Exotická mochyně je plná vitamínů. Hodí se do salátů, smoothies i dezertů

Plody oranžové mochyně godi photo / Shutterstock.com

Physalis neboli mochyně peruánská je u nás již poměrně rozšířeným druhem zeleniny, který však připomíná spíše ovoce. Spousta lidí ale stále neví, jak ji správně jíst nebo připravovat, a proto se jí v obchodech vyhýbá. A to je škoda – mochyně je totiž nabitá vitamíny a má lahodnou chuť, kterou si zamilujete. Na co všechno ji využijete?

Přečtěte si také

Varování pro rodiče: PEPCO stahuje hračky kvůli obavám z bezpečnosti

Jak chutná mochyně?

Mochyně peruánská pochází, jak její název napovídá, z Jižní Ameriky. Plody nevypadají kvůli světlému, papírově tenkému, nafouklému kalichu nijak vábně, uvnitř ovšem skrývají bobuli zářivě žluté barvy, jejíž dužina hraje nejrůznějšími exotickými chutěmi.

Mochyně se svou šťavnatou, sladkokyselou chutí a vůní nejčastěji přirovnává k jahodám nebo ananasu, někdy také k cherry rajčatům, mangu či hroznům. Zkrátka celý ovocný koktejl v jednom plodu.

Rostoucí oranžová mochyně Mariola Anna S / Shutterstock.com

Vitamíny a účinky

Physalis obsahuje plno vitamínu C (až 30 g ve 100 g této zeleniny), dále vitamínu A, B, draslíku, fosforu, vápníku i rutinu, který podporuje zdraví cév a žil. Má silné antioxidační účinky, zpomaluje procesy stárnutí, chrání buňky a napomáhá jejich regeneraci.

Pravidelnou konzumací mochyně posílíte nejen svou imunitu, ale také odolnost proti stresu. Nespornou výhodou je též její nízký glykemický index, díky kterému si ji můžete dopřávat i v rámci redukčního jídelníčku.

Jak plody physalis správně jíst?

Z mochyně se jí pouze zralé, kulaté plody, suchý obal nikdy. Zralost poznáte tak, že bobule mají krásně žlutou až oranžovou barvu a jejich obal je úplně suchý (při jemném promnutí šustí).

  • Pozor, nezralé plody mohou být jedovaté!

Plody physalis se často servírují i s rozevřeným kalichem, oblíbené jsou pro svůj zajímavý vzhled ke zdobení dortů a zákusků. Má to výhodu i v tom, že plody zůstanou déle čerstvé. Před konzumací je ovšem i v tomto případě nutné je nejprve vyloupnout.

Dort zdobený plody mochyně Mikhail Valeev / Shutterstock.com

Použití mochyně

Nejlepší je pojídat čerstvé plody jen tak. Dají se však také rozmačkat do jogurtu nebo tvarohu, přidat do snídaňových kaší či müsli nebo do jakýchkoliv sladkých, pečených i nepečených dezertů. Physalis je nicméně díky své chuti tak zajímavou a netradiční surovinou, že ji využijete v mnoha dalších sladkých i slaných receptech. Co všechno se z ní dá připravovat a kam ji můžete přidávat?

  • Dekorace: v gurmánské kuchyni se plody s obalem používají jako ozdoba dezertů, masových pokrmů, pohárů, ale také (ne)alkoholických koktejlů a drinků.
  • Ovocné saláty a smoothies: nakyslá, osvěžující mochyně se skvěle doplňuje se sladkými banány, fantazii se ovšem meze nekladou a tento druh můžete kombinovat s jakýmkoliv exotickým či naším českým ovocem.
  • Pralinky: vyzkoušejte obměnu oblíbených jahod nebo třešní v čokoládě. Plody mochyně namáčené do čokolády si jednoduše zamilujete.
Banánovo-avokádové smoothie s matchou
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-avokádové smoothie s matchou

Dopřejte si banánovo-avokádové smoothie s matchou, které vás dokonale zasytí a nabije energií. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ideální tedy ve dnech, kdy spěcháte.

Banánovo-avokádové smoothie s matchou
  • Džem: domácí džem z mochyně je velice oblíbený a chuťově zajímavý. Dobře se doplňuje například se zázvorem, skořicí nebo dýní.
  • Ovocné knedlíky: vyzkoušejte českou klasiku s exotickou chutí – tvarohové nebo kynuté, sladké knedlíky s mochyní. Lze je obalovat i po jednom a připravit tak spoustu mini knedlíčků.
  • Omáčky a čatní k masu: pokud máte k hovězímu, vepřovému nebo kuřecímu steaku rádi sladké omáčky, doporučujeme připravit si čatní z mochyně (podobně jako třeba z manga, ananasu nebo meruněk).
  • Zeleninové saláty: mochyně se díky své chuti skvěle páruje s rajčaty. Osvěžující aroma dodá taktéž zeleninovým salátům (např. s okurkou, polníčkem, rajčaty, kozím nebo jiným sýrem) nebo salse a různým dipům. A pokud rádi s chutěmi experimentujete, přidejte physalis i do salátu s vařeným či marinovaným lososem.

Zdroje: webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com