8 jednoduchých způsobů, jak levně vyčistit stříbro. Zkuste přísady na pečení, Colu nebo zubní pastu

8 jednoduchých způsobů, jak levně vyčistit stříbro. Zkuste přísady na pečení, Colu nebo zubní pastu Canva

Zčernaly vám stříbrné šperky? Nelekejte se, je to normální – stříbro na vzduchu časem oxiduje a vytváří černou, zkorodovanou vrstvu. Pomoc je naštěstí poměrně snadná a zvládnete ji i s věcmi, které máte běžně doma. Máme pro vás 8 způsobů, jak stříbrné šperky doma vyčistit a vyleštit, i tipy na přípravky z obchodů. Navíc poradíme, čemu se při čištění vyhnout a jak nechtěnému zčernání předcházet.

Přečtěte si také

Řetězec H&M chce letos uzavřít až 160 obchodů, důvodem jsou nízké tržby

Jak doma vyčistit stříbro? Pár rad na začátek, než se do toho pustíte

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob čištění, vždy budete potřebovat hadřík. Ten by měl být z jemného materiálu, který nepouští vlákna – ideální je například hadřík z mikrovlákna, jaký se používá na brýle. Znečištěný hadřík také pravidelně měňte za nový, abyste plochu klenotu otírali vždy pouze čistým kouskem.

Na čištění šperků si můžete vzít i zubní kartáček, pouze se ujistěte, že má co nejjemnější vlákna, která povrch šperků nepoškrábou.

Pozor si dávejte na čištění stříbrných šperků se vsazenými kameny. Agresivnější tekuté přípravky (např. s obsahem alkoholu) by mohly nejen narušit strukturu lepidla a kameny či perly uvolnit, ale také je poškodit. V tomto případě se také vyhněte všem způsobům, které obsahují kyselé a zásadité látky, jako je například pivo, ocet, citron, Coca Cola apod.

Jak se čistí stříbro? Sodou nebo Colou

1. Alobal + jedlá soda, prášek do pečiva nebo sůl

Misku vyložte alobalem, naplňte horkou vodou o teplotě cca 80 °C a dovnitř nasypte dvě polévkové lžíce jedlé sody, prášku do pečiva nebo soli (lze použit jakoukoliv z uvedených přísad, časem vyzkoušíte, co vám bude fungovat nejlépe). Do roztoku vložte šperk, párkrát obraťte a nechte několik minut odmáčet. Poté vyjměte, opláchněte pod studenou vodou a vytřete dosucha.

2. Jedlá soda nebo prášek do pečiva s vodou

Jedlou sodu nebo prášek na pečení smíchejte s vodou (v poměru 3 : 1) a vytvořte pastu. Tu naneste na hladký hadřík nebo na zubní kartáček, šperk předem navlhčete a poté opatrně vyčistěte.

3. Zubní pasta

Pro čistění stříbra je základem výběr té správné – nejlepší jsou pasty s fluoridem, postačí ale i ty úplně obyčejné. Rozhodně se vyhněte bělicím pastám a těm s mikročásticemi (mohly by šperk poškrábat). Zubní pastu naneste na jemnou houbičku, hadřík nebo zubní kartáček, šperk opatrně vyčistěte, poté opláchněte v teplé vodě a vysušte.

4. Coca Cola

Účinky tohoto oblíbeného nápoje jsou při domácím úklidů známé. Zázračná kombinace bublinek a kyseliny fosforečné vám pomůže i se zašlými stříbrnými šperky. Stačí je namočit na 10 minut do Coly, poté hadříkem zbavit nečistot, opláchnout a vysušit. Tuto metodu ovšem nepoužívejte na šperky s kameny, kyselina by je mohla poškodit.

Čištění nikdy nebylo snazší

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

5. Citron

Stříbrné šperky můžete čistit citronem přímo (např. je třít rozkrojenou půlkou), nebo je namočit na 5 minut do roztoku citronové šťávy a horké vody (1 : 1). Pro zvýšení účinnosti přisypte do vody pár lžic soli. V obou případech je poté opláchněte pod studenou vodou a vytřete dosucha.

6. Ocet

Vytvořte roztok octa s trochou teplé vody (pro větší účinnost lze přidat i jedlou sodu) a stříbro do něj na několik desítek minut ponořte. Poté dočistěte hadříkem, opláchněte a vysušte. Ocet můžete nalít také přímo na hadřík nebo vatu.

7. Popel

Tento způsob je vhodný spíše pro navrácení lesku. Z krbu nebo kamen vyjměte trochu vychladlého, jemného popílku, nanesete ho na vlhký hadřík a šperky s ním několikrát jemně otřete. Budou se lesknout jako nové.

8. Prostředek na nádobí nebo čistič na okna

Obdobně šperkům vrátí jejich lesk kapka saponátu v teplé vodě. Do roztoku stačí namočit hadřík a opatrně s ním stříbrné předměty otírat, poté opláchnout ve studené vodě a vysušit. Čistič na okna stačí nastříkat přímo na hadřík.

V obchodech se poohlédněte po speciálních čističích nebo ubrouscích

Pokud se chcete spolehnout na profesionální péči, v drogeriích i klenotnictvích se dají koupit mnohé přípravky speciálně určené na čištění stříbrných šperků i jiných předmětů – za pár korun pořídíte například vatu na čištění stříbra nebo tekuté roztoky. Praktickou variantou, kterou navíc můžete mít vždy u sebe, jsou i čisticí hadříky na stříbro, které bývají speciálně povrchově upravené nebo jsou napuštěné čisticí látkou.

Ultrazvuková čistička

Máte-li doma stříbrných šperků více, nejlepším pomocníkem je určitě ultrazvuková čistička. Ta pomocí nízkofrekvenční délky vytváří miliony miniaturních bublinek, které účinně pronikají i k nejhůře dostupným místům a šperky krásně vyčistí. Ocení ji také majitelé brýlí a dá se využít i k čištění knoflíků, mincí, drobnějšího porcelánu, zubních náhrad apod. Ceny se na trhu dost liší, nejlevnější modely pořídíte i do tisícovky. Při výběru sledujte výkon – platí, že čím je vyšší, tím má větší účinnost.

Pár tipů, jak se o stříbrné šperky starat a zabránit jejich rychlému zčernání

  • Šperky pravidelně čistěte, třeba speciálními přípravky nebo mýdlovou vodou.
  • Do šperkovnice nebo šuplíku, kde šperky skladujete, vložte kousek křídy. Bude pohlcovat vlhkost a tím zabraňovat černání.
  • Šperky, které nosíte jen občas, uchovávejte v hedvábných či flanelových pytlíčcích a v dobře uzavíratelné krabičce.
  • Nenoste šperky do bazénů se silně chlorovanou vodou, vyhýbejte se jejich kontaktu s čisticími přípravky obsahujícími amoniak nebo bělidlo.