Jahodové knedlíky 3x jinak. Rychlá večeře do 20 minut i dokonalý pokrm, kterému nikdo neodolá

Ovocné knedlíky plněné jahodami Helena Zezulkova / Shutterstock.com

Ovocnými knedlíky nepohrdne nikdo, kdo má rád sladké. Nechce se vám do jejich přípravy, protože je složitá? Ale kdeže. Stačí zvolit tvarohové těsto místo kynutého. Nejenže to zkrátí čas přípravy, ale také se na něm nedá téměř nic pokazit. Máme pro vás rovnou tři recepty, se kterými nešlápnete vedle.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Ovocné knedlíky, jejichž základ těsta tvoří tvaroh a ne kynutí, můžete mít připravené i za 20 minut. A nemusíte s nimi čekat na sezónní ovoce – stejně skvělé jako čerstvé je totiž i mražené.

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Na ovocných knedlících dá nejvíce práce jejich plnění – tento krok však můžete přeskočit a ušetřit si tak spoustu času. Stačí z těsta vyválet kuličky, které pak přelijete jahodovou omáčkou. Nehrozí také, že vám knedlík praskne, jahoda vyplave ven a vám zbyde jen slizký kousek těsta. A navíc je budete mít hotové do 20 minut.

Neplněné tvarohové knedlíčky přelité jahodovou omáčkou budete mít hotové za pár minut UrbanRadim / Shutterstock.com

Na 3-4 porce budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200–250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • alespoň 250 g jahod
  • zakysanou smetanu

Postup:

  1. Změklé máslo, vejce, mouku a špetku soli zapracujte do těsta. Poté přidejte tvaroh, moučkový cukr a uhněťte. Z těsta poté uválejte menší kuličky.
  2. Dejte si ve větším hrnci vařit vodu a jakmile bublá, opatrně do ní knedlíčky vhoďte. Po 3 až 5 minutách začnou vyplavávat na povrch, poté je přeceďte. Přidejte lžičku másla a promíchejte, aby se knedlíčky nelepily.
  3. Nakonec už jen rozmixujte očištěné jahody v mixéru do hladkého smoothie a při podávání jím knedlíčky přelejte. Přidat můžete také zakysanou smetanu a moučkový cukr.

Jahodové knedlíky s kokosem a bílou čokoládou

Pokud si chcete s přípravou knedlíků vyhrát a připravit něco speciálního, máme pro vás ten pravý recept – a možná s ním i trumfnete kynuté knedlíky od babičky, protože originální chuti těch vašich jen tak někdo neodolá.

Chcete-li si na plněných knedlících dát záležet, zkuste ty s kokosem a bílou čokoládou Pixel-Shot / Shutterstock.com

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g baleného měkké tvarohu
  • 1–2 dl mléka či smetany na vaření
  • 20 velkých jahod (dají se vyměnit za 20 meruněk)
  • tabulku bílé čokolády
  • strouhaný kokos
  • špetku soli

Postup:

  1. Nejprve si ve větší míse utřete máslo se solí a zašlehejte vejce, mléko a tvaroh. Přisypte mouku a uhněťte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte cca půl hodiny odpočívat v lednici.
  2. Poté si z něj vyválejte váleček o průměru zhruba 3 cm, rozdělte ho na 20 dílků a z každého udělejte menší placičku. Jahody (nebo vypeckované meruňky) rozřízněte a vložte do nich kostičku čokolády. Na každou placku z těsta vložte jahodu či meruňku a vytvarujte knedlíky.
  3. Vodu ve větším hrnci přiveďte k varu a vložte do ní knedlíku zhruba na 9 minut, dokud nevyplavou. Poté je přeceďte a obalte ve strouhaném kokosu. Podávejte přelité rozpuštěným máslem a rozdrobeným tvarohem.

Ovocné knedlíky jen ze 3 surovin

Tento recept se bude hodit vždy, když vás a vaši rodinu přepadne chuť na sladké. Plněné ovocné knedlíky budou hotové zhruba za 30 minut a jejich úspěch je zaručený.

Plněné knedlíky můžete připravit jak s čerstvým ovocem, tak i s tím mraženým Vojtech.Postulka / Shutterstock.com

Na 3 porce budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • ½ hrnku dětské krupičky (cca 11 lžic)
  • 250 g tvarohu (lepší je tvaroh v kostce než ten vaničkový)
  • špetku soli
  • ovoce – jahody, meruňky či švestky

Postup:

  1. Vajíčko smíchejte s tvarohem, krupičkou, špetkou soli a uhněťte. Jakmile je těsto hotové, nechte ho cca 15 minut odpočívat, aby krupička nabobtnala. Mezitím si připravte ovoce, kterým budete knedlíky plnit.
  2. Poté si z těsta vyválejte váleček a následně ho nakrájejte na 2 cm široké plátky. Do středu připraveného plátku vložte jahodu, obalte ji těstem a poválejte knedlík v rukách, aby byl hezky kulatý.
  3. Nakonec už jen ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíky do ní opatrně vhazujte. Že jsou hotové poznáte podle toho, že vyplavou na povrch.
  4. Po vylovení je nechte chvíli okapat a můžete servírovat. Podávejte třeba s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a zakysanou smetanou.
Lepší je na knedlíky použít tvaroh v kostce, než ve vaničce

Usnadněte si práci s hnětačem těsta

Práci v kuchyni nejen při přípravě těsta na ovocné knedlíky si můžete značně ulehčit kuchyňským robotem. Bez problému uhněte během chvilky jakékoliv těsto a poradí si také se šleháním a mísením. Dražší kusy disponují například také mixérem, odšťavňovače či mlýnkem na maso.