Nejvyšší čas postarat se o trávník. Dopřejte mu po zimě tu nejlepší vzpruhu

Muž seká trávník sekačkou na zahradě Virrage Images / Shutterstock.com

S jarem přichází čas oživit ospalý travní porost – respektive dopřát mu po náročném zimním období vzpruhu. Jak o trávník pečovat a které nezbytné úkony je třeba udělat na jaře, aby zůstal krásný po celý rok? Máme pro vás tipy, jak vaší zahradě vrátit šťavnatou zeleň. Pusťte se do toho, ať brzy zazáří!

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Je čas postarat se o trávník. I když venku ještě panují v noci poměrně nízké teploty, odpolední paprsky slunce vás zvou k první práci na zahradě. Čím začít a jak vdechnout trávníku život po zimních měsících?

Jak na jaře pečovat o trávník?

Jarní úklid by se neměl týkat jen vašeho domova, také zahrada si zaslouží pozornost a očistu. Než se vrhnete do dalších úkonů, projděte si celou zahradu a opečujte ji.

Můžete rovnou odzimovat terasu, zamést zahradní cesty a chodníky. Z trávníku odstraňte kamínky a větvičky, vyfoukejte nebo shrabejte případné zbytky listí z podzimu – teprve pak bude ideální načasování pro kontrolu vaší zahradnické výbavy. Máte rukavice a nadšení? Tak směle do toho.

Dopřejte svému trávníku tu nejlepší péči

Tip: Dříve, než se vyšplhají jarní teploty směrem nahoru, máte prostor postarat se o zahradní techniku. Je ideální čas zkontrolovat sekačku a dopřát jí odzimování. Ověřte stav přístroje, nechte nabrousit nože a očistěte i všechny další zahradní pomocníky, aby byli připraveni pro bezpečnou práci.

Pokud si chcete pořídit novou techniku, prolistujte aktuální akční letáky z kategorie zahrada a bydlení na Kupi.cz. I ve velkých hobby marketech můžete narazit na značku Fieldmann, která nabízí nářadí pro dům i zahradu. V portfoliu značky si najde sekačku na trávu každý podle svých potřeb. Benzínové, elektrické nebo AKU sekačky Fieldmann v krásné pastelově zelené barvě jsou přizpůsobeny tak, aby vyhovovaly i těm nejnáročnějším zahrádkářům.

Aku sekačka Fieldmann Fieldmann

Jak odstranit mechy?

Chcete nechat trávník nadechnout? Tak to je potřeba rychle zakročit proti mechům, které rostou již při velmi nízkých teplotách. Aby trávník dýchal a zároveň nebyl vytlačován mechy, je potřeba jej ošetřit vhodným přípravkem. Běžně se používají ty na bázi vápníku, které látku postupně uvolňují. Vápník trávníku neškodí, zato upraví pH a rychle zatočí s mechy, dokonce na delší období. A kdy na vápnění? Časně na jaře, takže směle do toho.

Tip: Vápnění vylepšuje strukturu půdy a zároveň ji dezinfikuje. Nemělo by se však přehánět, optimální je tento postup opakovat jen jednou za tři až čtyři roky. Směsi pak můžete použít častěji. Vždy se řiďte návodem od výrobce, který je uveden na obalu.

Parťák, který vám ušetří spoustu práce

Jak na vertikutaci trávníku?

Jak trávník prohrábnout a provzdušnit? Přece vertikutátorem! Tento krok zbaví porost nejen mechů, ale i odumřelé trávy či rostlin, tedy všech zbytků, které nedovolí trávníku dýchat. Je to taková hlubší očista, která trávník perfektně oživí a připraví na nadcházející sezónu. Vertikutace je v podstatě prořezávání trávníku – ta správná se provádí v hloubce kolem tří milimetrů a na výběr máte hned dvě možnosti. Můžete si pomoci ručním vertikutátorem, elektrickým nebo benzínovým pro větší zahrady.

AKU vertikutátor Fieldmann FZV 70905-0 je novinkou, která patří do řady Fieldmann aku programu FAST POWER 20V. Pryč jsou doby, kdy bylo možné vybírat pouze mezi nepohodlností prodlužovacího kabelu či zplodin ze spalovacího motoru. Oba problémy vyřeší nejmodernější bezuhlíkový motor AKU vertikutátoru Fieldmann (cena 3 999 Kč).

O rozsáhlé trávníky se postará benzínový vertikutátor Fieldmann FZV 6050-B s motorem OHV 212 cm3 / 4,3 kW. Stroj s odolným ocelovým šasi je vybaven pracovním válcem s 36 noži pro provzdušňování a vertikutaci půdy, válec s pružinami lze dokoupit dodatečně. Pracovní záběr stroje je 40 cm a součástí je látkový sběrný koš redukující prostupnost prachu, který pojme až 35 l travní plsti a mechu.

Aku vertikutátor Fieldmann Fieldmann

Tip: Nevlastníte vertikutátor? Travní plsti lze zbavit trávník i jinak – pro tento účel slouží speciální přípravky v podobě hnojiva s bakteriemi, které se o zbytky postarají. Je u nich potřeba jediné – udržovat po aplikaci trávník vlhký alespoň tři týdny. Jednoduché, že?

Co dělat s holými místy v trávníku?

Trávník jste zbavili nevzhledné plsti, ale co s holými nebo poničenými místy? To je příležitost pro výsev, aby byl zase jednolitý, krásný a hustý. Kromě osiva si rovnou pořiďte i vhodné hnojivo. Právě přihnojení pomůže trávníku načerpat potřebné živiny pro růst. Některé přípravky jsou vyloženě regenerační a pomohou porostu rychle se zazelenat.

Máte někde také zahradní koutky, kde se trávě nedaří? Stinná či vlhká místa osejte odolnější nebo speciální trávou. Trávníkem, který vytvoří nádherný zelený koberec i tam, kde nesvítí slunce, aby byl krásný povrch na každém centimetru zahrady. Už se těšíte, až si tam budete moci vychutnávat odpočinek se šálkem kávy?

Trávníkové hnojivo je základ úspěchu!

Tip: Jak správně aplikovat granulovaná hnojiva? Pozor, nikdy ne na vlhký trávník! V takovém případě se mohou granulky přichytit na stébla trávy a popálit ji. Hnojte vždy za sucha.

Kde to všechno sehnat?

O tom, kde mají zahradní pomocníky v akci, se dozvíte jednoduše v kategorii zahrada na Kupi.cz. Projděte si i aktuální letáky. Můžete prozkoumat sezónní slevy a ve většině případů si zboží v akci i nechat doručit domů. Je to snadné!