Nasladko i naslano: 6 způsobů, jak v kuchyni chytře využít zakysanou smetanu

Špagety se zakysanou smetanou vynikají jemnou krémovou chutí Engin Akyurt / Pexels

Nakoupili jste si v těchto dnech zakysanou smetanu do zásoby a teď přemýšlíte, co dobrého z ní vykouzlit? Existuje mnoho způsobů, jak z této přísady vytvořit chutné slané i sladké pokrmy. Inspirujte se s námi – zjistíte, že zakysaná smetana je nepostradatelnou společnicí i ve vaší kuchyni.

Přečtěte si také

Řetězec Penny spustil vlastní e-shop pod názvem PennyDomů
Řetězec Penny spustil vlastní e-shop pod názvem PennyDomů

Zakysaná smetana není nic jiného než mléčný výrobek, který prošel fermentací – a to díky bakteriím mléčného kvašení. Je chutná, jemná, mírně nakyslá a hutná – a je naprosto perfektním pomocníkem při vytváření delikátních pokrmů. Dochází vám nápady, co vařit? Tady máte pár neotřelých receptů, které osvěží rodinné stolování. Sladké i slané.

Špagety se zakysanou smetanou

Že si kombinaci těstovin a zakysané smetany neumíte představit? Tak se nechte překvapit a uvařte si tyto lahodné smetanové špagety. Potřebujete:

  • 500 g špaget
  • 150 g kvalitní šunky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř
  • špetku muškátového ořechu

Těstoviny uvařte dle návodu. Zatímco se vaří, rozpalte pánev s olejem, lehce osmahněte česnek, nechte jej rozvonět a přidejte špetku muškátového oříšku. V hrnečku si rozmíchejte trochu vody z těstovin se zakysanou smetanou a směs poté promíchejte přímo na pánvi s česnekem a krátce ji povařte. Přidejte těstoviny, šunku a promíchejte. Nakonec už stačí jen podávat – jak jinak, než zasypané sýrem. Tu krémovou chuť si zamilujete!

Brambory se zakysanou smetanou Canva

Smetanové bramborové chuťovky

Jen pár ingrediencí potřebujete, abyste připravili zajímavou chuťovku pro sebe i blízké – těšit se můžete na spojení brambor, šunky a sýra. A samozřejmě zakysaného krému. Připravte si:

  • 2 větší brambory
  • sůl a pepř
  • 200 g zakysané smetany
  • česnek
  • jarní cibulku
  • olivový olej
  • strouhaný sýr
  • šunku či slaninu

Brambory nemusíte loupat – pouze je důkladně očistěte a nakrájejte na tenké plátky, kolečka. Poklaďte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte, okořeňte a zakápněte olejem. Pečte je ve vyhřáté troubě zhruba 10 až 15 minut. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s česnekem a jarní cibulkou, případně solí a pepřem. Brambory vyndejte z trouby a jakmile mírně vychladnou, je čas je ozdobit. Potřete je zakysanou smetanou, zasypejte strouhaným sýrem a nakrájenou šunkou či slaninou. Pečte ještě 5 minut a máte hotovo. 

Krém k dezertům

Víte, že když do smetany ke šlehání přidáte zakysanou smetanu, během krátké chvilky vznikne nadýchaný krém? Pokud máte při ruce zakysanou smetanu a šlehačku, přidejte jí trochu do smetany a krátce je prošlehejte. Hutný krém lze ochutit dle preferencí, hustotu si udrží i po několik dní – osvěžit tak můžete třeba váš oblíbený koláč nebo populární brownies

Tip: Zakysanou smetanu Kunín v akci za 12,90 Kč koupíte v Globusu (15%, 12%), v Bille a CBA za 15,90 Kč (15%) a v supermarketech Albert za 16,90 Kč (15%). Tu od Madety zase najdete v akci za 17,90 Kč v hypermarketech Albert (11%), a smetanu od Boni (10%) pro změnu v Penny jen za 5,90 Kč. Jak se v nich nejlépe vyznat a pohlídat si zvýhodněné ceny? Přece na Kupi.cz.

Nepečený sušenkový dezert Canva

Rychlý sušenkový dezert

Kdo by neznal sušenkový nepečený dezert, který hravě připravíte i tehdy, když váš trápí nedostatek času? Lahodný a jemný dezert ke kávě potěší všechny, kdo mají rádi sladké. Potřebujete:

  • 2 balení sušenek (například BeBe)
  • čerstvé jahody
  • zakysanou smetanu
  • cukr dle chuti

Jak jednoduché – prostě jen popadněte menší hranatou nádobku a její dno poklaďte sušenkami. Střídejte vrstvy – nyní tedy sušenkové dno zalijte oslazenou zakysanou smetanou, následně zase klaďte sušenky, poté nakrájené jahody, smetanu a zase sušenky – a tak pokračujte. A aby to nebyla nuda, můžete část krému obarvit kakaem. A že nemáte při ruce sušenky? Použít jdou také cukrářské piškoty. Tak jako tak se po jednoduchém dezertu hned zapráší.

Dipy nejen k masovým pokrmům

Hodí se k masu, ale třeba i k pečeným bramborům. Když do zakysané smetany přidáte půl lžičky dijonské hořčice, lžičku medu, stroužek česneku a sůl s pepřem, vznikne vám jemný hořčicovo-medový dip.

Nebo máte rádi nivu? Tak to nastrouhejte kousek tohoto sýra a smíchejte jej rovněž s kelímkem zakysané smetany a špetkou pepře. A nakonec vám jistě zachutná i svěží dip ve stylu guacamole – zakysanou smetanu smíchejte s rozmačkaným avokádem, nakrájenou cibulí a rajčetem. Přidejte špetku česneku, citronové šťávy, osolte, opepřete... a podávejte. 

Domácí termix Canva

Čokoládový krém s tvarohem

Ta pravá pochoutka nejen pro naše nejmenší. Pokud máte chuť na vydatnou svačinku, nebo se stravujete low carb, případně prostě jen chcete udělat radost dětem, pak je čas na domácí čokoládový termix. Potřebujete:

  • vysokoprocentní čokoládu
  • 300 g zakysané smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • cukr nebo sladidlo dle chuti

Čokoládu nalámejte a nechte ji pomalu rozpouštět ve vodní lázni. Jakmile se rozpustí, vymíchejte ji se zakysanou smetanou. Nakonec jen dobře vyšlehejte s tvarohem a oslaďte tak, jak máte rádi. Termix podávejte chlazený. A nechte si chutnat, ať už vyzkoušíte kterýkoli z našich receptů.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz