O vakcínu se mohou od soboty hlásit učitelé, od pondělí senioři nad 70 let. Naočkuje je i obvoďák

K očkování se nově mohou od března hlásit už i senioři nad 70 let Canva

Od pondělí 1. března platí upravená pravidla pro očkování vakcínou proti covid-19. Prioritou se stanou senioři už od 70 let, začnou se očkovat pedagogičtí pracovníci a očkovat nově také mohou své pacienty praktičtí lékaři.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

Očkování seniorů

Od 1. března se začnou prioritně očkovat senioři nad 70 let, jedná se o zhruba milion obyvatel. Od 1. 3. se tak mohou senioři registrovat k očkování proti covidu prostřednictvím centrálního rezervačního systému: registrace.mzcr.cz.

  • Není ale nutné zaregistrovat se hned pár minut po spuštění systému. Neplatí, že čím později se zaregistrujete, tím později na vás vyjde řada.
  • Nově také nebude nutné vyplňovat dlouze formulář o zdravotním stavu.

Pozvánka k očkování nově nezávisí na čase registrace ani na zdravotním stavu.

Očkování učitelů a ostatních pedagogických pracovníků

Od března také začne očkování zaměstnanců ve školství, a to i přesto, že se nyní školy rozhodně neotevřou. Registrace pedagogických pracovníků se spustí už 27. února. Je to proto, aby se nepřetížil registrační systém, k čemuž by mohlo dojít ve chvíli, kdy by se senioři a učitelé začali hlásit k očkování souběžně.

  • Do škol byly rozeslány unikátní kódy ministerstvem zdravotnictví, pod nimiž se učitelé budou k očkování hlásit. Systém díky tomu rozpozná pedagogického pracovníka a nechá ho se zaregistrovat, i když mu není nad 70.

Ani zde nerozhoduje čas přihlášení, není proto nutné snažit se zaregistrovat hned v prvních minutách po spuštění.

Začne také očkování učitelů a pedagogických pracovníků Canva

Očkování praktickými lékaři

Od 1. března mohou začít své pacienty očkovat vakcínou proti covid-19 také praktičtí lékaři. I ti by se měli v první řadě zaměřit na ještě neočkované pacienty nad 80 let a následně na prioritizovanou skupinu občanů nad 70 let.

Neočkují ale všichni praktičtí lékaři, není to jejich povinnost – očkují pouze ti, co se k tomu dobrovolně přihlásili. Ze zhruba 5 000 lékařů jich zatím zájem o to očkovat ve svých ordinacích pravidelně a dlouhodobě projevilo kolem 3 500.

  • Veškeré informace o očkování občanů budou vedené v centrálním systému, díky kterému bude mít praktický lékař přehled o tom, který z jeho pacientů už je registrován a naočkován.
  • Blatný na tiskové konferenci vyzval doktory také k tomu, aby sami aktivně kontaktovali občany napřed v prioritních skupinách, kteří se zatím k očkování neměli, s nabídkou nechat se naočkovat.

Praktický lékař může navíc očkovat i své ostatní pacienty, včetně těch, kteří jsou třeba imobilní. Podle svého uvážení může do systému registrace zahrnout i pacienty, které sám vyhodnotí podle jejich anamnézy jako náchylnější, i když nejsou ve věku prioritizované skupiny.

Vakcínu v obchodech nekoupíte, respirátor však ano

Stav očkování proti covid-19 doposud

V ČR se doposud podařilo naočkovat 6,5 % populace – 624 tisíc osob, z nichž zhruba polovina už má za sebou i druhé očkování. Daří se proočkovávat zhruba 85 % všech vakcín z dávek, které jsou vždy určené na příslušný týden. Většina zdravotnického personálu už je naočkovaná.

Největší počet vakcín je od Pfizeru a BioNTech, následuje AstraZeneca a Moderna.