Švédská pytt i panna: Rychlé a levné jídlo, které budete dělat pořád dokola

Tradiční švédské jídlo pytt i panna stojí za vyzkoušení Sharon Hahn Darlin / Flickr

Tradiční švédské jídlo pytt i panna by se dalo přeložit jako „malé kousíčky na pánvi“ – a přesně o to jde. Spousta malých, dobrých kousků dozlatova opečených brambor a masa. Nejde o žádný nákladný recept, přesně naopak. Ingredience určitě doma najdete a zužitkujete na něj i zbytky z lednice.

Přečtěte si také

Recept na domácí tatarku a majonézu: Vyzkoušejte je a kupované už chtít nebudete!
Recept na domácí tatarku a majonézu: Vyzkoušejte je a kupované už chtít nebudete!

Jídlo, které se hodí pro chladnější počasí

„Pytt i panna“ není žádné jídlo do diety, pořádně vás zasytí a zahřeje. Štědrá porce masa, slaniny a brambor je doplněna tekutým žloutkem, který vytvoří nádherně krémovou strukturu.

Hoďte pro jednou za hlavu počítání kalorií a užijte si Švédsko u sebe doma. Dost možná se vám podaří i zužitkovat nějaké zbytky z kuchyně – a to se vyplatí! Recept níže je pouze jednou z velkého množství variant. Často je součástí talíře také červená řepa, ale záleží pouze na vás, zdali ji chcete servírovat.

Ingredience

  • 6–8 brambor
  • 2 mrkve
  • cibule
  • 200 g slaniny
  • uzené nebo pečené maso (lze použít zbytky od oběda)
  • pikantní klobása
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř, tymián
  • sušené a čerstvé houby (lze vynechat)
  • + na každou porci počítejte jeden žloutek
  • + ozdobit můžete sekanou petrželkou, podávejte s nakládanou řepou nebo brusinkovým džemem
Bez brambor se tento recept neobejde Hai Nguyen / Unsplash

Postup

  1. V osolené vodě uvařte nadrobno nakrájenou mrkev a brambory. Nevařte úplně do měkka, jen na skus. Rozvařené brambory by se při smažení rozpadly.
  2. Olej nebo sádlo rozehřejte na velké pánvi a opečte na něm dokřupava slaninu. Nejlepší je ta libová, která bude pěkně křupat. Poté přidejte i nadrobno nakrájené maso a klobásu.
  3. Do pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zezlátnout společně se slaninou a masem. Dejte pozor, aby se maso nespálilo.
  4. Ke směsi nasypte uvařenou mrkev a brambory a vše rovnoměrně opečte do křupava. Brambory zezlátnou a budou mít hnědou kůrčičku.
  5. Pokud máte houby, pak je v tomto kroku přidejte. Sušené houby si musíte předem namočit ve vodě a do pánve je vložte řádně vymačkané.
  6. Nezapomeňte dochutit podle své chuti solí, pepřem a tymiánem.
  7. Nebojte se chvíli přestat míchat a nechat směs trošku přichytit – právě tyto křupavé kousky budou na talíři chutnat nejlépe. 

Pytt i pannu nakládejte horkou a uprostřed talíře vytvořte důlek, kam vlijte žloutek. Celý talíř posypte petrželkou a na stůl dejte nakládanou zeleninu a brusinkový džem, který je švédskou delikatesou. 

Smaklig måltid!

Po uvaření zbývá už jen popřát „smaklig måltid“, neboli švédsky dobrou chuť! Pokud už nyní víte, že vaření není pro vás, v některých obchodech je možné najít tento pokrm v různých kombinacích také ve zmrazeném stavu. A jaký další typický severský pokrm vyzkoušíte příště?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz