Jak uspořádat oslavu pro budoucí maminku. Baby shower ve stylu celebrit

Jak uspořádat oslavu pro budoucí maminku. Baby shower ve stylu celebrit Canva

Možná se ptáte, co je to vlastně „baby shower“? Název baby shower pochází z USA, je to výraz pro oslavu pro nastávající nebo již stávající maminky. Obdobné oslavy se pořádají v mnoha zemích světa, jen pod jiným názvem a nejsou jen americkým trendem. U nás ještě nejsou tak oblíbené a populární jako jinde ve světě, ale pomalu pronikají i k nám.

Přečtěte si také

25 tipů na vynikající víkendový oběd. Co si uvařit v sobotu a v neděli?

Dříve byla oslavy pořádány pouze při prvním těhotenství. V podstatě jde o přechodový rituál – oslava proměny ženy v matku. Baby shower, neboli těhotenský večírek bývá většinou určený jen ženám. Hlavním cílem dříve bylo předat nastávající mamince zkušenosti a cenné rady do života. V současnosti jsou však pravidla různá a k cenným radám přibylo navíc obdarovávání nenarozeného miminka.

Kdy uspořádat

Obecně se doporučuje uspořádat oslavu jeden až dva měsíce před plánovaným termínem porodu. V některých zemích se oslavy pořádají dříve, ale vzhledem k obavám o zdraví dítěte se posouvají na pozdní stádium těhotenství nebo dokonce až po porodu. Tato tradice je však u nás nahrazena návštěvami nového člena domácnosti a nošením takzvaně „do kouta“.

Kdo pořádá

 Jelikož se oslava pojí s obdarováváním nenarozeného dítěte, není vhodné, aby oslavu pořádala sama nastávající matka nebo někdo z rodiny. Většinou se pořádání ujme jedna nebo více kamarádek. Nejlepší je, když je oslava pro budoucí maminku překvapením.

Občerstvení

Pokud chcete oslavu uspořádat sami, domluvte se na tom, kdo z hostů může přispět tím, že něco drobného přinese. Nebo můžete využít služeb cateringové či eventové agentury, která vám doručí vhodné občerstvení. Nejčastěji na oslavách uvidíte sušenky, cupcaky, mini zákusky či různé kanapky a toasty. Letní termín přímo láká k uspořádání pikniku někde u vody, v zimě si domluvte termín v ověřeném podniku. Myslete i na maminku a obstarejte nealkoholický přípitek.

Dekorace

Po vzoru amerických oslav můžete při výzdobě zvolit nafukovací balónky v barvě pohlaví dítěte nebo třeba girlandy. Inspirujte se jinými trendy na internetu a vystřihněte papírové dudlíky, body a připněte je kolíčkem na provázek. Hosté mohou na tyto papírky psát vzkazy a přání pro miminko a maminku. Nejlépe vyzdobenou část prostoru můžete využít jako fotokoutek.

Dárky

 Namísto desátého dudlíku, které dítě stejně nevyužije, najděte něco, co miminko nebo nastávající maminka využijí. Nedoporučují se dudlíky ani kojenecké lahve. Zkuste se podívat po tvorbě lokálních tvůrců. Volte kvalitní mušelínové plenky, oblečení nejlépe ve větších velikostech nebo důmyslné neokoukané hračky, například dřevěné. Vhodné jsou také kontrastní knihy. Pokud si nevíte rady a oslava není překvapením, je vhodnější se domluvit s budoucí maminkou.