Jak vybělit zašedlé záclony a zažloutlé prádlo? Jednoduché rady, které fungují

Žena v bílé košili roztahuje bílé záclony fizkes / Shutterstock.com

V rámci jarního mytí oken přichází řada také na praní záclon. Jak jim vrátit jejich bělostnou čistotu? Máme pro vás pár účinných triků, které možná znaly už vaše babičky. Inspirujte se a nechte okna zazářit. Jak na bílé záclony?

Přečtěte si také

Česká gurmánská klasika: Jednoduchý recept na nejlepší francouzské brambory

Vaše záclony už nejsou, co bývaly? Tak to je ideální čas pro jejich oživení. I zašedlé či zažloutlé záclony mohou opět zářit skvostnou bělostí – stačí vyzkoušet triky, které jim vrátí jejich krásný vzhled. Jak docílit, aby záclony byly zase jako nové?

Jak vybělit záclony?

Sůl

Víte, že efektivním bělidlem může být obyčejná sůl? Ta totiž doslova „vyžere“ zaprané odstíny a vrátí záclonám jejich původní barvu. Postačí vám obyčejná, ale lze koupit i tu bělicí. A jak na to? Vytvořte solný roztok – dvě lžíce soli rozpusťte ve 3 litrech teplé vody. Záclony pak nechte pár hodin v roztoku naložené a poté je vyperte.

Nenechte si ujít jedlou sodu v akci

Univerzální jedlá soda

Jedlou sodu v kuchyni jistě najdete, jde totiž nejen o přísadu do kuchyně, nýbrž i pro úklid. A tady se hodí také – dokáže oživit záclony. Lžíci jedlé sody jednoduše přidejte do pračky při praní. Můžete ji přidat k prášku na praní, nebo ji vložit přímo do bubnu.

  • Tip: Jedlá soda a citronová šťáva v poměru 1 : 1? Tak to je opravdu účinné bělidlo, které vás zbaví i skvrn od deodorantu. Skvrny stačí potřít, nebo vytvořte koncentrovanou vodní lázeň a prádlo či záclony do ní ponořte ještě před samotným praním.

Peroxid vodíku

Nemáte při ruce předchozí suroviny? Nevadí, možná v lékárničce najdete peroxid vodíku. Lahvičku vlijte do prací lázně a prádlo bude opět krásně bílé. Jednoduché, že? Ovšem pozor – pokud chemické prostředky na bělení koupíte přímo v drogerii, kvůli obsahu chlóru může být prádlo náchylné na sušení na slunci.

Kostka mýdla na prádle Aygul Bulte / Shutterstock.com

Jak změkčit prádlo?

Ocet

Ocet nahradí změkčovadla prádla, pomáhá odstranit vodní kámen, a dokonce pomůže vrátit záclonám jejich slávu. Chcete-li si jej pozvat jako pomocníka, budete potřebovat půl hrnku lihového octa. Ten pak při praní vlijte do nádobky na prací prostředek – a pokud chcete, můžete přidat pár kapek esenciálního oleje, aby záclony po vyprání krásně voněly.

Jak odstranit skvrny z bílého prádla?

Jádrové mýdlo

Klasické jádrové mýdlo patří mezi silné bojovníky – účinně válčí proti skvrnám na bílém prádle a poradí si i se záclonami. Jedno mýdlo stačí nastrouhat a rozpustit v 10 litrech vody. V roztoku nechte záclony namočené do dalšího dne, pak je vyperte. Hotovo! To stejné používejte i na bílé prádlo.

Paní vyndává záclonu z pračky brizmaker / Shutterstock.com

Jak správně prát záclony?

Víte, že za změnu barvy záclon mnohdy může osoba mezi oknem a pračkou? Ano, klíčem pro zachování kvality a krásné bílé barvy je totiž jednoduše správné praní.

  • Jak prát záclony v pračce? Záclony je dobré prát samostatně a v ochranném pracím obalu na jemný program – zhruba na 30, maximálně 40 stupňů.
  • Už od koupě můžete preventivně používat některý z našich triků pro zachování zářivé bělosti záclon. Napořád.

Tip: Nebo je ten pravý čas vyměnit je za nové? Závěsy, záclony a další bytový textil najdete v kategorii bydlení na Kupi.cz. Projděte si letáky, objevte akční ceny a nechte si své nové krásky doručit až domů.