Postní období vybízí k odlehčení jídelníčku. Poradíme vám, co si odříct a čím si ho naopak zpestřit

Postní doba začala! Canva

Postní doba není jen obdobím, kterým křesťané pomalu vstupují do Velikonoc – pro naše předky měla mnohem více významů. V únoru často kvůli tuhým zimám docházely potraviny, a proto lidem nezbývalo než se postit a těšit se na nadcházející jaro. 

Přečtěte si také

Sekáče již dávno nejsou obchody pro chudé. Proč v nich nakupovat?
Sekáče již dávno nejsou obchody pro chudé. Proč v nich nakupovat?

Kdy začíná postní období 

Nejprve je masopust, poté postní období, nakonec Velikonoce. Postní doba začíná Popeleční středou – datum se mění každý rok podle toho, kdy začínají Velikonoce. Letos byla Popeleční středa 17. února a doba půstu bude trvat až do 3. dubna

Zkoušeli jste někdy držet půst? Nebo si myslíte, že je to nesmysl? V dnešní době blahobytu o potraviny rozhodně není nouze, naopak – všeho je nadbytek a odepřít si sklenku piva, tučnou uzeninu, zákusek nebo tři kávy denně není nutností. A právě proto je fajn alespoň 7 dní v roce posílit vůli a vyzkoušet si, zda zvládneme pár dní půstu. 

Co vynechat v postní době?

Zkuste na pár dní vynechat potraviny, které patří mezi vaši největší libůstku. Možná víte, že to přeháníte s kávou – zkuste ji na pár dní vynechat, zvládnete to? Nebo možná už delší dobu uvažujte o tom, že omezíte alkohol. Pokud máte pocit, že každý den konzumujete až příliš masa, na pár dní ho z jídelníčku vynechejte. Uvidíte, že to není zas tak snadné. 

Jaké potraviny můžete na pár dní omezit v jídelníčku

  • alkohol
  • káva, černý čaj (kofein)
  • maso vč. uzenin
  • bílý cukr (zákusky, čokoláda, sladkosti)
  • mléčné výrobky

Kysané zelí – základ jídelníčku našich předků

Co jedli naši předkové

Pokud jste se rozhodli nevynechávat konkrétní potraviny či nápoje, ale jen odlehčit jídelníček, můžete si inspirovat jídelníčkem našich předků. Ti si v zimě nejčastěji dopřávali čočku, hrách, brambory, kysané zelí, kroupy, obilné kaše, kořenovou zeleninu, sušené ovoce a chléb. Mezi tradiční postní jídla patřila polévka couračka (zelná polévka) nebo pučálka (opečený hrách). 

Uvařte si v postní době zelňačku – a vynechejte v ní třeba uzeninu či smetanu Mariha-kitchen / Canva

Co si naopak můžete dopřát?

Můžete se inspirovat jídelníčkem našich předků a začít konzumovat více luštěnin či obilovin, kysaných potravin a kořenové zeleniny. Vyzkoušejte některé z těchto jídel, receptů je na internetu spousta. 

  • Zelňačka
  • Hrstková polévka s čočkou a hrachem
  • Hrachová kaše 
  • Luštěninové placičky s kysaným zelím
  • Jáhlová kaše nasladko k snídani
  • Škubánky s mákem
  • Kroupové rizoto (krupeto)
  • Špaldová kaše 
Bramborové lokše se připravují nasucho vm22tv / Canva

Bramborové lokše – tradiční staročeská pochoutka

Ingredience

  • 500 g brambor (moučných)
  • 100–150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • sádlo nebo máslo na maštění placek

Recept

  1. Brambory uvařte ve slupce, nechte zchladnout a oloupejte. Poté je nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte vidličkou.
  2. Do brambor postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne vláčné těsto.
  3. Z těsta vyvalujte placky velikosti palačinek a na rozpálené pánvi nasucho pečte dozlatova.
  4. Hotové placky potírejte máslem nebo sádlem.

Tipy na servírování

  • Lokše si můžete dát nasladko s povidly a mákem. 
  • Skvělé budou i se zakysaným zelím naslano

Tradiční povidla se připravují úplně bez cukru

A co vy, vyzkoušíte letos půst alespoň na pár dní?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz