Jak do 10 tisíc korun změnit obývák k nepoznání

Chcete proměnit svůj obývací pokoj k nepoznání? Postačí vám i deset tisíc korun IKEA

S neomezeným rozpočtem je interiérovým designérem každý. S námi ale zvládnete dát svému obýváku novou tvář a neutratit přitom víc než deset tisíc korun. Inspirujte se drobnými změnami, které promění váš společný prostor v útulné a pohodlné místo, které nebude chtít opouštět žádný člen domácnosti. Pomohou vám při tom také chytré nápady od návrhářů IKEA.

Přečtěte si také

Nejznámější retro jídla v Česku: Těchto osm dobrot vás přenese o desítky let zpět

Pohovka je dominantou obýváku. Jak ji vybrat?

Pohodlné posezení je k navození útulnosti naprosto klíčové. Právě u pohovky jde v celém obývacím pokoji o jednorázově největší, nicméně dlouhodobou investici.

Proto je vhodné vybírat spíše univerzální a nadčasový design, například v neutrální barvě, který odolá i případné změně vašeho vkusu. To však neznamená, že bude taková pohovka působit nudně – doladit ji lze barevnými polštáři či vlněným plédem. 

Zelená pohovka nabízí vyměnitelný potah, šedá je rozkládací s dostatkem úložného prostoru IKEA

Úložný prostor a nocleh pro hosty

V obývacím pokoji často bojujeme s nedostatkem úložného prostoru – ten se dá ovšem snadno zvětšit správným výběrem pohovky nebo podnožky s dalším úložným místem. A co pokoj pro hosty? V bytě si ho může dovolit jen málokdo, ale ubytovat své přátele či rodinu přes noc občas potřebuje každý. Když je váš domov místem častých návštěv, vyplatí se obývací místnost vybavit rozkládacím gaučem.

Třeba v IKEA vás rozkládací pohovka nebo pohovka s taburetem a s úložným prostorem v obměnitelném vzhledu vyjde na deset tisíc korun. Vyměnitelný potah lze navíc snadno vyprat v pračce – a když vás omrzí, můžete ho za pár korun vyměnit za jinou barvu.

V hobby marketech si můžete na počkání nechat namíchat interiérovou barvu dle vlastních představ Canva

V hobby marketech vám namíchají barvu na počkání

Barevná zeď za televizí perfektně oživí celý interiér. Kvalitní barvy dle svých představ pořídíte za pár stovek v hobby marketech. Neoslovil vás žádný odstín ze vzorkovníku? Zkuste třeba Hornbach, kde vám přímo na prodejně na počkání namíchají barevný odstín na přání. Stačí přijít s obrázkem vysněného interiéru. 

Tip: Pokud si netroufáte na sytější barvu, volte jemné odstíny šedé, béžové nebo pudrové.

Nižší televizní stolek umožní vyniknout stylové nástěnné galerii IKEA

Obývacím stěnám odzvonilo 

Přemýšlíte nad oživením staršího „obýváku“, kterému kraluje robustní obývací stěna? Začněte tím, že se jí zbavíte. Odlehčete svému obývacímu pokoji a nahraďte ji nižším úložným systémem. Jeho výhodou je, že si můžete hrát se zdí, která je za ním. Skvělou inspirací je doplnit ji třeba nástěnnou galerií s ilustracemi či rodinnými fotkami – jeden velký rám vás v IKEA vyjde na 169 korun.

Výbornou volbou je i nižší televizní stolek, který bez problémů seženete od tří tisíc korun. Když si na Mall.cz budete vybírat televizi, zkuste se podívat i po televizním stolku, kterých tam mají spoustu. Získáte tak opticky větší obývací prostor a dodáte mu vzdušnost.

Směrová lampa vám poskytne dostatek světla na čtení Canva

Hra se světlem

Správné osvětlení v interiéru je zásadní. Jedno stropní světlo však většinou nestačí, a tak je potřeba doplnit jej o další, menší zdroje světla. Pokoj zútulní teplé světlo ze stolní lampy umístěné na parapetu nebo stojací lampa v rohu místnosti. 

Plánujete si v obýváku vytvořit útulný koutek na čtení? Ujistěte se, že máte správné osvětlení. Směrované světlo, které je studené a jasné, je nejlepší na práci a čtení, protože svou barvou a jasem připomíná denní světlo, a tak se budete cítit bděleji.