Nakupujte chytře: Seznam 10 zbytečně drahých potravin, na kterých se dá ušetřit

Žena nakupující v supermarketu Prostock-studio / Shutterstock.com

Ceny potravin raketově letí nahoru a téměř každá domácnost se snaží ušetřit za jídlo. Některé potraviny jsou sice dobré, ale až nesmyslně drahé – spoustu z nich si totiž můžete připravit sami doma, a navíc za zlomek ceny. Podívejte se na 10 dobrot, za které s největší pravděpodobností zbytečně utrácíte.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

1. Granola

Za 400 gramů granoly dáte průměrně sto korun, za kvalitnější verze bez palmového oleje i více. Vyrobit domácí granolu není přitom vůbec těžké – ovesné vločky koupíte v každém obchodě, ořechy seženete dle svých preferencí na váhu a sušené ovoce taky. Máslo a med má pak doma skoro každý.

Z levnějších ingrediencí vyrobíte 400 g granoly zhruba za šedesát korun. Pokud chcete více oříšků a kvalitní čokoládu, bude cena vyšší, ale obsahově je takováto směs určitě bohatší než kupovaná.

Müsli tyčinky
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Müsli tyčinky

Müsli tyčinky se staly symbolem zdravé stravy. Jde o rychlou svačinku, která vám dobije energii a obsahuje samé zdravé věci. Zkuste si je vyrobit doma.

Müsli tyčinky

2. Kupované oříškové směsi

Balené oříškové směsi se často vůbec nevyplatí, spousta jich navíc obsahuje víc rozinek a sušeného ovoce než ořechů. Příště zkuste koupit vážené oříšky, ovoce a rozinky zvlášť a vše si smíchat doma. A navíc budete mít ve směsi jen to, co máte opravdu rádi.

3. Pribináčky a tvarohové dezerty

125 g kupovaného pribináčku stojí až 28 korun. Z ušlehané smetany a tučného tvarohu v hodnotě čtyřicet korun získáte přitom skoro půl kila domácího tvarohového dezertu, který si dosladíte podle své chuti.

Domácí pribináček
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí pribináček

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Domácí pribináček

4. Instantní kaše

Jedna porce instantní kaše v sáčku vyjde na patnáct korun a je plná cukru a jiných pochybných surovin. Levnější a zdravější alternativou je koupit jáhly, pohanku nebo vločky a kaši si uvařit předem doma. Nemáte-li čas, kupte si levnější jednosložkovou instantní kaši ve větším balení a přidejte svoje oblíbené ovoce nebo med.

Kaše s borůvkami v misce Vladislav Noseek / Shutterstock.com

5. Microgreens a klíčky

Klíčená semínka a luštěniny jsou hitem, jejich cena je nicméně nepochopitelně vysoká. Na klíčení vám však stačí obyčejný cedník a vata na semínka – za absolutní zlomek ceny si pak během pár dní naklíčíte třeba čočku, mungo, řeřichu nebo obilí.

6. Kimči

Korejská kvašená zelenina kimči je oblíbenou přílohou třeba k masu, za 300g sklenici si však připravte až dvě stovky. Kvašení přitom není vůbec nic těžkého a zvládnete to na lince úplně v pohodě sami. Další přísady do kimči jsou možná trochu dražší, ale vydrží vám dlouho a milovníci asijské kuchyně je nejspíš už doma mají.

Kimchi
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kimchi

Kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. Přestože je tato korejská specialita velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí.

Kimchi

7. Dětská výživa

Koupit dětmi milované skleničky je jednoduché, ale také velmi nákladné. Cena masozeleninového příkrmu se pohybuje kolem třiceti korun, za ovocný dáte dvacet korun a příkrmy v bio kvalitě jsou ještě dražší. Výroba domácích ovocných přesnídávek je přitom rychlá a levná – a i babičky vám určitě rády pomohou a navaří vnoučatům, co je potřeba.

Domácí pomazánka ve skle s pažitkou a chléb Felliks2 / Shutterstock.com

8. Pomazánky

Vážené a balené pomazánky jsou rychlou svačinou nebo večeří, jejich cena však neodpovídá kvalitě. Přitom z tvarohu a dalších naprosto běžných surovin si vyrobíte pomazánku za třetinu ceny. A tuňáková, česneková, mrkvová či sýrová vyrobená doma také mnohem lépe chutná.

Česnekovo-sýrová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-sýrová pomazánka

Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika, kterou miluje snad každý. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. Tento recept je na poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.

Česnekovo-sýrová pomazánka

9. Bylinkové medy a sirupy

Bylinkové medy a sirupy jsou běžným sortimentem ve zdravé výživě. Málokdo ale ví, že je lze vyrobit doma. Udělejte si procházku, nasbírejte květy pampelišek nebo třeba bezu a pak už jen stačí cukr, citron a voda. Pro představu – za půl litru koupeného sirupu dáte přes stovku, doma ovšem za cenu stejnou vyrobíte klidně osm litrů stejně dobrého sirupu.

10. Koláče a buchty

Koupit si každý den na snídani buchtu nebo koláč se pěkně prodraží – za cenu tří koláčů z pekárny upečete doma celý plech buchet. A i bábovky a různé bublaniny jsou opravdu levné a nemusíte být mistr pekař, abyste je zvládli upéct.

Kakaový koláč s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kakaový koláč s jablky

Kakaový koláč s jablky je vynikající, vláčný, plný samých dobrých, zdravých surovin a rozhodně ne nudný. Kromě jablek v něm najdete mrkev, banány nebo ovesné vločky. Navíc neobsahuje klasickou mouku, je tedy vhodný i pro všechny s intolerancí lepku.

Kakaový koláč s jablky

Výhody kupovaných potravin

  • Nakoupit potraviny je samozřejmě rychlejší než klíčení semen a pečení. Máte-li opravdu málo času, vezmete kupovaným jídlem zavděk.
  • Potraviny z obchodu obsahují často konzervační látky a v lednici nebo spižírně vydrží mnohem déle.
Babička s vnučkou pečou v kuchyni fizkes / Shutterstock.com

Nevýhody kupovaných potravin

  • Doma máte absolutně pod kontrolou, co si do jídla dáte, a nemusíte číst miniaturní etikety.
  • Domácí je téměř vždy levnější.

Jak ušetřit na jídle?

  • Vše si plánujte a nic nevyhazujte – zbytečné plýtvání zvyšuje vaši měsíční útratu za jídlo. Napište si jídelníček a podle něj vařte.
  • Pročtěte si letáky na Kupi.cz a jděte po slevách. Doma připravené jídlo tak bude ještě levnější.

Zdroj: eatthis.com, kupi.cz