Jak vyčistit mikrovlnku jednoduše a za pár minut?

Ruce v růžových rukavicích čistí mikrovlnku goffkein.pro / Shutterstock.com

Mikrovlnná trouba je pomocníkem ve většině domácností – stačí ji zapnout a do pěti minut máte ohřáté jídlo přímo na talíři. Usnadní vám také přípravu popcornu, rozehřívání másla nebo čokolády, a dokonce se v ní dají připravit i různé buchty na snídani přímo v hrnečku. Vyčistit ji však může být pěkný oříšek. Jak si s tím poradit?

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Proč pravidelně čistit mikrovlnku?

Mikrovlnka potřebuje pro svoji správnou funkci rovnoměrné proudění mikrovln. Jejich výstupy udržujte pokud možno čisté pořád, jinak jídlo nebude prohřáté rovnoměrně.

Připálené zbytky jídla mohou stěny trouby i poškodit a snížit tak její životnost. A špína je také, samozřejmě, neestetická – kromě vzhledu může i zapáchat, což ledaskoho od jídla dost možná úplně odradí. Jak tomu předejít?

Jaké prostředky se na čištění nehodí?

Vnitřek mikrovlnné trouby je extrémně citlivý na poškrábání. Nepoužívejte proto žádné abrazivní, drsné houbičky, či dokonce drátěnky. Ideální volbou je měkká houba, hadřík nebo stará utěrka. Použít můžete speciální čističe na mikrovlnky, ale vystačíte si i s tím, co máte běžně doma. Rozhodně ovšem troubu nedrhněte čisticím pískem.

Muž v rukavicích čistí mikrovlnku houbičkou a postřikovačem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jak vyčistit mikrovlnku během tří minut?

Nejjednodušší způsob čištění mikrovlnné trouby je velmi rychlý a nepotřebujete vlastně vůbec nic speciálního – bude vám stačit hadřík nebo utěrka, voda a tři minuty času.

Nedejte špíně v domácnosti šanci

1. Namočte hadřík do vody

Namočený hadřík vyždímejte, ale ne úplně dosucha! Nějaké množství vody by v něm mělo zůstat. Položte jej na otočný talíř a zavřete dvířka.

2. Zapněte mikrovlnku na tři minuty

A při větším znečištění klidně i na pět! Z mokrého hadříku se uvolní pára a ulpí na stěnách, kde odmočí zaschlé nečistoty. Hadřík však celou dobu hlídejte – když se z něj odpaří všechna voda, může se v zapnuté mikrovlnce vznítit. Na to opravdu pozor!

3. Setřete stěny

Dalším hadříkem setřete stěny. Nemusíte nijak tlačit nebo drhnout, pára všechny nečistoty odmočila a vy je jen setřete.

Člověk čistí mikrovlnku pomocí houbičky a citronové šťávy goffkein.pro / Shutterstock.com

Jak vyčistit mikrovlnku bez chemie?

Mikrovlnná trouba začne časem zapáchat. Zaschlé jídlo či připálený popcorn se nepříjemně podepíší na odéru a ohřívané jídlo může načichnout nežádoucím aromatem. Naštěstí se ale v každé domácnosti najdou přírodní prostředky na odstranění nechtěného zápachu.

Ocet

Nejen v současnosti velmi oblíbený, ekologický, univerzální čistič. Pomůže vám vyčistit skvrny a zároveň pohltí nepříjemné pachy. Stačí jej při čištění nalít na hadřík a ten nechat ohřát v troubě, jak bylo popsáno výše. Podobně funguje i kyselina citronová nebo citronová šťáva.

Jedlá soda

Druhé, obdobně vynikající, netoxické čistidlo – smícháte ji s malým množstvím vody a máte skvělý prostředek na skvrny i zápach. Pokud necháte tuto pastu v mikrovlnce, během dne pohltí část pachů.

A hned jak ji vyčistíte, užijte si večer!

Jak zabránit znečištění mikrovlnky?

Dříve nebo později se mikrovlnka zašpiní a budete ji muset vyčistit. Oddálit to však lze používáním poklopu při ohřevu, který případnou prskající mastnotu nebo únik tekutin zachytí.

V současnosti můžete koupit také trouby se smaltovaným povrchem, které se snadněji čistí. Jsou sice dražší, nicméně povrchová úprava čištění upatlaných dvířek a stěn značně usnadní – tuto investici tedy klidně také zvažte.