Jak zařídit rostoucí dětský pokoj za cenu kočárku? Vyvarujte se nejčastějších chyb rodičů

Nábytek v dětském pokoji by měl být bytelný a podlaha odolná. Děti jim totiž dají pořádně zabrat IKEA

Mnozí rodiče se těší na to, až jejich děťátko povyroste natolik, že bude připravené spát ve vlastním pokoji. Tento milník se ale pojí i se spoustou výdajů. Pohádkový dětský pokoj ovšem nemusí stát majlant – místo drahého vybavení dejte raději přednost funkčnímu, hravému a bezpečnému provedení. Víte, jaké jsou nejčastější chyby rodičů při zařizování?

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

1. Chyba: Nábytek, kterému dítě rychle odroste

S veškerou láskou a péčí chceme svým nejmenším už odmala dopřát prostor přesně na míru. Málokdy nás přitom napadne, že se právě u dětí nároky na vybavení pokoje rychle mění a zvyšují spolu s tím, jak potomci rostou.

A tak se často stává, že z pracně zařízeného pokojíčku vyrostou nakonec naše děti dřív, než si ho vůbec stihnou užít. Najednou je totiž téměř nový nábytek nutný vyměnit za jiný a větší.

Postel, kterou je možné prodloužit ze 135 cm až na 205 cm. Dostupná také v ocelové variantě a v různých barvách IKEA

Jak si poradit?

Pořiďte tzv. rostoucí nábytek s nastavitelnou délkou nebo výškou podle věku dítěte. Za příjemnou cenu tak vybavíte pokojíček, který mu bude sloužit ještě i ve školním věku. Nastavitelnou postel, prodloužitelnou ze 135 cm až na 205 cm, v odolné laminátové nebo kovové variantě v různých barvách nabízí například IKEA už za 2 940 Kč. Rovnou tam k ní seženete i na výšku nastavitelný stůl. A až i z takového nábytku dítě vyroste, v dobrém stavu ho od vás řetězec odkoupí zpátky.

Vinylová podlaha se do dětského pokoje skvěle hodí. Odolná, na dotek teplá, snadno se udržuje a tlumí dupot Canva

2. Chyba: Podlaha, která se do pokojíčku nehodí

Podlaha v dětském pokoji dostává nejvíce „zabrat“. Děti na ní tráví spoustu času, je pro ně ideálním místem k hraní, a proto by neměla být studená či příliš kluzká. Kvůli alergiím se také nedoporučuje dávat do dětského pokoje koberec plný různých roztočů, který je i nepraktický na údržbu. Dřevo je rozhodně lepší volba, je však velice náchylné k poškození a zároveň také finančně nákladnější.

Jak to vyřešit?

Dejte do pokojíčku vinylovou podlahu – je vysoce odolná vůči nárazům, na dotek teplá, a ještě k tomu se dobře udržuje. Vy i sousedé oceníte její výbornou akustiku, díky čemuž dupot dětí nikomu nebude překážet. Z rozmanitých vzorů můžete vybírat například v Obi, kde se dá koupit už od 350 Kč za metr čtvereční.

S rostoucími dětmi poroste i počet jejich věcí, a tak se začnou zvyšovat i nároky na úložné prostory IKEA

3. Chyba: Nepočítá se s dostatkem úložných prostor

S tím, jak dítě poroste, mu bude přibývat množství různých věcí. Nejen hračky, nýbrž třeba i knihy, sportovní výbava, oblečení... a naráz toho má tolik, že není místo, kam vše uklidit. Dostatečně velké úložné prostory jsou proto naprostou nezbytností. Spoléhat na úložný prostor pod postelí se nedoporučuje – měla by kvůli zdravému spánku přirozeně větrat, čemuž by uložené věci částečně bránily.

Jak se s tím vypořádat?

Existují úložné sady, které se dají postupně rozšiřovat. Nyní možná stačí základní sada se třemi boxy, s přibývajícími věcmi ale bude potřeba ji rozšířit nebo přeskládat. Takové možnosti nabízí například úložná sestava s plastovými krabicemi, které může dítě snadno samo vytáhnout, odnést a zase vrátit zpátky – ideální na rychlý úklid všech hraček. Najdete ji ve spoustě variant, kombinace už je na vás – tu základní v IKEA koupíte za 1 090 Kč. Seženete tam i různé bezpečnostní vychytávky na skřínky, šuplíky či ostré rohy nábytku.

Stačí chvilka nepozornosti, a už může být zaděláno na malér Canva

4. Chyba: Bezpečnost až na druhém místě

Není vůbec jednoduché vychytat všechny nebezpečné prvky a minimalizovat tak riziko, že si dítě způsobí v pokojíčku nějaký úraz. Záleží totiž především na drobnostech a detailech.

Na co myslet?

  • Rizikem jsou například komody nebo jiné úložné prostory. Připevněte proto takové kusy nábytku přímo ke stěnám. V opačném případě hrozí, že je na sebe dítě převrhne.
  • Za spoustou dětských úrazů stojí noční pády z postele. Čím vyšší postel je, tím nebezpečnější může pád být. Už předem proto zajistěte dětskou postel vhodnými zábranami.
  • Vsadit lze i na pohádkovou domečkovou postel – postel s roštem a matrací nízko u země nebo i na zemi. Například variantu Poly z masivu i se zábranou nabízí český výrobce domeckova-postel.cz za 8 947 Kč. Pád z výšky tu nehrozí.
  • Pokud přeci jen chcete dítěti do pokoje pořídit alespoň menší koberec, dejte mezi něj a podlahu protiskluzovou vložku, která zajistí, aby dítěti neuklouzl přímo pod nohama.
  • Nezapomeňte každou zásuvku, kterou má malé dítě v pokojíčku, zajistit záslepkou.
  • Jen chvilka nepozornosti stačí k tomu, aby zvědavé dítě vzalo za okenní kliku a otevřelo si. Předejít tomu pomůže uzamykatelná klika, se kterou jde okno otevřít jen na ventilačku.