Trápí vás citlivé zuby? Může za to špatná technika čištění i nadměrná konzumace kyselých jídel

Žena si drží tvář kvůli bolesti citlivých zubů Motortion Films / Shutterstock.com

Pokud vám při pití horkého či studeného nápoje takzvaně trnou zuby, někdy snad dokonce i bolí, trpíte nejspíš jejich citlivostí. Tzv. dentinová hypersenzitivita postihuje stále více lidí a bojovat s ní je někdy velmi obtížné a zdlouhavé. Určitě se však nejedná o předem prohraný boj.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Proč nás bolí zuby aneb jak vzniká přecitlivělost?

Na povrchu zubů se nachází velmi tvrdá zubní sklovina a pod ní následně zubovina (dentin), která obsahuje kanálky přenášející nervové vzruchy. Při porušení skloviny se ovšem dentin obnaží a vznikne hypersenzitivita zubů. Bolest by se dala popsat jako intenzivní a ostrá.

Předejděte problémům se zuby kvalitním kartáčkem

Co způsobuje citlivost zubů?

Příčin citlivosti zubů může být více – zubní sklovina se vytrácí postupně a s prohlubujícími se problémy narůstá míra citlivosti, za kterou si přitom v mnohých případech můžeme sami. Jak je to možné?

Čištění zubů

Nedostatečná ústní hygiena je pro zuby destruktivní, ale i špatně prováděná péče může škodit. Tvrdý kartáček, špatná technika a abrazivní pasty dokážou nadělat pěknou paseku.

Žena si čistí zuby Prostock-studio / Shutterstock.com

Parodontóza

Závažnou příčinou citlivosti zubu je i parodontóza, kdy dojde ke ztrátě úponu zubů a odhalení zubních krčků. V tomto případě se zaměřujeme nejprve na léčbu parodontózy, a teprve poté řešíme přidruženou senzitivitu.

Naše zlozvyky

Některé špatné návyky vedou k poškození skloviny. Otevírání lahve zuby, žvýkání ostrých předmětů nebo vytahování zbytků jídla z mezizubních prostor ostrým předmětem sklovinu poškodí. Pozor si dejte i na noční skřípání zubů.

Jak předcházet citlivým zubům?

V první řadě bychom neměli tento problém bagatelizovat – nestačí jen mávnout rukou a říct, že zuby přece občas bolí každého. To možná ano, ale i tak neberte senzitivitu na lehkou váhu. Raději konzultujte svůj problém s dentistou nebo jděte na dentální hygienu.

Tam vám nejspíš doporučí zubní pastu pro citlivé zuby bez abraziv. Možná si odnesete také prostředky s vysokým obsahem fluoridů, kalcia a fosfátu. Obvykle jde o různé gely, které se aplikují po čištění zubů.

Dentální hygienista s vámi probere správnou techniku čištění zubů a pomůže s výběrem vhodného kartáčku. V ordinaci vám mohou i pomoci vyřešit akutní problémy aplikací speciálního laku na zasažená místa.

Muž na dentální hygieně Proxima Studio / Shutterstock.com

Jak na citlivé zuby?

Pokud chcete bojovat s citlivými zuby, vydáváte se na dlouhou trať. Pravidelné čištění a kontroly u lékaře jsou základem, ale alespoň po dobu akutních potíží se budete muset vzdát některých požitků.

  • Citrusy, káva, jogurty, zrající sýr, džusy, sladké limonády a víno jsou potraviny plné kyselin, které naleptávají zubní sklovinu a vašemu chrupu rozhodně nesvědčí.
  • Zapomeňte také na stravu bohatou na sacharidy – sladké prostředí je skvělé pro množení bakterií. Přemnožené bakterie v dutině ústní způsobují erozi skloviny a následnou citlivost. Dopřejte si detox od většího množství cukru, poděkují vám nejen vaše zuby.
  • Zářivě bílé zuby jsou dobrou vizitkou každého z nás, avšak pravidelné bělení může oslabit zubní sklovinu. Pokud si chcete bělit zuby, vždy zamiřte ke svému zubnímu lékaři a nekupujte si zázračné bělicí prostředky na internetu nebo nespoléhejte na babské rady. Neodborným zásahem si můžete uškodit a citlivost zubů ještě prohloubit.
Dopřejte svým ústům komplexní péči

Co pomáhá na citlivé zuby?

Zmírnit citlivost zubů můžete také pomocí bylinek. Nejsou sice všespásné a je třeba primárně vzít v potaz doporučení zmíněná výše, ale jako doplněk při léčbě je použít lze.

  • Propolisová kúra: Propolis je přírodní antibakteriální látka, která se používá k léčení řady zdravotních problémů, včetně citlivých zubů. Aplikujte ji na postiženou oblast zubu několikrát denně, dokud se citlivost nezlepší.
  • Mátový olej má osvěžující a ochlazující účinky, které mohou pomoci zmírnit citlivost zubů. Stačí nanést pár kapek mátového oleje na prst a jemně masírovat postiženou oblast zubu.
  • Nápomocný při zmírnění citlivosti zubů je také heřmánkový čaj, který citlivou oblast zklidňuje a napomáhá předcházet zánětům.

Závěrem nezbývá než dodat, že s citlivostí zubů vám zázračně nepomůže žádný přípravek přes noc. Jediným řešením s výsledky je dlouhodobá péče.