Víte, co je to canihua? Příbuzná quinoy pomáhá při hubnutí a podporuje imunitu

Dřevěná lžíce se semínky canihuy O_Solara / Shutterstock.com

Pokud do svého jídelníčku rádi zařazujete super zdravé, netradiční potraviny, pak by canihua rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Tato příbuzná známé quinoy je plná bílkovin a aminokyselin, a navíc je zcela bezlepková. Pomáhá s hubnutím i trávením a díky své neutrální chuti je skvělá naslano i nasladko. Jaké jsou její další výhody a co všechno z ní lze připravovat?

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

Zázračná superpotravina z Peru

Canihua neboli kaniwa (merlík bledý) je bezlepková obilovina, která pochází z Peru. Roste na vysoko položených pláních pohoří And, kde je úrodná půda bohatá na živiny, které canihua vstřebává.

Svou chutí, složením a využitím v kuchyni je podobná příbuzné quinoe (merlíku chilskému), její drobná zrníčka mají ale nejčastěji hnědou nebo černou barvu. Jedná se o všestrannou superpotravinu s významnými nutričními hodnotami.

Canihua je skvělým zdrojem bílkovin a lysinu

Canihua obsahuje plno bílkovin (až 20 %) v zastoupení všech osmi esenciálních aminokyselin, které naše tělo neumí samo vytvářet, a je proto nutné přijímat je z potravy. Nad ostatními obilninami vyniká především velkým množstvím lysinu.

Lysin je aminokyselina důležitá pro budování svalové hmoty, pro tvorbu kolagenu, posilování kostí, chrupavek a kloubních spojů. Urychluje hojení ran a podporuje přirozenou imunitu. Příznivě působí také při cukrovce nebo trávicích obtíží, a kromě zdravotního stavu zlepšuje i naši duševní aktivitu, zmírňuje stres a napětí.

Miska zeleninového salátu s quinou a canihuou Elena Shashkina / Shutterstock.com

Pomůže s hubnutím i špatným cholesterolem

Má velice nízký glykemický index a je bohatým zdrojem vlákniny rozpustné ve vodě, čímž prospívá našemu zažívání, zahání chuť na sladké a cítíme se po ní více a déle sytí. Díky tomu je velice vhodná při hubnutí.

V canihue najdeme také významné množství nenasycených tuků, které pomáhají eliminovat špatný cholesterol v krvi, a tím předcházet srdečním onemocněním a vysokému tlaku.

Canihua a krůtí plátek = váš zdravý a chutný oběd

Kupte se slevou Krůtí prsa.

Porovnat slevy

Obsahuje čtyřikrát více železa než quinoa

Z vitamínů stojí za zmínku komplex vitamínů B a E (díky jeho vysokému obsahu je navíc canihua odolnější proti žluknutí a vydrží déle skladovaná) a dále také kyselina listová, vápník, fosfor, zinek, draslík a velké množství železa. Už 100 g zrn canihuy obsahuje 60 % denní dávky železa, což je asi čtyřikrát více, než má quinoa. V neposlední řadě je dobrým zdrojem flavonoidů, které jsou známým antioxidantem.

Miska canihuy mezi rozličnými potravinami – zázvorem, čočkou, semínky, okurkou a dalšími New Africa / Shutterstock.com

Jak s canihuou pracovat v kuchyni?

Vaří se podobně jako rýže, tedy v poměru 1 díl canihuy na 2 díly vody asi 15–20 minut. Na rozdíl od quinoy navíc neobsahuje tzv. saponiny, takže se nemusí proplachovat a je snadnější a rychlejší na přípravu.

Po uvaření má všestranné využití v teplé i studené kuchyni a dá se jíst naslano i nasladko. Má příjemnou neutrální chuť, která je lehce nasládlá s jemným nádechem oříšků nebo máku. A jelikož je přirozené bezlepková, své využití najde mimo jiné ve vegetariánské a veganské kuchyni či v dietním jídelníčku při hubnutí.

Vyzkoušejte i další originální přílohy

Co všechno z ní můžete připravovat?

  • Samostatnou přílohu (místo rýže, těstovin, kuskusu, bulguru, quinoy) k masům i zelenině.
  • Rizoto“ (místo rýže) s masem, zeleninou, houbami, sýrem apod.
  • Sladký nákyp (podobně jako rýžový) s čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy a kořením.
  • Zeleninové saláty.
  • Bezlepkové karbanátky (ať už masové nebo zeleninové), nádivky, placky, lívance.
Dopřát si ji můžete i nasladko
  • Kaši – uvařenou canihuu stačí rozmixovat s mlékem (kravským či rostlinným) nebo vodou a podávat s ovocem, ořechy, sirupy, kokosem, semínky apod.
  • Domácí energetické a müsli tyčinky nebo jiné sladké, zdravé dezerty.
  • Zahuštění pro polévky.