5 tipů na levnou proměnu ložnice. Vyspěte se do růžova a konečně mějte dost úložného prostoru

Proměnit ložnici na nepoznní jde i s menším rozpočtem IKEA

Ložnice je vaše soukromí. Je to pokoj, ve kterém vaše tělo nabírá energii a kde máte spoustu osobních věcí i zážitků. Už při jejím zařizování proto dbejte na to, aby byla oázou klidu a pořádku. A nemusí vás to ani vyjít příliš draze. Následujících 5 tipů na levnou proměnu ložnice vám pomůže vyspat se každé ráno do růžova a získat dostatek pohodlí i úložného prostoru.

Přečtěte si také

TOP 35 velikonočních receptů: Tradiční velikonoční dobroty, které u vás doma nesmí chybět

Vždy začněte postelí

Průměrně prospíme třetinu života – proto není pochyb, že nejdůležitější položkou na seznamu při zařizování nové ložnice je právě postel s matrací. Do kvalitní postele se tedy rozhodně vyplatí investovat. Při výběru slaďte materiál rámu se zbytkem ložnice. A pokud si třeba po večerech rádi čtete, určitě oceníte čalouněné čelo, které vám poskytne příjemnou oporu.

Budoucí matraci vybírejte dle polohy, ve které rádi spíte IKEA

Jak vybrat správnou matraci

Správný výběr matrace se odvíjí především od polohy, ve které rádi spíte, a od vaší hmotnosti. Spíte-li na břiše, volte raději tvrdší matraci, pokud naopak rádi spíte na boku, bude vám pravděpodobně příjemnější matrace měkčí. A pro ty, kteří spí nejraději na zádech, je nejlepší volbou matrace střední tvrdosti. Také platí, že čím větší je tělesná hmotnost, tím tvrdší matraci je potřeba zvolit, aby tělu poskytla vhodnou oporu.

Tip: I kvalitní postel se dá koupit za rozumné peníze. Třeba v IKEA pořídíte rám manželské postele i s roštem ve velikosti 160 x 200 cm od 3 190 Kč a matraci stejné velikosti od 3 490 Kč.

Při koupě skříně 1. nebo 2. jakosti ušetřite i polovicu z její původní ceny Canva

Jak ušetřit za šatní skříň

Dříve, než se šatní skříň rozhodnete definitivně koupit, položte si následující otázky. Bude sloužit i na úschovu sezónního oblečení a dalších věcí, jako třeba ručníků a bund? A využijete více polic, nebo upřednostníte tyč na pověšení? Jakmile máte jasno ohledně využití skříně, začněte přemýšlet nad jejím umístěním. Kvůli lepší stabilitě je dobré opřít ji o zeď v rohu ložnice. Pokud máte méně prostoru a více věcí, stojí za to pouvažovat i nad rohovou skříní.

Tip: Pokud hledáte způsoby, jak ušetřit za šatní skříň, můžete se třeba podívat na e-shop nabytkovyoutlet.cz. Najdete tam nábytek 1. jakosti (zboží bylo jen vystaveno v showroomu) nebo 2. jakosti, kdy je nový nábytek lehce poškozený od manipulace, dopravy nebo montáže, díky čemuž je jeho cena výrazně nižší.

Úložný prostor lze rozšířit pomocí praktických boxů a krabic IKEA

Úložného prostoru není nikdy dost

V malém prostoru je důležité využít každý jeho kousek a pracovat s multifunkčními výrobky. Úložné prostory můžete rozšířit pomocí praktických boxů, které lze umístit na skříň nebo pod postel. A nemusí to být pouze kartonové krabice – například v IKEA najdete také robustní dekorativní koše z přírodních materiálů za 299 Kč.

O stovku levněji vás pak vyjdou otevřené policové díly, které jsou tím nejdostupnějším úložným řešením. Věci, které nechcete vystavovat na odiv, snadno uschováte do hezkých krabic a využít lze i závěsů, které police zakryjí a vaší ložnici dodají na útulnosti. Cenově dostupným řešením je také po domácku vyrobená šatna, kterou lehce vytvoříte pomocí šatních stojanů, nástěnných poliček a závěsu.

Tip: Pro dosažení do vyšších míst použijte dřevěné schůdky, které současně dobře poslouží i coby noční stolek.

Čistička vzduchu z ložnice odstraní prach, bakterie i pachy Canva

Čistička vzduchu pro lepší spánek

Věděli jste, že vzduch v našich domovech je častokrát více kontaminovaný než ten venkovní? Takřka vždy v něm najdete prach, bakterie plísně, ale i roztoče a další nečistoty. Čím dál tím více domácností proto zvažuje koupi čističky vzduchu – přístroje, který filtruje vzduch v místnosti a dokáže zachytit pachy i nečistoty menší než tloušťka lidského vlasu. A čistý vzduch prospívá všem bez rozdílu, nejen alergikům. Menší čističku vzduchu vhodnou do ložnice lze například na Alza.cz koupit od 2 000 Kč.

Tip: Aby čistička správně fungovala, umístěte ji do středu místnosti mezi dveře a okno. Její výkon pak přizpůsobte velikosti pokoje.