Energy drinky jsou nejen plné kofeinu. V jedné plechovce je ukryto až 15 lžiček cukru

Student učící se do školy, vedle něj ležící plechovky od energy drinků Photographee.eu / Shutterstock.com

Obchody jsou plné zajímavého sortimentu, který láká naše děti a školáky nejen svým designem či značkou. Složení mnohých z nich jim ale může do určitého věku spíš škodit. Týká se to především produktů obsahujících kofein, který nemá příliš příznivý vliv na dětský organismus. Od kdy je tedy možné dopřát dítěti energy drink bez obav?

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Vliv kofeinu na organismus

Kofein je nejrozšířenější stimulant na světě – mnoho lidí po probuzení automaticky míří ke kávovaru, aby se s jeho pomocí ráno rychleji probudili a mohli alespoň trochu fungovat. Největší hodnoty dosahuje kofein 45 až 60 minut po konzumaci, poté jeho účinek klesá.

Kofein dokáže povzbudit mozkovou činnost, zvýšit tlak nebo produkci žaludeční kyseliny. Zároveň také zrychluje puls a zlepšuje využití tukových zásob – tento účinek může trvat i několik hodin, i proto většina spalovačů užívaných ve fitness funguje na jeho bázi. Špatnou zprávou ovšem je, že se tělo po čase stane na kofein rezistentní a aby došlo k nějakému účinku, musí se zvednout dávka.

Je pro vás káva základem dne? Nakupujte ji levněji

Má kofein negativní vliv na děti?

Stručně řečeno, kofein pro děti není vhodný – do dvanácti let je lepší se mu zcela vyhnout, což je v dnešní době značně obtížné. Malé děti nejsou přitahovány ani tak kávou, jako spíše kolovými nápoji a nejrůznějšími energy drinky. Ty samozřejmě mohou být i bez kofeinu, nicméně ani tak rozhodně nejde o nic zdravého.

Ve zkratce je kofein pro děti až moc velkým stimulantem – spousta z nich je aktivní až moc i bez kofeinu, stačí jim cukr v podobě malé sladkosti a energie mají na rozdávání až dlouho do nočních hodin. Děti nepotřebují podávat žádné extrémní sportovní výkony nebo zvedat svoje maxima, proto není nutné je dopovat stimulanty v podobě kombinace cukru a kofeinu.

Je snadné to přehnat

U dětí je také snížená maximální dávka kofeinu a předávkování může přijít velmi brzy. Mezi příznaky předávkování patří neklid, bušení srdce, vysoký tlak, problémy se soustředěním a nespavost, v horších případech se pak řeč stává nesrozumitelnou a zhoršuje se koordinace pohybu.

  • Bezpečná denní dávka kofeinu pro dospělé se pohybuje v intervalu 3 až 6 mg na kilogram tělesné hmotnosti.
  • U dětí a mladistvých by dávka neměla překročit 3 mg na kilogram tělesné hmotnosti.
  • Obsah kofeinu vždy najdete ve složení uvedeném na obale.

Na pohotovosti tak občas skončí dítě předávkované kofeinem – a není to nic neobvyklého, protože obliba energy drinků mezi školáky roste. Dle průzkumu vědců z Univerzity Palackého v Olomouci z roku 2019 pije energetické nápoje každý desátý sedmák v Česku.

Děti mohou být i bez kofeinu energické až až, natož pak pod jeho negativním vlivem Canva

Energy drink je plný chemie

Dospělému člověku jednou za čas energy drink neuškodí, pokud jej užívá s rozumem. Potřebujeme-li zůstat bdělí při řízení auta, tak na benzínce koupíme energeťák a dojedeme dobře domů. Z pití by se však neměl stát zvyk.

  • V energy drincích je koktejl umělých látek a barviv, které neprospívají vůbec nikomu, a dětem obzvláště ne.
  • Aby tělo nedostalo velký šok, výrobci část cukru často nahradí umělým sladidly (obvykle jde o aspartam, který se rozhodně neřadí mezi zdraví prospěšné látky).
  • I tak může být v jedné plechovce ukryto až 15 lžiček cukru, což je extrémní dávka.

Děti mají nižší hmotnost než dospělí a snadno se mohou právě energy drinky předávkovat, protože jsou chutné a lákavé, takže není problém vypít klidně tři nebo čtyři plechovky během relativně krátké doby. Kromě pohotovosti jim pak v dlouhodobém horizontu hrozí i zvýšená kazivost zubů, poruchy pozornosti, spánku a také výrazné přibírání hmotnosti.

Dospělým čas od času energeťák neublíží, u dětí ovšem opatrně Canva

Motivujte děti ke zdravému životnímu stylu

Umixujte dítěti raději zdravé smoothie. Oblíbené ovoce či zelenina ve spojení se semínky dodá energii, a ještě lahodně chutná. Dejte však pozor, jelikož i smoothie má velkou kalorickou hodnotu a spoustu cukru, rozhodně by tedy nemělo nahradit pitný režim, ale být spíše svačinou.

Dalším tipem je pořízení cool lahve, která bude malého človíčka bavit a motivovat k tomu, aby ji s sebou nosil – třeba mnohem víc, než plechovka plná kofeinu a dalších stimulantů.