Papírové, plastové i jedlé: Kelímky na kávu jsou z různých materiálů. Víte, do jakého odpadu patří?

Z papírových kelímků je recyklovatelné pouze víčko, případně brčko Unsplash

Koše na třídění jsou téměř na každém rohu – plasty do žlutého, papír do modrého… ale kam s kelímkem na kávu? Aby to nebylo tak jednoduché, existuje jich více druhů. Které jsou nejekologičtější?

Přečtěte si také

V detoxikaci těla vám pomohou i bylinky, na které stačí vyrazit do přírody. Znáte je?
V detoxikaci těla vám pomohou i bylinky, na které stačí vyrazit do přírody. Znáte je?

Nejčastěji se můžete setkat se čtyřmi tipy kelímků – kávu vám mohou dát do papírového, plastového nebo jedlého kelímku. Poslední variantou pak je, že si kelímek či hrneček přinesete vlastní. Jak je to s recyklací jednotlivých druhů?

Klasický papírový kelímek

Abyste byli ekologičtí, objednáte si kávu v papírovém kelímku. A ten skutečně dostane – spolu s plastovým víčkem, případně brčkem. Napadlo by vás však, že jediné, co budete moci recyklovat, bude právě víčko a brčko? Papírový kelímek musíte hodit do směsného odpadu, jelikož je na papíru tenká plastová nebo vosková vrstva, kvůli které se tento typ rozkládá podobně dlouho jako igelitové tašky.

Plastový kelímek

Plast, coby velký nepřítel poslední doby, vychází tedy při výrobě kelímku na kávu paradoxně ekologičtěji než samotný papír. Nejen, že se při jeho výrobě použije méně ropy a dřeva, ale vyžaduje také méně chemikálií. Jednorázové plastové kelímky prozatím nejsou Evropskou unií zakázány, nicméně je otázkou, jak tomu bude do budoucna. Plastové kelímky lze recyklovat a házet je do žlutých kontejnerů.

Nenechte se zmást, papírový kelímek není recyklovatelný Unsplash

Jedlý kelímek

Novinkou na trhu je kelímek jedlý. Ne, nejedná se pouze o název – kelímek můžete skutečně sníst. Za tímto nápadem stojí dvojice studentů z Newton College, Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk. Jejich kelímek je vhodný na nápoje do 85 °C a neobsahuje žádné umělé ani živočišné látky. „Kelímek zvládne studené i horké, takže do něj můžete nalít i kávu nebo čaj. Ideální je ho sníst do 45 minut, kdy je čerstvě křupavý. Horký nápoj v něm ale můžete nechat stát i 12 hodin a kelímku se nic nestane,“ objasňuje vlastnosti kelímku tvůrce Miroslav Myrončuk.

Vlastní kelímek

Další variantou, z čeho si vychutnat kafe, je vlastní kelímek či hrníček. Některé firmy vám v případě využití tohoto způsobu dokonce dají slevu, čímž motivují spotřebitele, aby si pro drink chodili s vlastním nádobím. Během pandemi tento benefit mnoho kaváren výrazně omezilo. Z hygienických důvodů vám nyní do vlastního kelímku kávu nevyadají například v Costa Coffee, i když tuto variantu před nástupem pandemie nabízeli zcela standardně.

Kompostovatelný kelímek

Další ekologické kelímky na horké nápoje jsou z materiálů plně rozložitelných. Vyrábí se ze škrobů rostlinné biomasy (kukuřice, obiloviny, celulóza, bambus). Takové kelímky můžete hodit na kompost, pokud máte tu možnost, nebo do popelnice na bioodpad. Problém ale je, že většina těchto kelímků končí ve směsném odpadu nebo v kontejnerech na odpad tříděný. V takovém případě se ale jejich ekologičnost zcela vytrácí. Při dalším zpracování se s nimi totiž zachází jako s netříditelnými kelímky.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz