Banány pomáhají překonat deprese. Jejich pozitivní účinky vás překvapí

Trs banánů na dřevěné desce s modrým prostíráním Canva

Banány jsou dobře dostupné exotické ovoce, které si vychutnáváme především v zimě, ale na pultech ho najdeme po celý rok. Jsou chutné, levné a využít se dá i jejich slupka. Jedná se o velmi zdravé ovoce, které svědčí nejen našemu tělu, nýbrž také mysli.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek

V první řadě musíme zmínit aminokyselinu tryptofan, která pomáhá zlepšovat náladu, protože zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Serotonin je přenašeč vzruchů, který ovlivňuje náladu, spánek i chuť k jídlu, a dokáže dokonce zmírnit deprese.

Banány jsou také rychlým zdrojem energie – glukóza okamžitě zásobí energií srdce, mozek i svaly. A navíc nemají mnoho tuku, takže při sportu nezatěžují trávicí soustavu. Dále v nich najdeme spoustu vitamínů a minerálů – od betakarotenu až po železo. A obsahují také velké množství pektinu a vlákniny, takže pomáhají normalizovat trávení a při pravidelné konzumaci nám mohou pomoci se správným vyprazdňováním.

Utrhněte si dávku zdraví levněji

Vyberte si takový, který vaše tělo potřebuje

Banán přitom neobsahuje stále stejné množství látek – poměr rychlého cukru a vlákniny se v něm mění v závislosti na stupni zralosti. Můžete tedy sáhnout po takovém přesně podle svých aktuálních potřeb.

  • Ty zelené obsahují nejvíce rezistentního škrobu, které působí jako vláknina. Právě díky ní vás méně zralé banány zasytí na delší dobu, a přitom mají menší množství cukru, takže jsou vhodné do diety.
  • Žluté banány jsou zralé tak akorát – v tuto chvíli obsahují nejvíce antioxidantů bojujících s volnými radikály.
  • Nejsladší jsou hnědé banány, které neobsahují téměř žádný škrob, ale stále mají velké množství minerálů.
Lidská ruka bere trs banánů v supermarketu Canva

Jsou dobrým parťákem při hubnutí a sportu

Pro sportovce je konzumace banánu každodenní záležitostí – není totiž levnějšího zdroje kvalitních, rychlých cukrů. Bez obav si jej tedy dejte před sportem, když potřebujte rychlou a stravitelnou svačinu. Společně s proteinovým nápojem vás zasytí, ale nebudete mít při tréninku pocit plného břicha.

Uplatnění najde i při vytrvalostním sportu – dlouhé pochody nebo běhy na dlouhé tratě vyžadují spoustu energie a jakmile se vyčerpá zásoba glykogenu, můžeme pociťovat nekomfort. Zbavit se ho ovšem lze přísunem rychlých cukrů v podobě banánu.

A jeho vlastnosti oceníte i po tréninku, kdy je důležité doplnit zásoby glykogenu a nebýt unavený. Než přijdete domů z posilovny, dejte si cestou banán – zasytíte se a svaly budou moci regenerovat. Po návratu domů si však dopřejte jídlo bohaté na bílkoviny, aby se regenerace podpořila.

Nejen sportovcům přijdou banány vhod – před cvičením i po něm Canva

Co s přezrálými banány?

Přezrálé banány jsou nejstravitelnější a není třeba je vyhazovat. Můžete si je klidně zamrazit na pozdější použití a v létě z nich během pár minut vytvoříte lahodnou zmrzlinu s dalším ovocem, která bude mít jen pár kalorií.

Ani slupku z banánů ovšem nemusíte vyhazovat, jelikož obsahuje spoustu fosforu a draslíku. Díky těmto látkám budou rostliny lépe kvést a zmohutní – fosfor a draslík pro svůj růst potřebují především rajčata, papriky a růže.

Banány jsou zkrátka položkou, která by čas od času neměla chybět na nákupním seznamu. A zpravidla chutnají i dětem, takže není žádný problém zařadit je do rodinného jídelníčku.