Jak často měnit povlečení? Otázka na tělo, která ovlivňuje pohodu i zdraví celé rodiny

Žena se protahuje v peřinách ViDI Studio / Shutterstock.com

V peřinách trávíme velkou část našeho života. Asi vás ale překvapí, co všechno se v povlečení ukrývá – nečistoty, prach a roztoči spí společně s námi a dokážou napáchat pěknou paseku. Pravidelná výměna ložního prádla a jeho správná údržba proto pomůže udržet zmíněné záškodníky na uzdě. Tak jdeme na to.

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Ložní prádlo vyžaduje péči

Prostěradla i povlečení měňte minimálně jednou měsíčně, což je nejzazší termín, ideální je ovšem po dvou týdnech používání. A pokud se ve spánku nadměrně potíte, tak klidně častěji.

Prací prášek pak vybírejte s ohledem na svoje potřeby – děti a dospělí s citlivou pletí nebo ekzémem by měli používat šetrné prací prostředky, které nepoškodí jejich pokožku. Přeci jen se povlečení každý den několik hodin dotýká holé kůže.

Dva lidé mění povlečení na posteli Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nezapomeňte na stlaní!

Každé ráno postel ustelte – stlaní není pouze estetičtější, nýbrž má i praktickou funkci. Vyvětráte nahromaděné teplo, a pod peřinou tak nebude ideální místo pro množení bakterií, kterým se teplé prostředí moc líbí. Internetem prolétly také informace o tom, že méně hygienické je naopak stlát a neustlaná postel je lepší. Ve výsledku jde však hlavně o to, aby peřiny mohly větrat a i k prostěradlu se dostal čerstvý vzduch.

Jednou za čas peřiny také vyvětrejte na vzduchu – přehoďte je za suchého dne na sušák nebo z balkonu dolů a nechte dýchat. Péřové peřiny i modernější pokrývky je pak dobré jednou ročně odnést do čistírny na generální čištění.

Domácí mazlíčci a děti nadělají více nepořádku

Domácnost s mazlíčky je často plná chlupů a prachu. Možná jste dokonce zvyklí spát s pejskem nebo kočkou v posteli. To je samozřejmě čistě na vás, ovšem v takovém případě raději dbejte na ještě častější výměnu ložního prádla a větrání přikrývek.

A co děti? Ty také mohou během chvíle nadělat velký nepořádek – donesou si jídlo, pití a během vteřiny vznikne v posteli spoušť. Nejen z těchto důvodů je praktické pořídit pod prostěradlo chránič matrace, který zabrání proniknutí vlhkosti a následnému vzniku plísní. Vítaná pomoc je to pak taktéž pro rodiče, jejichž malé děti si ještě nejsou úplně jisté v noci bez plenky.

Přizpůsobte ložní prádlo svým potřebám

Ložní prádlo vybírejte s ohledem na roční období – v létě jsou příjemnější chladivé a lehčí materiály jako bambus, satén nebo čistá bavlna, v zimě se naopak zahřejete pod povlečením z froté či mikroplyše. A dbejte také na svoje potřeby – pokud je vám teplo a potíte se i v zimě, nemusíte nutně převlékat do teplého povlečení.

Někomu nemusí vyhovovat určité materiály a je lepší si povlečení nejprve osahat. Satén je sice luxusní záležitost, ale někomu může přijít chladný, povlečení z mikroplyše je zase až moc hřejivé a zejména muži s ním mohou mít problém.

Holčička a pes v posteli Chirtsova Natalia / Shutterstock.com

Kvalita až na prvním místě

Kvalitní povlečení vám vydrží déle, nehledě na potenciální rizika nekvalitních materiálů, které jsou často barveny chemickými barvivy, která nesvědčí naší pokožce a nejsou pro nás vhodná. Investujte do kvalitních kusů, které vydrží. Nákupem můžete podpořit třeba nějakou poctivou lokální značku.

Myslete na zdraví

Máte-li doma alergika, měňte také povlečení v kratším intervalu – alergie na prach, roztoče nebo třeba astma způsobí otok nosní sliznice, která dokáže spánek pěkně znepříjemnit, a to určitě nechcete.

  • Tip: Kvůli prachu volte také úklid namokro v ložnici, kdy budete raději vytírat než vysávat, aby se prach nevířil.

Hýčkejte si svoji pleť, a to platí nejen pro ženy. Pokud utratíte tisíce za pečující kosmetiku, ale přesto pak měsíc spíte na jednom polštáři, děláte chybu – vaše póry se budou ucpávat prachem i nečistotami. Polštář proto raději měňte klidně jednou týdně a dbejte na kvalitu povlaku.

Všechny výše zmíněné kroky a pravidelná výměna povlečení vám zajistí komfortní a zdravý spánek, který je důležitý pro celkovou psychickou i fyzickou pohodu.

Zdroj: healthline.com