20. července slavíme Mezinárodní den lízátek. Vyrobte si s dětmi cake pops neboli dortová lízátka

Vyrobte si s dětmi barevná dortová lízátka! Cake pops jsou překvapivě jednoduchá a hlavně dobrá Canva

Dortová lízátka, která děti milují. To jsou cake pops. Tyto sladké jednohubky jsou oblíbené zejména pro svou jednoduchou přípravu a nekonečné možnosti ochucování a zdobení, které zabaví především děti. Vyzkoušejte je podle našeho receptu a nechte se inspirovat několika praktickými tipy na jejich přípravu.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Lízátka z dortu, který už nikdo nechce

Základem lízátek je jakékoliv upečené těsto (skvěle tak můžete zužitkovat dort po oslavě, ale poslouží i upečené piškotové těsto, kupovaný dortový korpus nebo muffiny), které se rozemele najemno a smíchá s krémem (dortovým nebo třeba mascarpone). Ze vzniklé hmoty se vytvarují kuličky, které se napíchnuté na špejli obalují v polevě a zdobí. Cake pops se dají vyrábět také z nepečeného těsta, kdy místo upečeného korpusu použijete třeba rozemleté dětské piškoty.

Do základní hmoty (tedy k upečenému těstu a krému) poté můžete přidávat jakékoliv další ingredience, které lízátka ochutí: salko, oříškové a kakaové pomazánky, arašídové máslo, ovocný džem, citronovou kůru, vanilkový extrakt, kokos apod.

  • Nákupní tip: Dají se koupit i speciálně tvarované, silikonové či jiné pečicí formy na cake pops, případně tvarovací kleštičky, které vám vytvoří dokonale kulatý základ.

Při zdobení se fantazii meze nekladou

Hotová lízátka lze obalovat klasicky v rozpuštěné mléčné, hořké nebo bílé čokoládě, případně v domácí či kupované polevě. Nejvíce si ale s dětmi vyhrajete u zdobení – kromě široké škály barevných posypů lze zdobit různě tvarovanou marcipánovou hmotou, lentilkami, čokoládovými kousky, drcenými ořechy či kousky jedlého papíru. Vytvářet můžete klasická sypaná lízátka, nebo je pomocí zdobení přeměňovat v hravé postavičky, zvířátka, velikonoční vajíčka apod.

Výborná jednohubka i originální pohoštění nebo dárek

Dortová lízátka si můžete s dětmi vyrábět doma jen tak, na chuť a pro radost, jsou ale také netradičním pohoštěním na nejrůznější oslavy či originálním dárkem. Třeba jednotlivě zabalené do celofánu, svázané do sladké kytice nebo zapíchané do ozdobné krabice.

Recept na cake pops neboli dortová lízátka

Těsto na cca 20–25 lízátek:

  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 50 g změklého másla
  • 100 g cukru (část z tohoto množství lze nahradit vanilkovým cukrem)
  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli

Na krém:

  • 100 g mascarpone
  • dle chuti na oslazení pár lžic cukru, salka, oříškové nebo kakaové pomazánky, džemu apod.

Na polevu:

  • 200 g čokolády na rozpuštění (bílé, mléčné) nebo 200 g barevné polevy
Na polevu volte jedině kvalitní čokoládu

Postup

  1. Připravte si těsto: Vejce, máslo a cukr vyšlehejte do hladké pěny, přidejte vanilkový extrakt a mléko a společně promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl a prosejte přes jemné síto. Mouku postupně zašlehejte do tekuté směsi a vytvořte hladké těsto. Troubu předehřejte na 170 °C a pečte na plechu nebo v dortové formě asi 20–30 minut.
  2. Připravte si krém: Smíchejte mascarpone s pár lžicemi něčeho na oslazení a ochucení dle vlastních preferencí.
  3. Těsto po vychladnutí rozdrobte a rozmixujte na jemnou drť. Přidejte krém z mascarpone a dokonale promíchejte, dokud vám nevznikne hmota, ze které je možné tvarovat kuličky.
  4. Ty poté dejte vychladit do lednice (min. na 2 hodiny), nebo do mrazáku (na cca 45 minut). Následně do nich zapíchejte špejle (či speciální tyčky na cake pops) a nechtě ještě chvíli vychladit.
  5. Po vychladnutí lízátka namáčejte do rozpuštěné čokolády a zdobte sypáním – ujistěte se však, že jsou opravdu studená, aby se nerozpadla. Lízátka pak nechte schnout ve vzpřímené poloze, aby vám zůstala krásně kulatá. Zapíchejte je do papírové krabice nebo kousku polystyrenu.

Užitečné tipy na závěr

  • Těsto by nemělo být moc vlhké, aby se vám nerozpadalo. Krém proto přidávejte postupně a průběžně pevnost hmoty zkoušejte.
  • Aby vám špejle v lízátkách lépe držela, můžete její konec, který budete do těsta zapichovat, nejprve namočit do rozpuštěné čokolády nebo polevy.