Zvýšená teplota vs. horečka: Poznejte včas, kdy je dobré nechat tělo odpočívat a kdy už volá o pomoc

Žena drží v rukou teploměr, který ukazuje horečku Creative Cat Studio / Shutterstock.com

Zvýšená teplota, nebo dokonce horečka jsou jasným signálem, že se s organismem něco děje. Ujasněte si s námi rozdíly mezi nimi, abyste už od příště s jistotou věděli, kdy si můžete pomoci sami, a kdy je naopak už vhodné vyhledat lékaře.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Kdy jde o zvýšenou teplotu? A kdy už o horečku?

Za normální teplotu člověka byla v minulých letech vždy považována hodnota 37 °C, odborníci však před lety tuto úroveň upřesnili na 36,8 °C.

  • Za upřesněním je hned několik argumentů – lidé jsou dnes zdravější, žijí v teple a komfortu, neohrožují je některá onemocnění a poklesla i četnost zánětů, které mimo jiné zvyšují teplotu lidského těla.

I tak ale platí, že nad danou hodnotou (zatím stále 37 °C) bliká pomyslná kontrolka – vaše tělo říká, že má zvýšenou teplotu. O horečce se pak hovoří při naměření nad 37,8 °C. Pozor je potřeba dávat při teplotách nad 41 °C – to je totiž tzv. hyperpyrexie, která ohrožuje organismus. Jak tedy správně postupovat v jednotlivých případech, aby se tělo mohlo regenerovat, jak umí nejlépe?

Žena si prohlíží teploměr a drží si čelo VGstockstudio / Shutterstock.com

Proč raději nesrážet zvýšenou teplotu?

Jakmile si spolehlivě změříte teplotu, zjistíte, zda vás trápí jen zvýšená teplota, nebo přímo horečka. Pokud se jedná o zvýšenou teplotu, je třeba vědět, o co organismu jde. Nejedná se o nemoc, nýbrž o mírný důsledek oslabení imunity či nástupu infekce, které se tělo brání právě zvýšením teploty.

Z toho důvodu je nejlepší reakcí na teplotu nechat tělo odpočinout, naordinovat si klid a to hlavní – zatím se vyhýbat jakýmkoli léčivům, které by mírnou teplotu srážely. Prostě a jednoduše – zkuste důvěřovat svému tělu, které je tím nejlepším strojem na vyhnání nemoci.

Horečka: Kolik stupňů teploty to u člověka je?

Jestliže si nicméně naměříte hodnoty nad rozmezí zvýšené teploty (nad 37,8 °C), pak vás skolila horečka, při které už je dobré organismus v boji proti nemoci podpořit.

Jak srazit horečku?

Běžně dostupná jsou léčiva s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. A jestliže lék nezabírá, pak je vhodná jejich kombinace (ovšem zásadně po dohodě s lékárníkem) – obecně platí, že si můžete vzít lék s 1 účinnou látkou a za 4 hodiny zase druhý lék s další účinnou látkou.

  • Nezapomeňte si však před podáním přečíst příbalový leták, abyste léčivo užívali správně – a zkontrolujte i kontraindikace, pokud užíváte také jiné medikamenty, abyste svému tělu spíše neublížili.

Pokud horečka během 24 hodin neklesá nebo se během 3 dní opakovaně vrací, zbývá jediné – co nejdříve navštívit lékaře.

Tip: Na chřipku, teplotu i bolest pomůže třeba Paralen Grip – v tabletách nebo ve formě horkého nápoje jej koupíte v lékárnách od 149 Kč. Zajít ale můžete i do drogerie, některé volně prodejné léky a doplňky stravy totiž koupíte i tam.

Ležící žena s konvičkou čaje, prášky a citronem Impact Photography / Shutterstock.com

Prevence proti nemoci

Jakmile se u vás objeví zvýšená teplota, nepřepínejte se, vyhněte se stresu a nadměrné fyzické aktivitě. Díky klidu bude mít tělo dostatek času, aby se samo ubránilo. Právě zvýšená teplota a zánět v těle mohou být znamením, že je potřeba zastavit se – myslete tedy na pravidelný odpočinek.

Jestliže navíc cítíte, že něco není v pořádku, doplňte tělu vitaminy. Céčko lze do organismu dostat například pomocí petrželky, rajčat, šípkového čaje, kysaného zelí, ale i běžných potravních doplňků. A vsaďte také na bylinkové čaje – vyzkoušejte měsíčkový, tymiánový nebo mátový.

Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem

Recept: Účinný rajčatový čaj při prvních symptomech

Jakmile na vás skočí bacil, můžete bojovat spolu se svým tělem – uvařte si oblíbený rajčatový čaj. Chutná sice spíše jako teplá polévka, ale efektivně vás nakopne a podpoří. Jak na něj?

Potřebujete:

  • 2 až 3 BIO rajčata (nebo BIO rajčatový džus)
  • česnek
  • citron
  • kousek zázvoru
  • chilli

Postup:

Rajčata nakrájejte, rozmixujte a ohřejte. Přidejte citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor, špetku chilli, rozmačkaný česnek, a pokud chcete, pak i špetku soli kvůli chuti. Mírně pikantní, kyselý a šťavnatý – takový je rajčatový čaj, který vás zaručeně postaví na nohy.

Mladá žena si bere skleničku s citronem a zázvorem Reka Olga / Shutterstock.com

Kdy použít studený zábal?

Jestliže máte horečku nad 38,5 °C a střídají se u vás zimnice s pocity horkosti, můžete se pokusit teplotu těla snížit pomocí známých studených zábalů. Namočené studené obklady (ručník, prostěradlo, plena) aplikujte na čelo, krk a do podpaží. Nechte působit zhruba 5 až 15 minut, odpočívejte a pravidelně si měřte teplotu. Během několika hodin lze proces zopakovat.

A kdy se zábalu vyhnout? Máte-li studené končetiny, není ten správný čas na zábal ke srážení horečky. Měřte si teplotu pravidelně a nezapomeňte – pokud horečka neklesá nebo se vrací několik dní, je čas navštívit svého lékaře.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, nasezdravotnictvi.cz, kupi.cz