Hledáte netradiční přílohy k polévkám? Inspirujte se v zahraničí

Vyzkoušejte k polévce něco jiného než rohlík Usman Yousaf / Pexels

Chladné počasí přeje horkým pokrmům – a obzvláště talíř s kouřící polévkou vás v zimě prohřeje a dodá tekutiny. Polévka navíc nemusí být jen prvním chodem, s dobře zvolenou přílohou se stane i menším obědem nebo skvělou večeří, která zasytí na dlouhou dobu.

Přečtěte si také

Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod
Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod

Proč si pravidelně dopřát polévku?

Polévky jsou vhodné do každého jídelníčku. Pokud potřebujete pošetřit nějaké kalorie, volte jídla s velkým objemem a malým množstvím kalorií – a takovým pokrmem je právě polévka. Ty husté a krémové ze zeleniny jsou navíc velmi syté, přestože neobsahují zbytečně moc kalorií.

V zimě se tělo potřebuje zahřát, na horké polévky je proto ideální doba. Zahřátí organismu můžete umocnit pálivým kořením – chilli paprička nebo kari pasta dodají relativně obyčejné polévce pořádné grády i vůni exotiky. 

Chačapuri? A proč ne? Canva

Chutě z východu u vás doma

K čočkovému dhalu nebo různým variacím krémových polévek se hodí třeba čapátí. Indické moučné placky jsou neutrální a zajídá se s nimi pikantní jídlo. Stejně tak lze podávat i pita chléb nebo indický chléb naan – všechny placky jsou nevýrazné a neovlivní chuť jídla, slouží tedy čistě jako příloha.

Toužíte-li však po gurmánském zážitku, zvolte chačapuri – sýr zapečený v bílém chlebu. Tato varianta pečiva je doma v Gruzii, ale vy si ji můžete vychutnat také. Těsto na ně tvoří jednoduchá směs mouky, jogurtu a vajec. Na náplň použijte sýr sulguni, případně krémový sýr v kombinaci s mozzarellou a vajíčky. Eidam třicítku raději nechte na jindy.

Recept na chačapuri

  • 250 g plnotučného bílého jogurtu
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku
  • na náplň sýr sulguni, vejce a máslo

Ze surovin vytvoříme vláčné těsto (nemělo by se lepit), které necháme 30 minut odpočívat. Z těsta poté vymodelujeme „lodičky“, které naplníme sýrem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Následně vyndáme, vyklepneme na sýr vejce a položíme trošku másla a pečeme dalších 5 minut.

Je libo moravskou klasiku? Zvolte lokše, litovat nebudete Canva

Moravské placky

Chléb nebo krutony jsou již ohrané, dobrý domácí kvasový chléb ovšem nikdy neurazí a rozhodně potěší nejen milovníky pečiva. Podávejte jej k mastnějším polévkám, které potřebujte zajíst něčím neutrálním – k té gulášové nebo frankfurtské je chleba prostě klasika.

Ryze českou přílohou jsou i lokše. Ty znají zejména na jižní Moravě, kde se podávají nasladko s povidly nebo mákem. Placky z vařených brambor, mouky a sádla lze však podávat i s polévkou, spolu s kterou vytvoří plnohodnotný oběd.

Recept na lokše

  • 500 g vařených brambor
  • 180 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • máslo na potření

Uvařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce a trochu soli. Vytvoříme placku a následně menší kolečka. Pečeme v suché pánvi a poté potřeme máslem.

Nachos jsou také netradiční přílohou k polévce Thoda Creative / Pexels

Je libo zaoceánské polévky?

Možná si ve spojení s americkou gastronomií vybavíte spíše burgery, žebra a tradiční barbecue, ale i v USA vaří polévky. Pro nás netradiční je třeba ta krémová kukuřičná nebo polévka taco, která obsahuje vše, co by obsahovalo klasické tacos.

Neobvyklé taco polévky se pak běžně podávají s kukuřičnými lupínky nachos. Jde o mexickou specialitu, která se podává běžně i ve státech. Nachos koupíte v každém větším supermarketu nebo v prodejně s exotickými surovinami. 

Recept na nachos

  • 350 g kukuřičné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • lžička soli
  • 250 ml teplé vody
  • olej na smažení

Ze surovin vytvoříme vláčné těsto, které necháme hodinu odpočívat. Poté si ho rozdělíme na menší části a vyválíme na menší placičky, které krájíme na trojúhelníčky. Smažíme ve velké vrstvě oleje na pánvi dozlatova.

A co tortilla?

Tortilla také pochází z Mexika, ale u nás již zdomácněla. Když ji rozřežete na čtyři části a dokřupava opečete na pánvi, získáte skvělý doplněk nejen k americkým polévkám. Nebojte se tedy spojit zdánlivě nespojitelné – možná vytvoříte velmi zajímavé fusion dvou odlišných kuchyní.

Vydatné asijské vývary si žádají nudle

Pokud jste už někdy navštívili vietnamskou restauraci, nejspíš jste ochutnali polévku pho. Tento velmi silný kořeněný vývar se podává s masem, výhonky a štědrou porcí nudlí, které se srkají ze lžičky za pomoci hůlek. Garantujeme, že jedna miska polévky vás zasytí na velmi dlouho. Využijte široké pho nudle i do našeho českého vývaru a ozvláštněte jinak nudné jídlo.

Ještě vyšší level nudlové polévky je pak ramen pocházející z Japonska. Silný masový vývar, nudle a porce zeleniny doplněná vajíčkem – ramen vás zaručeně postaví na nohy.

A co takhle trend poslední doby? Obložené vývary jsou hitem Instagramu a milují je nejen nadšenci do fitness, ale i obyčejní smrtelníci. Jsou jednoduché, krásné, zdravé a hlavně chutné!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz