Vysoké mrazy nás nejspíš ještě chvíli potrápí – a spolu s nimi i únavné vrstvení oblečení, prsty prokřehlé i přes rukavice a obuv, a někdy dokonce neovladatelné drkotání zuby. Že je vám pořád zima i přes všemožnou snahu se zahřát? Možná jste ještě nezkusili všechno! Dejte šanci zahřívacím potravinám a doplňte ty správné vitaminy.
Zázvor, skořice, kajenský pepř, chilli a také všemožná ostřejší jídla – to je základ jídelníčku do zimy. Připravte si i pikantní kari nebo třeba jen přiostřete guláš pálivými papričkami. Pálivá jídla zrychlují metabolismus, díky čemuž se vaše tělo rychleji ohřeje, a jako bonus pomáhají od bolesti v krku.
Naopak se v tomto období raději vyhýbejte ochlazujícím potravinám, jako jsou citrusy. V našich končinách se už tradičně jí pomeranče a mandarinky kolem Vánoc, zahřátí našeho organismu ale spíše brání.
Železo je minerál odpovědný za přenos kyslíku v těle, takže když ho máte málo, může vám být větší zima – dokonce jde možná o nejčastější příčinu chronického chladu. Nemusíte však honem běžet do lékárny pro suplementy v tabletkách, které navíc často způsobují zácpu a pocit těžkosti kolem žaludku. Mnohem snadnější a určitě chutnější je železo dostat z potravy.
Zimou a pocitem chladných končetin trpí ženy častěji než muži – na vině je přitom především rozdílná rychlost metabolismů. Muž má totiž od přírody bazální metabolismus vyšší a je lidově řečeno výhřevnější. Ze stejného důvodu to mají muži také jednodušší s hubnutím.
Dalším důvodem je centralizace krve – vědci z univerzity v Utahu totiž zjistili, že ženské tělo má tendenci krví více zásobit vnitřní orgány, kdežto mužské tělo to dělá až při život ohrožujících stavech.
Čekáváte na autobus nebo vlak? Jestli to jen trochu jde, nestůjte celou dobu na jednom místě. Přecházejte sem a tam, díky čemuž bude organismus stydnout pomaleji. A pakliže to máte domů jen pár zastávek, jděte raději pěšky – zahřejete se víc než při čekání na zastávce, a ještě uděláte něco navíc i pro své zdraví.
Vrstvěte oblečení. Neberte si jeden tlustý svetr, ale navlečte se jako cibule do několika vrstev. Coby spodní vrstvu zvolte ideálně termoprádlo a až na něj vrstvěte další oblečení.
Jako pověstná krabička poslední záchrany vám může sloužit zahřívací polštářek – gelová hmota s malým plíškem uvnitř, který prasknutím vytvoří chemickou reakci v roztoku a gel tak změní strukturu, přičemž začne vydávat teplo. Doma pak jen necháte polštářek v horké vodě vyvařit a další den bude opět připraven k použití. Na internetu ho seženete za pár korun.
Doma si dejte zahřívací jídlo nebo horký nápoj, ať už je to čaj, káva, horká čokoláda nebo třeba grog.
Zahřátí můžete podpořit i krémem s prohřívacím efektem. Tyto krémy mají ve svém složení kafr, kapsaicin nebo skořici. Buďte ovšem obezřetní, pakliže máte citlivou pleť, a také si omylem nenaneste krém do blízkosti očí – kapsaicin je totiž látka, která způsobuje pálivost chilli papriček.