Smoothie je skrytá kalorická bomba! Jak ho připravit, aby nebylo jen plné cukrů?

Žena nalévá zelené smoothie z mixéru do pohárku Inside Creative House / Shutterstock.com

Není smoothie jako smoothie. Tento koktejl plný výživných dobrot nemusí být jen zdraví prospěšný. Víte, jak správně namixovat ingredience, aby nešlo jen o nadměrnou dávku ovocných cukrů? Poradíme vám. Inspirujte se čerstvým, šťavnatým článkem, po kterém budete mít jasno. A taky chuť na smoothie!

Přečtěte si také

Blíží se jarní Sbírka potravin. Víme, kdy bude probíhat v prodejnách a jak lze přispět online

Barevnou svačinu z rozmixovaného (nejen) ovoce milují děti i dospělí. Příprava je jednoduchá a můžete kombinovat přesně to, co máte rádi. Děláte ji ale správně? Hutný nápoj by totiž ani zdaleka neměl být jen o ovoci, které obsahuje vysoké množství fruktózy. Co mít při ruce, když je ten pravý čas na smoothie?

Jak na smoothie?

Ještě než vám vysvětlíme, z čeho smoothie v ideálním případě skládat, je čas připravit si kvalitní mixér. Postačí vám ten stolní, pomoci ale může i ten ruční, pokud je dostatečně výkonný. Oblíbený je rovněž smoothie maker. Cílem je důkladné rozmixování surovin, výsledkem by měl být hladký koktejl, případně kaše. Záleží na vašich preferencích a servírování.

Většinou jsou suroviny doplňovány vodou, mlékem či rostlinným nápojem z ořechů. Jak tedy na harmonii chutí a vyváženost nutričních hodnot?

Čím zdravé smoothie například doplnit?

Seznam surovin na smoothie

Kdepak, jen rozmixované ovoce jako součást pestrého jídelníčku nestačí – ani konzumace sladkých plodů plných fruktózy by se totiž neměla přehánět. Pokud chcete tělu dopřát vše, co potřebuje, je nutné přidat ještě pár ingrediencí.

Kromě ovoce je dobré zvolit vhodnou zeleninu, bílkoviny a tuky. Populární jsou přídavky koření či bylinek – takový zázvor dodá koktejlu šmrnc. A v jaké formě bílkoviny a tuky volit? Do smoothie můžete přidat jogurt, ořechová másla, oříšky, semínka, ořechové mléko nebo třeba lněný olej.

Žena mixuje smoothie z lesních plodů a špenátu v mixéru Luna Vandoorne / Shutterstock.com

Kus zeleně pro smoothie zelené

Při pravidelné dávce ovocného smoothie nehubnete, nemusíte se cítit dobře a vaše pleť vám nejspíš taky nepoděkuje, pokud má sklon k akné. Obrovská dávka cukrů, která doplňuje další spotřebu cukrů během dne, není úplně ideální pro vyvážený jídelníček. Proto pro vás máme jednoduchý klíč – doplňte zeleň!

Kromě ingrediencí, které jsme vyjmenovali, si vaše smoothie zaslouží osvěžit listovou zeleninou. Saláty, špenát či mangold dodají nápoji vitamíny a minerály včetně fytochemikálií. A taky vlákninu. Zelená smoothie jsou zdravá a pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi. Navíc vás perfektně zasytí – a o to přece jde! Tak co bude dnes ke snídani či svačině?

Proč si dopřát rostlinnou stravu?

Rostlinná strava vám pomůže doplnit vitamíny a minerály na celý den. Pokud jste si jistí, že moc ovoce a zeleniny během dne nesníte, dejte si smoothie. Rostlinná strava totiž podle odborníků působí blahodárně na celý organismus a snižuje riziko některých chronických onemocnění.

Žena dává do mixéru banán, připravené má avokádo a špenát Tijana Simic / Shutterstock.com

Jak na to? K vybranému ovoci a zelenině vždy přidejte hrst zelených lístků (špenát, mangold…), ořechy nebo semínka, šálek bílkovin (např. jogurt, mléko či kefír). Nebo si vyzkoušejte svěží zelené smoothie, na které potřebujete:

  • ½ jablka
  • hrst špenátu
  • ½ okurky
  • ½ avokáda
  • 240 ml mandlového mléka
  • 4 datle
  • hrst ořechů
Smoothie by nemělo být jen z ovoce

Všechny ingredience důkladně rozmixujte. Díky jemné konzistenci můžete konzumovat přímo ze sklenice. A pokud vás smoothie nadýmá, jezte pomalu a lžící. Vychutnejte si svoji vydatnou fit svačinku.

Tip: Stolní mixér vám pomůže vykouzlit snídani, ale třeba i uvařit delikátní polévku. Nejrůznější mixéry najdete v akci, jejich přehled si projděte na Kupi.cz.