Vyrobte si doma kandovanou kůru z citrusů. Vyjde levněji a chutná líp než z obchodu

Bio citrusy vám poskytnou zdravou a kvalitní kůru, kterou můžete použít pro přípravu kandovaného ovoce Canva

Mít v kuchyni při ruce kandovanou citrusovou kůru se vždycky hodí – a teď před Velikonocemi dvojnásob! Je skvělá do biskupských chlebíčků, velikonočního beránka i marokánek, dát si ji ale můžete i jen tak samotnou nebo přimíchat k müsli do jogurtu. Pokud kupujete citrusové plody, jednoduše si ji vyrobíte sami, v podstatě ze zbytků. A chutí se jí žádná z obchodu nevyrovná.

Přečtěte si také

Lybar, Fa, Impulse – to byla kosmetika našich maminek!
Lybar, Fa, Impulse – to byla kosmetika našich maminek!

Už se pomalu chystáte na velikonoční pečení? Pak vám jistě přijde vhod mít po ruce poctivou kandovanou kůru. Víte, že si můžete připravit vlastní? Ideálně z bio surovin – a máte vystaráno. Z čeho a jak si ji vyrobíte? 

Používejte jen bio citrusy

Kdepak, omývání a čištění kůry běžných citrusů podle odborníků nestačí. Pokud bylo ovoce ošetřeno chemikáliemi, pak se jich jen tak snadno nezbavíte. Pokud si tedy chcete připravit hodnotnou dobrotu, určitě si pořiďte bio citrusy – citrony, pomela, limetky, grepy nebo pomeranče. Na zdravé a šťavnaté dužině si pochutnáte a z kůry s naší pomocí vykouzlíte snadno a rychle kandovanou pochoutku

Kde právě teď nakoupíte citrony v bio kvalitě levněji?

Rychlý recept na kandovanou kůru

Pro ty, kdo spěchají, máme rychlý a jednoduchý recept.

  1. Je potřeba vzít omyté ovoce a opatrně škrabkou odstranit pouze svrchní část kůry (bez bílé části).
  2. Tu vložte do studené vody a dejte vařit na 10 minut. Opakujte celý proces třikrát – po prvním povařením vyměňte vodu za studenou a znovu vařte. Takto kůru připravíte na další zpracování.
  3. Po převaření ji v čistém hrnci zasypejte 100 g cukru krupice a zalijte, opět studenou, vodou – jen malým množstvím, tak, aby hladina jen lehce přesahovala kůru. Vařte, dokud se téměř všechna voda neodpaří.
  4. Poté nechte kůru uschnout na plechu s pečicím papírem. A následující den je hotová. 
Omyté citrusy můžete využít v kuchyni hned dvakrát. Pochutnejte si na šťavnaté dužině a kůře dejte další smysl any lane / Pexels

Tradiční, třídenní postup

Další recept na kandovanou kůru zabere více času a úsilí, ale výsledek bude ještě o poznání lepší.

  1. Ovoce oloupejte a kůru vložte do sklenice s vodou. Zatíženou ji ve sklenici nechte tři dny, pouze jednou denně měňte vodu za čerstvou.
  2. Třetí den kůru 15 minut dvakrát povařte podle způsobu zmíněného už v návodu výš. Na závěr ji opět zalijte studenou vodu a ještě nechte odpočívat.
  3. Teprve čtvrtý den je vhodný pro další krok – jako v prvním receptu zasypejte nakrájenou kůru asi 100 g cukru, zalijte vodou těsně nad kůru a za stálého míchání vařte zhruba 10 minut.
  4. Jakmile se většina vody odpaří a kůra se leskne, opět je dobré ji přemístit na plech vyložený pečicím papírem a nechat schnout do dalšího dne.

Velikonoční pečení už je za rohem

Kupte se slevou Rozinky Tesco.

Porovnat slevy

A co výsledná chuť? Kdepak, po hořkosti nebude ani stopa. Vynikající kandovaná kůra se nemůže rovnat té zakoupené. A Jestliže je na vás až příliš cukernatá, vyměňte část cukru za glukózový sirup.

Tip: BIO citrony koupíte v Lidlu za 24,90 Kč/500 g. Kde mají další citrusy v akci? Hledejte na Kupi.cz – v letácích a vyhledávači snadno najdete všechny dostupné akce a slevy.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz