Ananas povzbuzuje imunitu, hubnutí i touhu a upečete z něj i buchtu. Jak v obchodě poznat ten zralý?

Na pultech supermarketů můžete v těchto dnech koupit za skvělou cenu vynikající čerstvé ananasy Canva

Vynikající exotické ovoce, které bylo už ve středověku pokládáno za delikatesu, ale také skvělé afrodisiakum, lék na průjem a perfektně fungující odtučňovací prostředek. O čem je řeč? Hádáte správně – o ananasu. Co obsahuje, jak ho vybrat a v čem všem vám pomůže?

Přečtěte si také

Tip na báječný oběd: Vynikající hovězí líčka podle Zdeňka Pohlreicha

Ananas je skvělou přísadou ke všem druhům mas, uplatníte ho ovšem i při přípravě asijských jídel nebo salátů. Tradičním pokrmům dodá zajímavou, exotickou chuť a skvěle chutná i samostatně – ať už čerstvý, nebo v podobě kompotu.

Obsahuje vitamíny a minerály

Čerstvý ananas by rozhodně neměl chybět ve vašem jídelníčku. Proč? Je totiž velmi bohatý na minerály a vitamíny – a že je jich v něm požehnaně. Kromě velkého množství vitamínu C obsahuje také provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovou, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor a sodík. Co to znamená v praxi?

Čerstvý ananas má mnoho blahodárných účinků na vaše zdraví Canva

Zatočí s řadou nemocí

Díky vitamínům a minerálům je čerstvý ananas fantastický přírodní lék. Ne nadarmo se o něm proto často mluví jako o králi ovoce. Vitamíny v něm najdete téměř všechny, dále také šestnáct minerálních látek a stopových prvků. Jedno z nejlepších přírodních léčiv z něho ale činí mimořádně vysoký obsah bromelinu – enzymu, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Je to navíc silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran.

  • Působí protizánětlivě.
  • Používá se při léčbě onemocnění močového ústrojí.
  • Chrání žaludeční sliznici.
  • Funguje jako lék na špatné zažívání.
  • Napomáhá zdraví vašich kostí.
  • Působí pozitivně při léčbě horečky.
  • Zabraňuje zvýšené krevní srážlivosti.
  • Používá se při podpoře léčby depresí. 

Jeho konzumace také díky betakarotenu výrazně snižuje riziko astmatu. A používá se taktéž coby léčba při neplodnosti u mužů i žen, a to coby přírodní afrodisiakum. Díky kombinaci již zmíněných látek působí i coby prevence proti rakovině a v neposlední řadě má příznivý vliv na hladinu krevního cukru, lipidů a inzulínu – což je skvělá zpráva pro diabetiky.

Ananas má mnoho způsobů využití – od pleťové masky až po vynikající nápoj Canva

Zbaví vás přebytečných kil

Čerstvý ananas, to je skvělá podpora hubnutí! Bromelin v něm obsažený totiž štěpí bílkoviny a napomáhá tak trávení, ale současně působí také jako ochrana organismu před parazity a bakteriemi ve střevech. Ananas tak ochrání vaši přirozenou střevní mikroflóru, pomůže vám zbavit se přebytečných kil, a ještě k tomu si na něm skvěle pochutnáte.

Levněji než právě teď už ho neseženete!

Kupte se slevou Ananas.

Porovnat slevy

Jak poznat zralý ananas

Zralý ananas vybírejte v obchodě podle sladké vůně. Další možností, jak zjistit, zda je dostatečně zralý, je zkusit vytrhnout lístek z jeho středu – měl by klást mírný odpor, avšak i tak jít snadno vytrhnout. Vybírejte dobře, jelikož ananas přestává dozrávat již po utržení ze stromu, doma vám tedy „nedojde“.

Jak ho správně skladovat

Asi den až dva jej doma nechte při pokojové teplotě, bude pak měkčí a šťavnatější. Následně ho uložte do lednice, kde se může skladovat asi 3–5 dnů. Naporcovaný ananas pak skladujte ve vzduchotěsné nádobě opět v lednici. Můžete ho případně i zamrazit, po rozmrazení ovšem přijde o svoji charakteristickou chuť, vůni i strukturu – byť stále půjde použít.

Těsto na korpus ananasové buchty zvládnete umíchat za pár minut Canva

Kromě asijské kuchyně, doplnění lehkých mas či coby zdravá svačinka vykouzlíte s tímto ovocem i skvělé dezerty. Pojďte si jeden z nich rovnou vyzkoušet!

Ananasová buchta připravená za 15 minut

Příprava těsta a krému vám nezabere více než 15 minut, i s pečením tak máte buchtu do hodinky hotovou. Její kouzlo je především v netradiční kombinaci ingrediencí.

Na přípravu těsta si nachystejte:

  • 1 plechovku ananasu
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 malé lžičky sody

Na přípravu krému budete potřebovat:

  • 2 pomazánková másla
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 1 vanilkový pudink Créme Olé šlehaný zastudena (nebo obyčejný vanilkový pudink uvařený ve ¼ l mléka)

Postup:

Do mísy vložte ananas i se šťávou a rozmixujte ho ponorným mixérem dohladka. Poté k němu přimíchejte ostatní ingredience – mouku, cukr, vajíčka, prášek do pečiva a jedlou sodu. Vše umíchejte do hladkého těsta. Čím tekutější bude, tím vláčnější bude buchta po upečení. Nenechte se tedy znejistět tím, že se vám ingredience spojí do poměrně tekuté hmoty.

Umíchané těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech a nechejte ho v troubě péct na 180 °C přibližně 20 minut. Jakmile lehce zrůžoví a důkladně se uvnitř propeče, vytáhněte plech z trouby a nechte korpus dostatečně vychladnout.

Jak připravit krém:

Do misky vložíte dvě pomazánková másla, přidáte moučkový a vanilkový cukr, ušlehanou smetanu a zvlášť umíchaný pudink. Créme Olé se šlehá za studena, u klasického pudinku je potřeba po umíchání počkat, než vychladne – až poté jej lze přidat do směsi s krémem. Jakmile máte hotovo, potřete krémem připravený korpus. Celou buchtu poté můžete doplnit o hořké kakao, kterým krém posypete, nebo třeba o čerstvé ovoce.