Rychlý velikonoční beránek. Na odměření surovin si vystačíte s hrnkem

Super rychlý a chutný velikonoční beránek Anna Kolásková

Velikonoce jsou za rohem, a to znamená jediné – ve většině českých domácností se bude péct. Beránek, mazanec, jidášky nebo třeba velikonoční nádivka. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte toho našeho. Ingredience se odměřují hrnkem, takže v troubě může být už do 15 minut. Tak vzhůru do fofr-pečení.

Přečtěte si také

10 tipů, jak ušetřit za topení: pořiďte si termostat a otužujte se!
10 tipů, jak ušetřit za topení: pořiďte si termostat a otužujte se!

Beránka zvládnete upéct do 75 minut

Tohoto beránka zvládnete vyrobit opravdu tryskem. Nečeká vás žádné složité kynutí, tření nebo zadělávání těsta. Všechny ingredience jednoduše smícháte dohromady, nejdřív mokrou, poté suchou část. Když si vezmete na pomoc robota, těsto vymícháte do 15 minut – a beránek se peče maximálně 60 minut, do 75 minut tedy můžete být na stole. To je skoro bez práce!

Udělejte si zásobu másla na velikonoční pečení

Jak velký hrnek vybrat na beránka

Připravte si obyčejný hrnek, ideálně běžný s obsahem zhruba 250–300 ml. Čím větší hrnek použijete, tím více těsta budete mít. Pokud byste použili obrovský, např. 500ml hrnek, navyšte počet vajec a dalších přísad.

Těsto vystačí na větší beránkovou formu (o něco větší, než je na fotce). Pokud by vám však zbylo, nelamte si s tím hlavu a dejte ho upéct do formiček na muffiny nebo do formy na bábovku.

Kupi tip: Kde sehnat formu na beránka

Formu na beránka prodávají jak větší supermarkety, tak samozřejmě internetové obchody. Formy se nejčastěji vyrábějí z keramiky, méně často ze silikonu. Prodává je například Tescoma, Orion nebo Potten & Pannen.

Formu seženete od 200 Kč

Hrnkový beránek

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1,5 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek pšeničné mouky hladké
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 0,5 hrnku řepkového oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli

Na pečení se hodí vajíčka v akci

Postup pečení

  1. Formu na beránka si vymažte máslem a vysypejte hladkou nebo polohrubou moukou. Postupujte pečlivě, vymažte důkladně všechny záhyby beránka, ať jde po upečení snadno vyklopit.
  2. Troubu si předehřejte na 175 stupňů.
  3. V míse vyšlehejte 3 vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. V robotu to trvá zhruba 5 minut. Na střídačku k nim pak přidávejte olej s mlékem, míchejte na nízké otáčky.
  4. Obě mouky prosejte a smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Po částech zapracujte do těsta.
  5. Nakonec přidejte rum a vanilkový prášek, případně další libovolné ingredience. Hodí se kousky čokolády, nasekané ořechy, rozinky namočené v rumu, strouhaný kokos nebo kakao.
  6. Těsto nalijte do větší formy na beránka, zaklopte druhou částí a pečte přibližně 50–60 minut na 175 stupňů. Pod beránka dejte raději plech, kdyby vám těsto utíkalo. Propečenost zkontrolujte špejlí.
  7. Po upečení vyklopte na talíř a nechte vychladnout.
Beránka můžete ozdobit barevnou nebo jutovou mašlí Anna Kolásková

Kupi tipy na zdobení beránka

Kolem krku beránkovi uvažte mašli a přidejte květy nebo čokoládová velikonoční vajíčka. Beránka můžete také pocukrovat nebo polít rozpuštěnou čokoládou. A jarní pastva pro oči je hotová!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz