16 hodin denně bez jídla. Co je to přerušovaný půst a jak s ním začít?

Díky přerušovanému půstu se dá zhubnout, není to však pravidlo Canva

Přerušovaný půst příznivě působí na náš organismus. Pomůže vám zhubnout, zlepšit náladu i zdraví. Navíc se de facto ani nejedná o půst v pravém slova smyslu, přesto však funguje velmi dobře a dodržovat ho nemusí být až tak těžké. Jak s ním tedy začít?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Kdy jindy začít, když ne teď?

Začít s půstem můžete skutečně kdykoliv, obzvláště teď, během postní doby, je to však až symbolicky příhodné. Ale nebojte, nemusíte si odepřít úplně všechno.

Existuje spousta typů půstu – od úplného, kdy přežíváte jen na vodě, až po půst, kdy se rozhodnete vynechat určitý druh jídla – třeba maso, sladkosti, průmyslově zpracované potraviny apod. Půst tedy lze vnímat jako způsob, kterým lze začít zdravěji se stravovat.

Během hodin, kdy se postíte, můžete popíjet klidně čaj Canva

Přerušovaný půst jako životní styl

Na tvrzení, že přerušovaný půst není půstem v pravém slova smyslu, je spousta pravdivého. Na rozdíl od jiných se totiž nejedná o jednorázovou akci, ale o životní styl, kterého se můžete držet po zbytek života. Jde o velmi praktický způsob stravování, při kterém nemusíte řešit, kolik malých porcí jídla si za den dáte.

I noc se počítá

Pro tento způsob stravování se vžila zkratka IF, která pochází z anglických slov „intermittent fasting“ – tedy přerušovaný půst.

Časové okno, kdy se oddáváte půstu, není nijak dlouhé a dá se v pohodě vydržet – a to i protože se do něj započítává i doba, kdy spíte. Dá se tedy říct, že přibližně osmihodinový půst drží spousta lidí, aniž by o tom věděla. Jeho další podoby jsou různé a lze si i vytvořit svůj vlastní, většina lidí nicméně volí tzv. půst 16/8.

16 hodin denně bez jídla

Čísla 16/8 nám udávají čas, kdy se postíme a čas, kdy si dopřáváme jídlo. Pokud tedy teoreticky prospíte 8 hodin, můžete se postit ještě další 8 po probuzení a až v posledních 8 hodinách se pustit do jídla. Jelikož spousta lidí po probuzení na snídaní ani nepomyslí, může to pro ně být snadné – časové okno se ovšem dá i jinak posunout, dodržíte-li časový rozsah 16/8. Dopřávat si jídlo jen od 10 do 18 hodin? Proč ne?

Nezapomínejte na pitný režim!

Zapijte hlad i chuť na sladké

Je možné, že, obzvláště ze začátku snažení, budete mít občas na něco chuť či hlad – avšak pokud budete dostatečně pít vodu, dají se chutě i menší hlad docela dobře zahnat tekutinami. Zanedlouho pak se tělo novému způsobu stravování přizpůsobí samo.

Kromě vody nicméně můžete hlad zapít i jinak – dopřejte si kávu bez mléka a cukru, čaj či nápoj, např. kolu bez cukru. S energetickými a kolovými nápoji by se to však v žádném případě nemělo přehánět – přeci jen, absence cukru ještě není zárukou zdravé potraviny.

Pomůže půst zhubnout?

Zhubnout se dá mnoha způsoby, vždy ovšem platí pravidlo, že nesmíte přijmout více kalorií, než je během dne vaše tělo schopno spálit – a ani v tomto případě tomu není jinak. Avšak vzhledem k tomu, že máte při půstu čas na jídlo jen 8 hodin, existuje vysoká pravděpodobnost, že sníte i méně kalorií.

Při IF byste nicméně měli co nejvíce preferovat zdravé a kvalitní potraviny, z nichž získáte dostatek bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Budete spokojení, zasycení a nebudou vás trápit ani chutě na sladké.