Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Domácí pečené kuře s citronem a mátou Africa Studio / Shutterstock.com

Krásně propečené, na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté. Tak by se dalo popsat dokonale upečené kuře. Jeho příprava přitom nemusí být žádná věda – stačí dodržet 10 základních pravidel. Poradíme vám, jak upéct kuře co nejvíce rovnoměrně i zda je potírat máslem, nebo ne. S našimi praktickými tipy se vám pečené kuře vždy povede na jedničku.

Přečtěte si také

Nákupy za socialismu. Z ceny rohlíků nebo másla vám spadne brada

1. Jaké maso vybrat?

Samozřejmě nejlépe si pochutnáte na farmářském kuřeti v BIO kvalitě, ale ani maso ze supermarketu nemusí být špatné. V obchodech vybírejte ideálně kuřata s českým původem, sledujte datum spotřeby a barvu kůže – neměla by být úplně bílá, nýbrž krásně narůžovělá.

Dávejte si také pozor na neporušenost obalu, který by rozhodně neměl být zapařený. K pečení se také nehodí kuřata mražená – tedy pokud si chcete opravdu pochutnat a upéct dokonalou lahůdku.

2. Co udělat před vložením kuřete do trouby?

Před samotnou přípravou nechte kuře nějaký čas odležet při pokojové teplotě. Alespoň 30 minut, nejlépe však hodinu až dvě. Při vložení do trouby neutrpí tak velký teplotní šok, bude se propékat rovnoměrněji a bude šťavnatější.

Kuře na paprice
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Kuře na paprice

Kuře na paprice – česká klasika, při které se dá využít celé kuře, případně jen kuřecí stehna. Na videu je podáváno s rýží, ale i s houskovým knedlíkem nebo těstovinami to bude velká paráda.

Kuře na paprice

3. Proč maso osušit?

Nejprve kuře dokonale vysušte kuchyňskými papírovými utěrkami. Na povrchu i uvnitř. Při pečení platí, že čím je vzduch v troubě sušší, tím lépe se bude kuře propékat. Pokud byste jej neosušili, vlhkost by v troubě vytvořila nechtěnou páru.

4. Jak a čím kuře před pečením potřít?

Poté kuře potřete po celé ploše 2–3 lžícemi másla nebo sádla. Nejlepší je vetřít ho pod kůži, kterou je možné opatrně nadzvednout. A nezapomeňte trochu dát i do břišní dutiny. Máslo můžete rovnou smíchat se solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a kořením. Pokud chcete kuře dietnější, klidně fázi s potíráním vynechte.

Porcování upečeného drůbežího masa Svetlana Khutornaia / Shutterstock.com

5. Proč nešetřit solí?

Základem křupavé kůžičky je sůl, proto s ní nešetřete. Pokud máte více času, nasolte osušené kuře předem a nechte ho takto do druhého dne odležet v lednici. Bude potom ještě více křupavé a šťavnaté.

  • Kromě soli lze kuře dochutit kmínem, pepřem či bylinkami (např. tymiánem, šalvějí, bobkovým listem nebo rozmarýnem).
  • Někdo dává dovnitř snítky bylinek, kousek citronu, jablka nebo cibule.

6. Je třeba kuře svázat?

Jeden z nejdůležitějších kroků – svázané kuře bude mít kompaktnější tvar, bude se propékat rovnoměrněji a nebude se tolik vysušovat. Prsa se u něj totiž pečou rychleji než stehna. Kdyby k nim proudil horký vzduch i zespodu, skrze břišní dutinu, byla by příliš vysušená. Úplně postačí, pokud k sobě svážete překřížené konce stehen, aby se zakryla otevřená břišní dutina. Provázek volte z přírodního materiálu.

7. Jak dosáhnout nejlepšího propečení?

Nejlepšího propečení (a tím i chutě) dosáhnete, když budete kuře péct na mřížce, pod kterou umístíte pekáč, aby měl kam odkapávat výpek – dají se pořídit přímo i pekáče s mřížkou nebo roštem. Kuře by se zkrátka mělo co nejméně dotýkat dna pečicí nádoby a nemělo by ve výpeku plavat. Důvod je prostý. Bude se rovnoměrně propékat horkým vzduchem ze všech stran a budete mít více křupavé kůže. Při pečení ho také nikdy nezakrývejte.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

8. Jak dlouho péct a na kolik stupňů?

Kuře pečte pozvolna. Začněte na cca 180–190 °C asi 45 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte do té doby, než bude kuře hotové a křupavé (cca další půl hodiny). Že je hotové, poznáte tak, že jde maso krásně od kosti.

Můžete zkušebně naříznout kousek stehna (ta se pečou vždy pomaleji, takže se řiďte jimi), případně podle rad našich babiček zkusit vykroutit celé stehno – pokud to jde hladce, je kuře hotové. Na pomoc si lze vzít také teploměr – bezpečná minimální teplota je 74 °C, ideálně kolem 75–80 °C.

Pečené celé kuře s houbami a bramborami na talíři na stole Andrei Armiagov / Shutterstock.com

9. Proč neotevírat troubu?

Ačkoliv mnohé recepty radí podlévat a podlévat, jiní kuchaři zase nedají dopustit na pravidlo „ponechte kuře svému osudu a troubu neotvírejte“. Otevíráním totiž větráte a v troubě se vytváří kondenzovaná pára – a jak jsme již psali, čím sušší vzduch, tím lépe. Dodržíte-li všechny výše popsané body, kuře by se opravdu mělo krásně upéct samo, i bez podlévání a otevírání.

  • Pokud ale nedáte na podlévání dopustit, stačí, když tak učiníte párkrát až ve druhé polovině pečení.

10. Nechte kuřátko odstát

Po vytažení z trouby nechte pečené kuře ještě chvíli (10–15 minut) odstát při pokojové teplotě. Někdo ho na tuto dobu balí ještě do alobalu, aby všechna šťáva zůstala uvnitř.

Zdroje: Kuchařka pro dceru, Foodora