Stačí k mytí vlasů voda? Metoda, při které se nepoužívá šampon, tvrdí, že ano

Mytí vlasů bez šamponu si některé ženy pochvalují. Canva

Abychom měli vlasy jako z reklamy, často si myjeme hlavu přípravky, které obsahují poměrně silnou chemii. Výsledkem může být oslnivý lesk, ale také poškozená pokožka hlavy nebo pronikání chemických látek do kůže. Vlasy se při mytí šamponem rychleji mastí, navíc všechny mydlinky vypouštíme s odpadem do našich vod. Přesně to jsou argumenty těch, kteří se dali na bez šamponovou metodu NoPoo.

Přečtěte si také

Jak nejlépe bojovat s jarní alergií? Příčiny a prevence v pylové sezóně

NoPoo začalo po přečtení složení šamponů

Když zkrátíme slova „no shampoo“, získáme zkratku NoPoo, která znamená mytí vlasů bez chemie. Každý se rozhodne tuto metodu vyzkoušet z jiného důvodu.

Jedním z nich je, že v klasických šamponech jsou obsaženy toxické látky jako silikony, rozpouštědla nebo dráždivé tenzidy. Takové látky se poté dostávají na naši pokožku, skrz ni i do těla a se splachováním do vody a životního prostředí – kromě zdraví je tedy argumentem i příroda okolo nás. Většina látek v šamponech se z vody vyčistí, ale například silikony jsou biologicky téměř neodbouratelné.

K NoPoo se také obracejí lidé, kterým se hodně mastí vlasy, neboť trpí různými alergiemi. Běžný šampon funguje tak, že z povrchu pokožky odstraní všechen přirozený maz, který tělo produkuje coby ochranu. Pokud zmizí všechen naráz, pokožka začne produkovat více mazu, aby to vyrovnala, a často pak slyšíme zoufalé: „Já už si musím mýt hlavu každý den.“ Pokud se interval mytí hlavy takto zkrátí, NoPoo metoda může pomoci míru mastění opět vyrovnat. Chce to ovšem trpělivost a interval mytí hlavy se musí prodlužovat postupně.

Šampon můžete najít i ve vaší spíži. Zkuste jedlou sodu nebo pšeničnou mouku. Canva

Jedlá soda coby neviditelný pomocník

Pokud se rozhodnete zkusit mýt si vlasy bez šamponu, neznamená to ihned používat jen vodu. K tomuto stadiu se musí postupně dospět. Jako začátek bezšamponové metody je mytí vlasů přírodními látkami, například jedlou sodou.

Jedlá soda na sebe naváže maz z vlasů, který poté spolu s ní opláchnete – je ale mnohem šetrnější než šampon. Myslete však na to, že byste ji neměli používat dlouhodobě, měla by být pouze mezistupněm. Pokud byste si myli hlavu jedlou sodou měsíce, začala by vlasy vysušovat.

Když si chcete umýt vlasy jedlou sodou, postup je jednoduchý.

  1. Napusťte si hrnek vlažné vody, dejte do něj vrchovatou lžíci jedlé sody a zamíchejte. Pokud máte zrovna mastnější vlasy, můžete dávku i trochu zvýšit a naopak.
  2. Vlasy si klasicky namočte jako před mytím šamponem.
  3. Postupně si rozlijte vodu se sodou do vlasů a promněte je, ať se dostane všude. Následně normálně opláchněte.

Jedlá soda sice nepění, nicméně působí. Když si vlasy opláchnete, sice nebudou vonět jako po šamponu, ale budou jemné a maz zmizí.

Mouka je šampon z kuchyně

Další věc, která dokáže umýt hlavu, najdete ve spíži – je to žitná hladká mouka (nebo jiné bezlepkové mouky). Tu už se nemusíte bát užívat delší dobu, vlasům nijak neubližuje, jen její aplikace je o trochu složitější.

  1. Smíchejte 1–2 lžíce mouky s trochou vody, aby vznikla hustší kaše.
  2. Naneste si tuto směs ke kořínkům vlasů a pečlivě ji rozetřete.
  3. Nechte ji 10 minut působit, poté vlasy opláchněte vlažnou vodou.

Abyste vlasům přidali trochu více vitamínů, lze do směsi přimíchat pár kapek oleje. Nejlepší je kokosový, arganový nebo olivový. Pokud je ale máte už hodně mastné, olej nepřidávejte.

Jablečný ocet vám pomůže vlasy snadno rozčesat. Canva

Jablečný ocet funguje jako kondicionér

Jestli jste zvyklí na kondicionér a chtěli byste jej také nahradit přírodní variantou, zkuste jablečný ocet. Ten vyrovnává pH pokožky a napomáhá rozčesávání. Nejlepší varianta, jak jej na hlavu nanášet, je smíchat ho ve větší nádobě s vodou v poměru 1 lžíce octa na litr vody, a poté s ní oplachovat šampon.

A nakonec už jen vodou

Pokud by se vám nechtělo sahat do spižírny, ale raději byste si stále myli vlasy kosmetikou, můžete se porozhlédnout v obchodech po speciálních přírodních šamponech. Na trhu najdete i různé prášky, se kterými je možné vlasy umýt – jedním z nich je například marocký jíl. A novinkou jsou také tuhé šampony, které vypadají jako klasická kostka mýdla, ale jde o směs přírodních látek, které vlasy myjí šetrnou formou.

Princip metody NoPoo počítá s tím, že si začnete mýt vlasy přírodně, interval mytí budete postupně prodlužovat, poté začnete občas vlasy mýt jen vodou, a nakonec se vaše vlasy adaptují natolik, že voda bude to jediné, co budete potřebovat. Někdo se k této metodě obrátil jen na pár měsíců, jiný však nesáhl na šampon už roky.