta přidá, což se následně promítne i na výsledné chuti.

Nebo dáte přednost té domácí?

Překvapení v podobě Calzone

Calzone není pizza v pravém slova smyslu – je totiž vyrobena z chlebového těsta a v polovině je přeložena. Plní se pak stejně jako klasická pizza a nahoře je potřená vejcem. Na pultech ji najdete o něco méně, ale určitě stojí za vyzkoušení.

Je libo pizzu tak trochu jinak? Calzone si jednoznačně zamilujete! Canva

Nejčastější příchutě

  • Margherita – sugo, mozzarella, bazalka, olivový olej
  • Marinara – rajčata, česnek, oregano
  • Napoletana – rajčata, mozzarella, ančovičky, kapary
  • Prosciutto – rajčata, mozzarella, šunka (cotto = dušená, cruddo = sušená)
  • Quattro formaggi – rajčata, mozzarella a další tři druhy sýra

Stone baked na závěr

Jedním z dalších označení, na které máte při brouzdání supermarketovým mrazákem šanci narazit, je stone baked. Znamená to, že pizza byla předpečena na kameni. Rozdíl je v chuti, protože se u ní nepoužívají žádné oleje či jiné tuky. Pizza by měla být také křupavější, ale je otázkou, zdali tato křupavost vydrží i po tom, co ji doma hodíte na plech do trouby.

Neváhejte s různými druhy experimentovat – byla by škoda zůstat pouze u jednoho produktu, když jsou možnosti tak široké.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz