Jak vyčistit žehličku? Tipy, jak z ní účinně a levně odstranit připáleniny i vodní kámen

Muž drží žehličku Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Žehlení hromady prádla není oblíbenou činností snad nikoho z nás. Ve snaze zabavit se u něj můžeme sledovat televizi nebo přemýšlet nad vším možným, nepozornost ale může vést i ke spálení oblečení – a tím i plochy žehličky. Spáleniny ovšem nejsou jediným důvodem, proč žehličku čistit, měli byste ji i pravidelně odvápňovat. Jak se o ni tedy starat?

Přečtěte si také

Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

Jak vyčistit připálenou žehličku?

Spálenina se na žehličce objeví ve vteřině, vyčistit ji už ovšem stojí větší úsilí. Naštěstí se ale v každé domácnosti najdou prostředky na odstranění spálenin, které žehličku vyčistí, a vy budete moct pokračovat v práci. Poškozený kus oblečení vám však bohužel nespraví. Čím tedy vyčistit žehličku od připálení?

Zubní pasta

Zubní pastu má doma opravdu každý člověk, na menší spáleninu si s ní v pohodě vystačíte. Při čištění zubní pastou musí být žehlicí plocha studená – naneste na spálené místo menší množství pasty a krouživým pohybem hadříku drhněte.

Tímto způsobem snadno odstraníte menší spáleninu. Před zapnutím žehličky ještě pořádně otřete žehlicí plošku, aby zde nezůstal ani zbyteček pasty, který by mohl znečistit oblečení.

Připálená žehlička, vzadu prádlo Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Ocet

Ocet je vítaným pomocníkem v domácnosti – některé dokonce kompletně přešly na úklid bez komerčních, chemických prostředků, a ocet je pro ně svatým grálem, protože jej lze využít na úklid, praní i odstranění zápachu.

Na vyčištění spálenin octem musí být žehlička nahřátá na nižší stupeň. Poté stačí jen namočit hadr v octu a přejíždět po něm žehličkou, jako když žehlíte prádlo.

Kuchyňská sůl

Na opravdu odolné připáleniny je dobrá kuchyňská sůl. Není nicméně vhodná pro novější druhy žehliček, které mají citlivější žehlicí plochu.

Kuchyňská sůl je abrazivní a snadno s ní odstraníte spáleninu krouživým pohybem namočeným hadrem. U napařovacích žehliček si ovšem dejte velký pozor, aby se krystalky nedostaly do otvorů pro páru.

Jak odstranit vodní kámen ze samočisticí žehličky

Moderní žehličky mají v dnešní době funkci odstranění vodního kamene. Jednou za čas tak stačí příslušnou funkci zapnout a žehlička se vyčistí sama. Vše funguje na principu páry, kdy se žehlička při čisticím programu rozpálí na vysokou teplotu, do nádobky se nalije studená voda a pára odstraní usazený vodní kámen.

Jak odvápnit klasickou žehličku?

Opět jsme u starého dobrého octa – v tomto případě jej smíchejte v poměru 1 : 1 s vodou a směs nalijte do nádržky, nechte chvíli působit a zapněte napařování. Ocet odstraní všechen vodní kámen z žehlicí plochy. Po této proceduře však počítejte, že budete muset nádržku na vodu několikrát propláchnout, aby prádlo nemělo octový odér.

Člověk čistí žehličku hadříkem Alliance Images / Shutterstock.com

Jak se starat o žehličku, aby vám dlouho sloužila?

  • Nenechávejte v zásobníku žádnou vodu. Vždy ji vylijte a nechte žehličku chladnout s otevřeným zásobníkem.
  • Udržujte žehlicí plochu čistou. Pokud dojde ke spálení, ihned ji vyčistěte.
  • Do napařovacích žehliček používejte měkkou vodu. Úplně nejlepší je potom voda destilovaná.
  • Žehlete prádlo na doporučenou teplotu. Spálené prádlo a zničená žehlička vás určitě nepotěší.
  • Používejte žehlicí prkno nebo si dejte na stůl deku.

Závěrem už nezbývá než dodat, že žádná žehlička, jako každý domácí spotřebič, nevydrží věčně. Pokud tedy ta vaše dosluhuje a její čištění je čím dál složitější, neváhejte investovat do novějšího modelu, který vám ve výsledku dokáže ušetřit čas díky moderním funkcím a lepším materiálům žehlicí plochy.

Zdroj: kupi.cz