Jak správně zavařit maso? Poradíme, jak uchovat zabijačkové hody na později

Zavařené maso ve sklenici vkuslandia / Shutterstock.com

Masopustní období přeje zabijačkovým hodům. Ať už jste si výslužku donesli od příbuzných, řezníka či ze supermarketu, je nejvyšší čas na to zpracovat přebytky a uchovat si je tak na později. Teď už jste vepřovým možná přejedení, ale věřte, že později vám zavařené maso přijde vhod.

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Pozor na hygienu

U zavařování obecně musíte dbát na hygienu – a u vepřového masa to platí dvojnásob. V domácí konzervě totiž může vzniknout botulotoxin neboli klobásový jed, který dokáže způsobit otravu.

S masem pracujte rychle a dbejte na dokonalou tepelnou úpravu, raději zavařujte o něco déle. Nebudete tak riskovat, že budete muset celou dávku vyhodit.

Kousky vepřového masa na dřevěném prkénku Elena Eryomenko / Shutterstock.com

Dezinfekce sklenic

Sklenice důkladně omyjte a nejlépe je prolijte vroucí vodou, to samé udělejte i s víčky. Nechte je volně uschnout, sušení utěrkou je může kontaminovat. Plňte je opatrně, ať nezamažete hrdlo, a po naplnění, těsně před víčkováním, otřete uzávěr vysokoprocentním lihem nebo třeba slivovicí – jde o přírodní, nezávadnou dezinfekci, díky které víčka lépe chytnou.

Po uvaření otočte sklenice dnem vzhůru a pečlivě zkontrolujte, že žádná neprotéká – pokud ano, spotřebujte ji ihned. Všímejte si i vyboulených a na první pohled volných víček, takové sklenice rovněž vyřaďte a obsah snězte rovnou.

Zavařování syrového masa

Zavařování syrového masa trvá o něco déle, ale odpadne vám práce s jeho pečením. Větší kostky důkladně prosolte a upěchujte, nahoře nechte asi tři centimetry mezeru. Po zavíčkování zavařujte dvě až tři hodiny na sto stupňů a nechte vychladnout. Druhý den postup opakujte, nicméně stačit bude už jen hodina.

Zavařování pečeného masa

Tepelně upravené maso nepotřebuje při zavařování tak vysokou teplotu. Nejčastěji zavařujeme pečená masa, která jsou i dochucená. Pokud budete používat česnek, vždy jej nechte upéct s masem a dbejte na správné zavaření, protože se várka může zkazit právě kvůli němu.

Maso zalijte ve sklenici výpekem – pokud je ho málo, použijte sádlo. Postačí hodina na devadesát stupňů dva dny po sobě. Takto připravené konzervy jsou skvělé jako masové pomazánky, do rizota nebo je lze sníst jen tak s chlebem.

Zavařené maso na chlebu Svetlana Shashkina / Shutterstock.com

Zavařování klobás a domácích paštik

Zavařené klobásy si na rozdíl od těch mražených uchovají svoji chuť a budou stále voňavé. Můžete je zavařit do sádla, což je však poněkud tučné a těžké, lepší je proto nálev ze soli, pepře a vody – na jeden litr vody dejte 40 gramů soli a zavařte je stejně jako maso. Ideálně jich zavařte tolik, kolik bude na jednu porci, díky čemuž budete mít k dispozici rychlý oběd nebo pohoštění pro návštěvu.

A pokud nechcete kupovat paštiky s éčky a plné škrobu, vyrobte si svoje doma. Bude vám stačit upéct tučnější bůček s krkovicí, který ochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem. Poté vše rozemelte se syrovými játry a zavařujte hodinu na devadesát stupňů. Poměr masa a jater si odzkoušejte podle své chuti – někdo preferuje masitější paštiky, jiný má zase radši více jater.

Masopustní koblihy
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Masopustní koblihy

Masopustní koblihy patří mezi tradiční české dobroty spojené s tímto zimním veselím. Jejich příprava je sice trošku náročnější, výsledná chuť je však s těmi kupovanými naprosto nesrovnatelná. Vyzkoušejte si je doma připravit podle našeho receptu a budete se oblizovat až za ušima.

Masopustní koblihy

Časté chyby při zavařování masa

  1. Maso zavařujte nadvakrát – budete mít absolutní jistotu, že v něm není botulotoxin a je nezávadné.
  2. Nikdy nezavařujte kosti. Pravděpodobně, vás to nenapadne, ale raději to zmíníme – kost se nikdy nepodaří dobře zakonzervovat a vše se zkazí, ve sklenici by navíc jen zabírala místo.
  3. Nepoužívejte ani zeleninu, taky by mohla celá sklenice zplesnivět. Výjimkou je zavařování na rychlou spotřebu, třeba na chatu, kde budete mít maso uchované i v lednici.
  4. Na sklenicích nešetřete – rezavá víčka nebo vadná guma nemusí dobře těsnit a celá várka masa bude znehodnocena.

Jak vidíte, při dodržení základních rad není zavařování masa vůbec složité. Jdete na to? A nezapomeňte vytáhnout zásoby zavařené zeleniny! Teď v zimě přijdou vhod, vaše imunita vám poděkuje.