Nenápadný zabiják ve vaší domácnosti. Za otravou oxidem uhelnatým stojí špatně seřízený kotel

Technik kontroluje kotel Stock-Asso / Shutterstock.com

Domácí teplo si, obzvlášť v zimě, hýčkáme a udržujeme. O jeho zdroj je ale potřeba se postarat ještě před zahájením topné sezóny. Pravidelnou revizi svého kotle většina lidí výrazně podceňuje, následkem čehož v zimě dramaticky vzrůstá počet otrav oxidem uhelnatým, kterým by šlo snadno zabránit. Jak zamezit únikům oxidu uhelnatého a zbytečným komplikacím?

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Proč je oxid uhelnatý nebezpečný?

Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém spalování, a to při hoření jakéhokoliv paliva. Jeho největší nebezpečí spočívá v jeho nenápadnosti, jelikož nijak nezapáchá ani nemá barvu. V malé koncentraci je tak absolutně nerozpoznatelný – a při větším úniku už může být pozdě.

Kyslík je v těle přenášen hemoglobinem, na který se ovšem oxid uhelnatý váže až 250× rychleji než kyslík. Když tedy dojde k úniku, oxid obsadí všechen hemoglobin a pro kyslík už nezůstane místo, kvůli čemuž dochází k nedokysličení mozku a ve vážných případech dokonce ke smrti.

Detektor oxidu uhelnatého juliet_dreamhunter / Shutterstock.com

Může nový kotel způsobit otravu?

Za většinou otrav stojí nevyhovující topné zařízení – možná si vybavíte v souvislosti s otravami stará WAW topidla, ovšem věřte, že otrávit se můžete i novým kotlem. WAWky v mnoha domácnostech jsou v katastrofálním stavu a spousta lidí nedbá na řádné odvětrání místnosti, což může mít i fatální následky.

Bohužel, otravu mohou způsobit i karma, kotel, krb či krbová vložka. A otrávit se lze i při špatném komínovém tahu – aby došlo k dokonalému spalování, musí být přítomen kyslík, na což spousta lidí zapomíná.

Zahřejte se

Kupte se slevou Konvektor.

Porovnat slevy

Detektor oxidu uhelnatého

Na svoje vlastní smysly se v tomto případě nelze spoléhat. Jedinou možností, jak se chránit, je v oddělení drobného elektra pořídit detektor oxidu uhelnatého. Za pár stovek korun snížíte riziko a budete moct v klidu spát.

  • Detektor umístěte poblíž potencionálního zdroje, pravidelně jej kontrolujte a po uplynutí životnosti jej vyměňte. A nezapomínejte měnit baterii.

Nezapomeňte na revizi

Smutné je, že většině otrav se dá předejít. Lidé bohužel nedbají na bezpečnostní doporučení a říkají si, že mají nový kotel a nic se jim nemůže stát. Ale oxid uhelnatý si nevybírá a jen připravený člověk vybavený detektorem je opravdu v bezpečí – proto se zaměřte na kontrolu topné soustavy.

Provádějte revize kotle v předepsané lhůtě. Nebuďte lhostejní k sobě ani okolí – zainvestujte do pravidelné kontroly. A nezapomínejte ani na komín, který také může nadělat pěknou paseku.

Muž seřizuje detektor oxidu uhelnatého Andrey_Popov / Shutterstock.com

Příznaky otravy oxidem uhelnatým

Prvním příznakem otravy oxidem uhelnatým je obyčejná bolest hlavy – právě proto vás pravděpodobně ani nenapadne podezření na otravu. Následně se přidává snížení pozornosti, malátnost a závratě. Tyto příznaky snižují rozhodovací schopnost, kvůli čemuž může člověk i „uvíznout“ v místnosti, jelikož je dezorientovaný a neví si rady.

Pokud v místnosti setrvá i nadále, objeví se tlak na prsou, zvracení a mdloby. Vypadá jako opilý a může být i agresivní. V této fázi může nakonec i upadnout do bezvědomí a bez pomoci nastává smrt zadušením.

I horký nápoj vás může zahřát

Co si z toho vzít?

Nechceme vám samozřejmě nahnat zbytečně strach a způsobit bezesné noci, ale mějte se na pozoru. Oxid uhelnatý je tichý zabiják a neříká se mu tak pro nic za nic. Investujte do bezpečnosti sebe a své rodiny – obezřetnost nestojí žádné závratné částky, a navíc vám může i zachránit život.