Exotická mochyně je plná vitamínů, ale jen málokdo ji umí správně jíst

Mochyně peruánská vás dostane svou chutí! Proč je pro nás prospěšná a jak ji správně jíst? Freepik

Physalis neboli mochyně peruánská je u nás již poměrně rozšířeným druhem ovoce. Spousta lidí ale stále neví, jak ji správně jíst nebo připravovat, a proto se tomuto ovoci v obchodech vyhýbá. A to je škoda – mochyně je totiž nabitá vitamíny a má lahodnou chuť, kterou si zamilujete! Na co všechno ji využijete?

Přečtěte si také

Na český trh vstoupil další řetězec. Největší německý prodejce pánské módy ANSON'S otevřel v Praze svůj první obchod
Na český trh vstoupil další řetězec. Největší německý prodejce pánské módy ANSON'S otevřel v Praze svůj první obchod

Chuť jahod, ananasu, rajčat i manga v jednom

Mochyně peruánská pochází, jak její název napovídá, z Jižní Ameriky. Plody nevypadají kvůli světlému, papírově tenkému, nafouklému kalichu nijak vábně, uvnitř ovšem skrývají bobuli zářivě žluté barvy, jejíž dužina hraje nejrůznějšími exotickými chutěmi.

Mochyně se svou šťavnatou, sladkokyselou chutí a vůní nejčastěji přirovnává k jahodám nebo ananasu, někdy také k cherry rajčatům, mangu či hroznům. Zkrátka celý ovocný koktejl v jednom plodu.

Dodá vám vitamín C a posílí imunitu

Physalis obsahuje plno vitamínu C (až 30 g ve 100 g tohoto ovoce), dále vitamínu A, B, draslíku, fosforu, vápníku i rutinu, který podporuje zdraví cév a žil. Má silné antioxidační účinky, zpomaluje procesy stárnutí, chrání buňky a napomáhá jejich regeneraci.

Pravidelnou konzumací mochyně posílíte nejen svou imunitu, ale také odolnost proti stresu. Nespornou výhodou je též její nízký glykemický index, díky kterému si toto ovoce můžete dopřávat i v rámci redukčního jídelníčku.

Pro svůj dekorativní vzhled se physalis často používá ke zdobení dezertů a zákusků. Vždy se ale jí pouze žlutá bobule Pixabay

Jak plody physalis správně jíst?

Z mochyně se jí pouze zralé, kulaté plody, suchý obal nikdy. Zralost poznáte tak, že bobule mají krásně žlutou až oranžovou barvu a jejich obal je úplně suchý (při jemném promnutí šustí).

  • Pozor, nezralé plody mohou být jedovaté!

Physalis se často servírují i s rozevřeným kalichem, oblíbené jsou pro svůj zajímavý vzhled ke zdobení dortů a zákusků. Má to výhodu i v tom, že plody zůstanou déle čerstvé. Před konzumací je ovšem i v tomto případě nutné je nejprve vyloupnout.

Pohlídejte si tento zdravý zázrak v akci

Mochyně je hvězdou sladké i slané kuchyně, hodí se k dezertům i masu

Nejlepší je pojídat čerstvé plody jen tak. Dají se však také rozmačkat do jogurtu nebo tvarohu, přidat do snídaňových kaší či müsli nebo do jakýchkoliv sladkých, pečených i nepečených dezertů. Physalis je nicméně díky své chuti tak zajímavou a netradiční surovinou, že ji využijete v mnoha dalších sladkých i slaných receptech. Co všechno se z ní dá připravovat a kam ji můžete přidávat?

  • Dekorace: v gurmánské kuchyni se plody s obalem používají jako ozdoba dezertů, masových pokrmů, pohárů, ale také (ne)alkoholických koktejlů a drinků.
  • Ovocné saláty a smoothies: nakyslá, osvěžující mochyně se skvěle doplňuje se sladkými banány, fantazii se ovšem meze nekladou a tento druh můžete kombinovat s jakýmkoliv exotickým či naším českým ovocem.
  • Pralinky: vyzkoušejte obměnu oblíbených jahod nebo třešní v čokoládě. Plody mochyně namáčené do čokolády si jednoduše zamilujete.
  • Džem: domácí džem z physalis je velice oblíbený a chuťově zajímavý. Dobře se doplňuje například se zázvorem, skořicí nebo dýní.
  • Ovocné knedlíky: vyzkoušejte českou klasiku s exotickou chutí – tvarohové nebo kynuté, sladké knedlíky s physalis. Lze je obalovat i po jednom a připravit tak spoustu mini knedlíčků.
  • Omáčky a čatní k masu: pokud máte k hovězímu, vepřovému nebo kuřecímu steaku rádi sladké omáčky, doporučujeme připravit si čatní z physalis (podobně jako třeba z manga, ananasu nebo meruněk).
  • Zeleninové saláty: mochyně se díky své chuti skvěle páruje s rajčaty. Osvěžující aroma dodá taktéž zeleninovým salátům (např. s okurkou, polníčkem, rajčaty, kozím nebo jiným sýrem) nebo salse a různým dipům. A pokud rádi s chutěmi experimentujete, přidejte physalis i do salátu s vařeným či marinovaným lososem.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz