Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?
1. Recept: Krémová polévka s medvědím česnekem
Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru této voňavé bylinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou medvědím česnekem.
Co budete potřebovat?
Chcete ušetřit? Smetanu seženete v akci!
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova.
- Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar.
- Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte.
- Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor a vařte do jejich změknutí.
- Podávejte s krutony nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.
Dina Photo Stories / Shutterstock.com
2. Recept: Polévka z červené čočky s ředkvičkami
Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se ve videu.
Potřebujete:
Postup:
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar.
- Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka.
- Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.
- Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a ozdoba je hotová.
- Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!
3. Recept: Sytá zeleninová polévka s bylinkami
Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky.
Připravte si:
- 300 g cukety
- 5 vajec
- lžíci másla
- 2 brambory
- 1 petržel
- 2 mrkve
- pórek
- hrst libečku
- hrst petrželky
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- zeleninový vývar
Postup:
- Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel.
- Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení.
- Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek.
- Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo.
- Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.