Jak upéct nadýchané a jemné piškotové těsto? Recept jen ze 3 surovin

Piškotový dort Ahanov Michael / Shutterstock.com

Ačkoliv je piškotové těsto poměrně snadné, dá se toho na něm hodně pokazit. Musí být totiž krásně nadýchané, vláčné a jemné. Máme pro vás proto pár základních rad, jak piškotové těsto upéct, na co si dávat během přípravy pozor i jaké suroviny zvolit. V závěru článku pak najdete jednoduchý recept na základní piškotové těsto jen ze 3 surovin.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte japonské lepivé koláčky mochi. Podle receptu jen ze dvou surovin a vody je zvládne každý

Jaké ingredience budete potřebovat?

Na piškotové těsto budete potřebovat pouze 3 základní suroviny vejce (domácí nebo v BIO kvalitě, které dodají piškotu krásně žlutou barvu), cukr krupici (může být i třtinový, pokud má podobnou hrubost) a polohrubou mouku. Další ingredience přidávat můžete, ale nemusíte. Například:

Tuk (olej nebo změklé máslo) – stačí trochu, minimálně však 1–2 lžíce, aby bylo těsto více vláčné.

  • Tip: Piškot bez přidaného tuku je lehčí, jemnější a nadýchanější. Ten s tukem je zase ve výsledku vláčnější, pružnější a těžší, a proto je lepší pro pečení rolád nebo korpusů na dort.

Prášek do pečiva – o nadýchanost piškotu se sice postarají správně vyšlehané bílky, lze si ovšem pomoci i práškem do pečiva.

Vanilka nebo citron – těstu dodají lepší chuť. Můžete použít pár kapek vanilkového extraktu, vanilkový cukr (nahraďte jím část toho obyčejného), případně čerstvou citronovou kůru.

Žena rozbíjí vejce do misky ANNVIPS / Shutterstock.com

Tipy na nadýchané piškotové těsto

Základem úspěchu jsou správně vyšlehaná vejce

Pro začátek nesmíme zapomenout jedno důležité, univerzální pekařské pravidlo – všechny ingredience by měly mít stejnou, pokojovou teplotu. Proto je před pečením zavčas vyndejte z lednice a nechte odležet. Studená vejce se také hůře šlehají.

Pro upečení dokonalého piškotu je nejprve důležité vyšlehat žloutky s cukrem. A to opravdu důkladně, dokud vám nevznikne hustá, hladká a světlá pěna. Někdo také šlehá půlku cukru se žloutky, tu druhou s bílky.

  • Tip: Ke žloutkům můžete přidat trochu horké vody (asi ½ lžíce na 1 vejce), bude se vám s nimi pracovat lépe.

Základem krásně nadýchaného těsta jsou potom vyšlehané bílky. Šlehejte je pozvolna v čisté a odmaštěné nádobě a opravdu poctivě, aby byly zcela tuhé (zvláště, pokud nebudete používat prášek do pečiva).

  • Tip: Žloutky i bílky šlehejte opravdu dlouho, klidně po dobu 10 minut. I proto je pro přípravu piškotového těsta lepší vsadit na kuchyňského robota než na ruční šlehač.
Piškotová roláda s jahodami istetiana / Shutterstock.com

Mouku prosejte a troubu během pečení neotvírejte

Vždy také důkladně přes jemné síto prosejte mouku, případně mouku smíchanou s práškem do pečiva. A to klidně několikrát. Těsto tím více provzdušníte a nebude plné nevzhledných bublinek či hrudek.

Troubu během pečení neotevírejte – důvodem je nejen zachování konstantní teploty uvnitř, ale také se vyhnete riziku, že vám korpus slehne. Každý otřes (ať už plechu, nebo třeba dvířky od trouby) může zhatit pracné šlehání. Ze stejného důvodu také nenechávejte hotové těsto dlouho stát na lince, bílky by vám mohly spadnout. Troubu si proto vždy předehřejte zavčas.

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotová roláda je snadný, rychlý a nadýchaný moučník. Recept na těsto se skládá jen ze čtyř ingrediencí a výslednou roládu je pak dobré nechat uležet alespoň dvě hodiny v chladničce.

Časová náročnost: 45 min Obtížnost: Snadný
Piškotová roláda

Recept na základní piškotové těsto na plech

Budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 120 g polohrubé mouky

Postup:

  1. Žloutky dlouze vyšlehejte s polovinou cukru do husté pěny. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru, dokud nebudete mít tuhý sníh.
  2. Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte prosátou mouku a na závěr také bílky (těsto lehce převalujte, nemíchejte zprudka, aby bílky zůstaly krásně načechrané).
  3. Plech nebo formu vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem, a vysypte moukou, strouhankou nebo třeba strouhaným kokosem. Okraje plechu ničím nemažte – těsto se na ně musí přichytit, aby se v roubě nerolovalo.
  4. Na plech vylijte těsto, jemně ho uhlaďte stěrkou a pečte v předehřáté troubě na 160–170 °C asi 15 minut.

Zdroje: magazin.recepty.cz, jaktak.cz, apetitonline.cz