Děti koupání milují, ale příliš mýdla dráždí jejich pokožku. Připravujete jim koupel správně?

Žena koupe miminko ve vaničce FamVeld / Shutterstock.com

Cákání ve vodě a dovádění v bublinkách milují snad všechny děti. Jejich pokožka je ale velmi jemná a citlivá, a tak se koupelí snadno vysuší a posléze svědí. Dá se tomu však snadno předejít – dbejte na dodržování těchto zásad a vaše děti si budou moci vody užívat dosyta a naprosto bezpečně.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Koupání miminka

Voda ve vaně pro kojence by měla mít teplotu lidského těla, tedy něco kolem 37 stupňů. Změřit ji lze teploměrem nebo zkuste namočit loket, který je velmi citlivý. Sledujte reakce svého drobečka, některé děti uvítají i chladnější vodu.

Rukou podpírejte miminku hlavu a druhou ho šetrně umývejte. Nezapomínejte na různé záhyby, kde je hodně kožního mazu. Ulehčit práci si můžete lehátkem nebo koupacím kyblíkem – před koupelí si vše nachystejte a miminko poté ihned oblečte, aby neprochladlo.

Miminko zabalené v ručníku Tomsickova Tatyana / Shutterstock.com

Koupání batolete

Kolem osmi měsíců věku už dítko objevuje svět a vana je pro něj nové prostředí. Vždy však nastavte pravidlo, že se nejdříve umývá a až pak se hraje. Poté nechte ratolest ve vodě dovádět, ovšem vždy stůjte na stráži. Vana je kluzká a dítě se může snadno zranit.

Co dětská pokožka skutečně potřebuje?

Na to není snadné odpovědět. Některé maminky mají arzenál mýdel a olejíčků, jiné naopak nepoužívají vůbec nic – vše záleží na vašem přístupu k věci. Malé miminko stačí umývat v čisté vodě, dokonce mu to i prospívá, protože má velmi tenkou pokožku a mýdlo ji snadno vysuší.

Starší děti zase milují bublinkové koupele. Ty jim samozřejmě odpírat nemusíte, ale kupujte pěny do koupele určené speciálně pro ně nebo pro citlivou pokožku. Přestože ji děti tak milují, pěnu do koupele nepřidávejte moc často – jejich pokožka by byla příliš vysušená a svědila by. Udělejte si z bublinek třeba příjemný nedělní rituál.

Péče o dětskou pokožku po koupeli

Pokud i tak stále trváte na používání mýdla, pak také používejte po koupeli nějaký hydratační prostředek, tedy buďto krém, nebo olej. A dejte si pozor, aby byl přípravek určený pro děti – nejlépe uděláte, když pro olej či krém vyrazíte do lékárny a koupíte dermokosmetiku.

Normální zdravou dětskou pokožku není po koupeli bez mýdla potřeba mazat. Uvidíte-li však na kůži suchá místa nebo zarudnutí, zvolte inertní krém na citlivou dětskou pokožku. Opruzený zadeček nebo podpaží ošetřete krémem speciálně pro tuto potřebu.

Dítě v županu maže ženě nos Liderina / Shutterstock.com

Jde to i přírodní, šetrnější cestou

Přírodní cestou jít samozřejmě můžete – ovesné koupele jsou skvělou volbou pro prcky s přecitlivělou pokožkou a mazat dítě lze i kokosovým olejem, bambuckým máslem nebo jiným přírodním olejíčkem. Mějte však na paměti, že i na přírodní prostředek může mít dítě alergii.

Přírodní cesta je vhodná pro děti s atopickým ekzémem. Pokud vám nepomáhají komerční krémy a dětská kosmetika, sáhněte po něčem přírodním a veškerou chemii vyřaďte – a to i dětský prášek na prádlo.

Čím koupání ještě zpříjemnit a usnadnit?

  • Ručníkem s kapucí nebo otvorem.
  • Dětským županem, aby dítko neprochladlo.
  • Hračkami pro starší děti.
  • Protiskluzovou podložkou do vany.
  • Stojánkem na dětskou kosmetiku a plenky.

Zdroje: webmd.com, whattoexpect.com