Chladné počasí přeje horkým pokrmům – a obzvláště talíř s kouřící polévkou vás v zimě prohřeje a dodá tekutiny. Polévka navíc nemusí být jen prvním chodem, s dobře zvolenou přílohou se stane i menším obědem nebo skvělou večeří, která zasytí na dlouhou dobu.
Polévky jsou vhodné do každého jídelníčku. Pokud potřebujete pošetřit nějaké kalorie, volte jídla s velkým objemem a malým množstvím kalorií – a takovým pokrmem je právě polévka. Ty husté a krémové ze zeleniny jsou navíc velmi syté, přestože neobsahují zbytečně moc kalorií.
V zimě se tělo potřebuje zahřát, na horké polévky je proto ideální doba. Zahřátí organismu můžete umocnit pálivým kořením – chilli paprička nebo kari pasta dodají relativně obyčejné polévce pořádné grády i vůni exotiky.
K čočkovému dhalu nebo různým variacím krémových polévek se hodí třeba čapátí. Indické moučné placky jsou neutrální a zajídá se s nimi pikantní jídlo. Stejně tak lze podávat i pita chléb nebo indický chléb naan – všechny placky jsou nevýrazné a neovlivní chuť jídla, slouží tedy čistě jako příloha.
Toužíte-li však po gurmánském zážitku, zvolte chačapuri – sýr zapečený v bílém chlebu. Tato varianta pečiva je doma v Gruzii, ale vy si ji můžete vychutnat také. Těsto na ně tvoří jednoduchá směs mouky, jogurtu a vajec. Na náplň použijte sýr sulguni, případně krémový sýr v kombinaci s mozzarellou a vajíčky. Eidam třicítku raději nechte na jindy.
Ze surovin vytvoříme vláčné těsto (nemělo by se lepit), které necháme 30 minut odpočívat. Z těsta poté vymodelujeme „lodičky“, které naplníme sýrem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Následně vyndáme, vyklepneme na sýr vejce a položíme trošku másla a pečeme dalších 5 minut.
Chléb nebo krutony jsou již ohrané, dobrý domácí kvasový chléb ovšem nikdy neurazí a rozhodně potěší nejen milovníky pečiva. Podávejte jej k mastnějším polévkám, které potřebujte zajíst něčím neutrálním – k té gulášové nebo frankfurtské je chleba prostě klasika.
Ryze českou přílohou jsou i lokše. Ty znají zejména na jižní Moravě, kde se podávají nasladko s povidly nebo mákem. Placky z vařených brambor, mouky a sádla lze však podávat i s polévkou, spolu s kterou vytvoří plnohodnotný oběd.
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a trochu soli. Vytvoříme placku a následně menší kolečka. Pečeme v suché pánvi a poté potřeme máslem.
Možná si ve spojení s americkou gastronomií vybavíte spíše burgery, žebra a tradiční barbecue, ale i v USA vaří polévky. Pro nás netradiční je třeba ta krémová kukuřičná nebo polévka taco, která obsahuje vše, co by obsahovalo klasické tacos.
Neobvyklé taco polévky se pak běžně podávají s kukuřičnými lupínky nachos. Jde o mexickou specialitu, která se podává běžně i ve státech. Nachos koupíte v každém větším supermarketu nebo v prodejně s exotickými surovinami.
Ze surovin vytvoříme vláčné těsto, které necháme hodinu odpočívat. Poté si ho rozdělíme na menší části a vyválíme na menší placičky, které krájíme na trojúhelníčky. Smažíme ve velké vrstvě oleje na pánvi dozlatova.
Tortilla také pochází z Mexika, ale u nás již zdomácněla. Když ji rozřežete na čtyři části a dokřupava opečete na pánvi, získáte skvělý doplněk nejen k americkým polévkám. Nebojte se tedy spojit zdánlivě nespojitelné – možná vytvoříte velmi zajímavé fusion dvou odlišných kuchyní.
Pokud jste už někdy navštívili vietnamskou restauraci, nejspíš jste ochutnali polévku pho. Tento velmi silný kořeněný vývar se podává s masem, výhonky a štědrou porcí nudlí, které se srkají ze lžičky za pomoci hůlek. Garantujeme, že jedna miska polévky vás zasytí na velmi dlouho. Využijte široké pho nudle i do našeho českého vývaru a ozvláštněte jinak nudné jídlo.
Ještě vyšší level nudlové polévky je pak ramen pocházející z Japonska. Silný masový vývar, nudle a porce zeleniny doplněná vajíčkem – ramen vás zaručeně postaví na nohy.
A co takhle trend poslední doby? Obložené vývary jsou hitem Instagramu a milují je nejen nadšenci do fitness, ale i obyčejní smrtelníci. Jsou jednoduché, krásné, zdravé a hlavně chutné!