Trápí vás časté infekce močových cest? Tak si na tohle dávejte pozor

Žena se drží za břicho a leží na pohovce Canva

Infekce močových cest jsou nepříjemné, mnohdy se pravidelně opakují a trpí jimi ženy i muži. Pokud vás trápí také, zbystřete: neměli byste je totiž podceňovat. Zánět se může rozšířit a způsobit další komplikace – nebo dokonce i onemocnění. Jak se tomuto riziku vyhnout?

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Příčin infekcí močových cest je celá řada

Může jít o následek prochladnutí, ale také o známku oslabené imunity. Bakterie si cestu vždy najdou – a pak se poměrně snadno a rychle rozmnoží.

S potížemi se podle statistik setkala každá pátá žena, což není zrovna málo. Možná právě proto onemocnění mnoho z nás zlehčuje a považuje ho za běžnou, i když trochu nepříjemnou součást života. Vždy je však potřeba zpozornět a s opakovanými infekty zatočit.

Pozor na možné rozšíření infekce

Jak vlastně taková infekce vzniká? Ve většině případů se ze zevních orgánů dostane dovnitř do močového ústrojí. Agresivní bakterie se prostě a jednoduše přemístí, kam nemají, a kvůli jejich množení vzniká problém – nejen v močovém měchýři. Infekce mohou nastat také v močových cestách.

Co je však důležité vědět, je fakt, že ani běžné infekce močového ústrojí není dobré brát na lehkou váhu. Bakteriální infekce se může rozšířit a ohrozit tak další orgány – například ledviny. Bakterie se mohou dostat dokonce i do krevního oběhu a v takových případech pak hrozí zánět ledvin či sepse organismu.

Žena se drží za bolavý bok Canva

Jaké jsou příznaky infekcí močových cest?

V případě zasažení močového měchýře je obvyklé časté nutkání k močení a tlak ve spodní části pánve. Se zhoršujícím se zánětem však může přijít i ostré pálení, řezání a bolest při vylučování moči, výjimkou není ani výtok.

Jestliže dojde k zasažení ledvin, lze se setkat rovněž s bolestí v oblasti bederní páteře. Infekce močového ústrojí doprovázejí také zvýšené teploty nebo horečky, nevolnost a zvracení. V každém případě je vždy důležité konzultovat příznaky s lékařem, který v případě potřeby nasadí antibiotickou léčbu.

Trápí vás zmíněné potíže často?

Pokud se s infekty pravidelně léčíte, pak je dobré kromě změny hygienických návyků zvážit další opatření – eliminovat stres a dopřát si podpůrnou, bylinnou léčbu. Existuje hned několik účinných rostlin.

Kromě bylinkové kůry je také dobré dbát na zvýšenou hygienu pohlavních orgánů před a po pohlavním styku, dodržovat dostatečný pitný režim a vyvarovat se dráždivých kosmetických přípravků, které nejsou vhodné pro péči o intimní partie. Nespletete se ani s prodyšným, příjemným prádlem.

Žena drží v rukou pilulku a sklenici vody fizkes / Shutterstock.com

Zázračné antibiotikum? Lichořeřišnice

Rostlinka, která je podobně jako brusinka spojována se záněty močových cest. Účinkuje poměrně rychle, je totiž považována za přírodní antibiotikum. Má antibakteriální účinky, je tedy skvělým pomocníkem pro doléčení nepříjemných příznaků, které onemocnění doprovázejí.

Bylinku lze užívat samostatně třeba v podobě tinktury nebo tobolek. Je silně močopudná, takže přináší brzkou úlevu – zbaví močové ústrojí bakterií. No a vás? Všech těch nepříjemných příznaků.

Prevence pro zdraví močových cest

Kromě lichořeřišnice nebo oblíbených brusinek mohou s častými infekty zatočit také třeba jalovec obecný nebo přeslička rolní. Mimo bylinek je vhodná i ochrana před prochladnutím – udržujte se v klidu a teple. Ohled na ledviny berte i v případě pravidelného užívání léků, které mohou ledviny zatěžovat, a hodí se také užitečný ledvinový pás nebo vyhřívaná deka.

A to nejdůležitější? Dbejte o své tělo a zdraví. Nejlepší prevencí je přece láska ke svému tělu a zdravý životní styl.

Tip: Pokud vás trápí mírné příznaky nemoci, můžete se poradit se svým lékárníkem. Volně prodejné doplňky pro léčbu infekcí močových cest hledejte v letácích lékáren Dr.Max, Benu, Magistra lékárny, Moje lékárna či Alphega na Kupi. Mít je při ruce v lékárničce se může hodit.