Čerstvé jablko denně – půl zdraví. Proč si ho dopřát každý den?

Žena jí jablko a zároveň se u toho fotí goldeneden / Shutterstock.com

Pokud budete jíst pravidelně jablko denně, vyhne se vám každá nemoc. Zní to přehnaně? Možná ano, ale jedno je jisté – jablka mají spoustu zdraví prospěšných látek a pomohou nám vyřešit některé zdravotní potíže. A ještě k tomu nebývá problém je u nás sehnat.

Přečtěte si také

Lidl na Slovensku se rozhodl odpustit DPH na některé potraviny. Máslo, maso i vejce tak vyjdou mnohem levněji

Co jablko obsahuje a na co je dobré?

Pektin a vláknina

Jablka obsahují pektin a velké množství vlákniny – obě tyto látky umí divy s naší trávicí soustavou. V případě průjmového onemocnění stolici zahustí a při zácpě nám pomohou se snadnějším vyprazdňováním.

Jedno jablko denně vám pomůže pokrýt značnou část doporučeného příjmu vlákniny – a té má Středoevropan ve svém jídelníčku zpravidla žalostně málo.

Pohlídejte si akce na jablka

Vitaminy a antioxidanty

V jednom zralém jablku může být až deset miligramů vitaminu C – a jak je známo, právě vitamin C je jeden z nejsilnějších antioxidantů, které nám pomáhají v boji s volnými radikály. Céčko také umí zpevnit cévní stěnu a vstupuje do řady biologických procesů.

Žena ve sportovním oblečení sedí na zemi a v ruce drží jablko Dragana Gordic / Shutterstock.com

Proč jíst jablko?

Hubnutí

Jablka obsahují vlákninu, která nás přirozeně zasytí – a přestože v nich jsou jednoduché cukry, při rozumné porci po nich nebudete přibírat. Vláknina a pektin ve střevě nabobtnají a dodají vám pocit sytosti, takže nesníte velké množství jídla. Mají také relativně nízký glykemický index, cukry z nich se uvolňují o něco pomaleji a my se cítíme déle najedení.

Zdroj tekutin

Nejen v létě potřebujeme hodně pít, dodržování pitného režimu však může být pro ledaskoho problém. Řešením je vodu jednoduše „sníst“ – ovoce a zelenina obsahují velké množství vody, která se také započítává do denního příjmu tekutin. Konzumací jablka ke svačině tudíž zároveň dodáte svému tělu vodu obohacenou o spoustu vitaminů.

Sezonní a lokální potravina

V současnosti se navrací trend domácích potravin, které konzumujeme v době jejich zralosti. Ovoce dovezené přes půl světa bylo utrženo nedozrálé a neposkytne nám tolik živin, pro lokální produkty to ovšem neplatí. A nákupem jablek navíc můžeme podpořit místní farmáře a menší pěstitele.

Červená a zelená jablka v bedýnce i kolem ní Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

Lék

Indické umění zdraví ájurvéda doporučuje dušená jablka se skořicí a badyánem jako univerzální lék na spoustu onemocnění. V kombinaci s kořením se jablka stanou ještě koncentrovanějším zdrojem prospěšných látek a dodáme jim více chuti. Známý léčitel Sebastian Kneipp dokonce doporučoval konzumovat jablka při onemocnění krve.

Chutná nám ve všech podobách

Jablko je velmi všestranné, dá se jíst syrové i tepelně upravené. Oblíbená jsou pak především ve sladkých receptech – díky jablku nastrouhanému v těstě bude buchta vláčnější, kompot, dětská přesnídávka či povidla se jím pak dobře zakonzervují. Použít je ale lze i na zajímavou ostrou omáčku k masu.

Kupte jablka v různých podobách

Slupky

Dokonce i slupky z jablek lze skvěle využít a není třeba je vyhazovat – můžete si z nich udělat například domácí jablečný ocet, který je skvělý na pročištění organismu, nebo si z nich uvařit domácí ovocný čaj. Úplně nejlepší je však jablko sníst celé i se slupkou, protože se pod ní ukrývá nejvíce vitaminů.

Zachrání nás jedno jablko denně před nemocemi?

Konzumace jablek je samozřejmě prospěšná, váš špatný životní styl nicméně nespasí. Pokud kouříte, pijete alkohol, jste obézní a nemáte pravidelný pohyb, jedním jablkem denně se určitě nezachráníte.