Švédská pytt i panna: Rychlé a levné jídlo, které budete dělat pořád dokola

Tradiční švédské jídlo pytt i panna stojí za vyzkoušení Sharon Hahn Darlin / Flickr

Tradiční švédské jídlo pytt i panna by se dalo přeložit jako „malé kousíčky na pánvi“ – a přesně o to jde. Spousta malých, dobrých kousků dozlatova opečených brambor a masa. Nejde o žádný nákladný recept, přesně naopak. Ingredience určitě doma najdete a zužitkujete na něj i zbytky z lednice.

Přečtěte si také

Jaké trvanlivé potraviny je dobré mít vždy doma pro případ, že se dostanete do karantény
Jaké trvanlivé potraviny je dobré mít vždy doma pro případ, že se dostanete do karantény

Jídlo, které se hodí pro chladnější počasí

„Pytt i panna“ není žádné jídlo do diety, pořádně vás zasytí a zahřeje. Štědrá porce masa, slaniny a brambor je doplněna tekutým žloutkem, který vytvoří nádherně krémovou strukturu.

Hoďte pro jednou za hlavu počítání kalorií a užijte si Švédsko u sebe doma. Dost možná se vám podaří i zužitkovat nějaké zbytky z kuchyně – a to se vyplatí! Recept níže je pouze jednou z velkého množství variant. Často je součástí talíře také červená řepa, ale záleží pouze na vás, zdali ji chcete servírovat.

Ingredience

  • 6–8 brambor
  • 2 mrkve
  • cibule
  • 200 g slaniny
  • uzené nebo pečené maso (lze použít zbytky od oběda)
  • pikantní klobása
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř, tymián
  • sušené a čerstvé houby (lze vynechat)
  • + na každou porci počítejte jeden žloutek
  • + ozdobit můžete sekanou petrželkou, podávejte s nakládanou řepou nebo brusinkovým džemem
Bez brambor se tento recept neobejde Hai Nguyen / Unsplash

Postup

  1. V osolené vodě uvařte nadrobno nakrájenou mrkev a brambory. Nevařte úplně do měkka, jen na skus. Rozvařené brambory by se při smažení rozpadly.
  2. Olej nebo sádlo rozehřejte na velké pánvi a opečte na něm dokřupava slaninu. Nejlepší je ta libová, která bude pěkně křupat. Poté přidejte i nadrobno nakrájené maso a klobásu.
  3. Do pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zezlátnout společně se slaninou a masem. Dejte pozor, aby se maso nespálilo.
  4. Ke směsi nasypte uvařenou mrkev a brambory a vše rovnoměrně opečte do křupava. Brambory zezlátnou a budou mít hnědou kůrčičku.
  5. Pokud máte houby, pak je v tomto kroku přidejte. Sušené houby si musíte předem namočit ve vodě a do pánve je vložte řádně vymačkané.
  6. Nezapomeňte dochutit podle své chuti solí, pepřem a tymiánem.
  7. Nebojte se chvíli přestat míchat a nechat směs trošku přichytit – právě tyto křupavé kousky budou na talíři chutnat nejlépe. 

Pytt i pannu nakládejte horkou a uprostřed talíře vytvořte důlek, kam vlijte žloutek. Celý talíř posypte petrželkou a na stůl dejte nakládanou zeleninu a brusinkový džem, který je švédskou delikatesou. 

Smaklig måltid!

Po uvaření zbývá už jen popřát „smaklig måltid“, neboli švédsky dobrou chuť! Pokud už nyní víte, že vaření není pro vás, v některých obchodech je možné najít tento pokrm v různých kombinacích také ve zmrazeném stavu. A jaký další typický severský pokrm vyzkoušíte příště?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz