5 způsobů, jak zrychlit svůj metabolismus. Pozor si dávejte na sezení, štítnou žlázu i obrazovky

Žena si drží prsty ve tvaru srdce před břichem Krakenimages.com / Shutterstock.com

Potřebujete pořádně nastartovat svůj metabolismus, aby vaše tělo začalo konečně hubnout? Bez pravidelného stravování, pohybu a spánku se neobejdete. Existuje ale i několik dalších věcí, kterými můžete své spalování během celého dne účinně zrychlovat. Ať už jde o ty správné potraviny nebo denní i večerní návyky, máme pro vás 5 konkrétních rad, jak proti zpomalenému metabolismu bojovat.

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

1. Funkce štítné žlázy

Lidé si jen málo uvědomují, jak velký vliv má na jejich hubnutí správné fungování štítné žlázy. Hormony, které produkuje, významně ovlivňují metabolismus a trávení.

Mezi přípravky na podporu normální funkce štítné žlázy patří např. mořské řasy s jódem (kelp, chlorela, nori, wakame), tekutý jód, selen a také ryby a mořské plody. Dále se doporučuje jíst potraviny bohaté na aminokyselinu tyrosin. Mezi takové patří dýňová semínka, mléčné výrobky, libové hovězí nebo drůbeží maso, vejce, banány, avokádo, mandle či ryby.

Všechny vyjmenované potraviny jsou současně bohaté na bílkoviny, které jsou taktéž nezbytné pro správné fungování metabolismu – protože čím více svalové hmoty máme, tím rychleji a snáze kalorie pálíme.

Pohlídejte si ryby v akci

2. Modré světlo

Díváte se často před spaním do obrazovky počítače, televize, tabletu nebo telefonu? Nevědomky si tak mimo jiné můžete zpomalovat svůj metabolismus.

Zatímco naše tělo si několik hodin před spaním vytváří spánkový hormon melatonin, zářící modrá obrazovka mozku falešně signalizuje, že je ještě „den“. To vede k rozhozeným spánkovým cyklům, během kterých se naše tělo nemůže soustředit na správnou regeneraci, včetně správného fungování metabolismu. Ve spaní totiž spálíme nejvíce kalorií.

Používání zařízení s LCD displeji proto před spaním omezte, přepínejte je na tzv. noční režim (obrazovku zbarví dožluta), nebo si pořiďte speciální brýle blokující modré záření (existují nedioptrické i dioptrické na dálku nebo na čtení).

Žena cvičí kolem zdravé stravy RossHelen / Shutterstock.com

3. Rostlinné tuky

V teplé i studené kuchyni se snažte co nejvíce nahrazovat živočišné tuky těmi rostlinnými (např. slunečnicovým, olivovým, dýňovým, lněným, avokádovým atd.), které jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin podporujících metabolické procesy.

Místo másla je také vhodnější používat kokosový tuk, a to i na vaření nebo pečení. Kokosový olej totiž obsahuje mastné kyseliny tvořící tzv. středně dlouhé řetězce, které tělo velice efektivně transformuje v energii a neukládá je do tukových zásob.

4. Cvičení

Stejně jako sklenice studené vody nebo hrst mandlí ke svačině, mohou také drobné cviky během dne pomoci ke zrychlení metabolismu. Při sedavé práci se čas od času procvičte (třeba pokaždé, když vstanete, udělejte navíc pár dřepů), u telefonování choďte apod.

Pokud u počítače sedíte převážnou část dne, často se doporučuje u práce stát, aby tělo zapojilo více svalů – toho lze využít např. na home office. A pokud vám to bude vyhovovat, prodávají se polohovací pracovní stoly, jejichž výšku si můžete sami snadno upravovat. Jejich cena začíná řádově na několika tisících korunách.

Žena skáče na trávníku se šálou v ruce IKO-studio / Shutterstock.com

5. Potraviny zrychlující metabolismus

Tyto druhy jsou známé svým pozitivním vlivem na naše zažívání a obsahují také řadu cenných látek, které prokazatelně urychlují metabolismus a nastartují spalování. Sami od sebe samozřejmě žádné zázraky nevykouzlí a bez pravidelnosti v jídle a v pohybu se neobejdete, mohou nicméně účinně pomoci.

  • Ananas – kromě vitamínu C a manganu bohatého na antioxidanty obsahuje trávicí enzym bromelain, který napomáhá vstřebávání bílkovin a podporuje zdravé zažívání.
  • Matcha – tento druh zeleného čaje obsahuje mnohonásobně více antioxidantů než klasický zelený čaj, především katechiny, které pomáhají nastartovat metabolismus, spalovat kalorie a tuky.
  • Ořechy – jsou nejen zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin (např. mandle), ale obsahují také hořčík, který je známý svým příznivým vlivem na metabolismus.
  • Koření, které zahřívá – nejčastěji se dočtete, že ke zrychlenému metabolismu pomohou díky kapsaicinu chilli papričky. Podobný účinek má ovšem na spalování také skořice, zázvor nebo kurkuma (ta navíc regeneruje svaly po cvičení).
Zakousněte se do mandlí v akci

Kupte se slevou Mandle Tesco.

Porovnat slevy

  • Tučné ryby (jako losos) a mořské plody – vedle bílkovin jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou také účinné pro zrychlení metabolismu.
  • Sladké brambory – mají plno vitamínu A, antioxidantů a regulují hladinu cukru v krvi, čímž přispívají ke zrychlenému metabolismu. Ideálně je ale připravujte jen vařením nebo v páře, aby si zachovaly co nejvíce cenných látek.
  • Studená voda – není to sice potravina jako taková, její vliv na metabolismus je však obrovský. Podle mnohých studií dokáže už 500 ml vody zvýšit během následující hodiny rychlost metabolismu o 10–30 %. Pokud ji navíc budete pít opravdu studenou, vydá organismus další energii na své zahřátí.
  • Káva – o pozitivních účincích kofeinu na zrychlení metabolismus se dočtete takřka všude. Pokud kávu nepijete, podobné účinky má zelený čaj, nebo můžete vsadit na různé doplňky stravy, které kofein obsahují.

Metabolismus zrychlují také potraviny bohaté na vitamín C a antioxidanty. Doporučujeme proto zařadit do jídelníčku borůvky, špenát, rajčata, brokolici, grep, řapíkatý celer, chřest nebo jablka. Všechny vyjmenované druhy ovoce a zeleniny mají navíc velice nízký obsah kalorií.