Dělá se vám akné ve vlasech? Může za to časté nošení čepice či nevhodný šampon

Muž se prohlíží v zrcadle New Africa / Shutterstock.com

Ani pokožce hlavy se takové kožní obtíže jako akné nevyhýbají. Ve zvýšené míře se v této části těla objevují právě v zimním období, kdy se neustále schováváme pod čepice. Ty mohou být jedním z důvodů, proč se nám tak nepříjemné a mnohdy i bolestivé pupínky na hlavách objevují. Ale nebojte, je možné se jich zbavit. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Proč se dělá akné na hlavě?

Většinou za akné na hlavě, stejně tak jako kdekoli jinde po těle, mohou ucpané póry. To nejjednodušší, co tedy můžete udělat proto, abyste se bolestivých pupínků zbavili, je pravidelně a pečlivě o pokožku hlavy a vlasů pečovat.

  • Bohužel některé vlasy, zvláště pak pokud se často potíte například v důsledku cvičení, mohou vyžadovat i každodenní mytí.

Šampon bez sulfátů

Zvážit byste rozhodně měli koupi šetrnějšího šamponu, například toho bez sulfátů – sulfáty totiž mohou vlasy zanechat až příliš vysušené, a pakliže si je budete mýt každý den, po relativně krátké době by se vám mohly začít lámat, třepit či jinak ničit. Své o tom ví kudrnaté holky. Možná už jste se doslechli o curly girl metod, která právě upozorňuje, jak sulfáty mohou vlasy vysušovat a bránit jim přirozenému kudrnatému vzhledu.

  • Bez sulfátů je například Šampon Herbal Essences Bio, který koupíte v drogerii Teta.
  • Anebo zvolte šampon na vlasy Alverde Ultra Sensitive, který seženete v dm drogerii.
Žena se drží za čepici ViDI Studio / Shutterstock.com

Proč se akné na hlavě dělá?

Pupínky na hlavě mohou způsobovat odumřelé kožní buňky či mastnota, která ucpává vlasové folikuly, nedostatečné nebo špatné omytí šamponu či kondicionéru, nadměrné užívání stylingových vlasových produktů či pocení se pod čepicí například při běhu venku.

Taktéž však může jít o prostý náznak toho, že se s tělem něco děje – tělo jím může signalizovat hormonální změny, nevyhovující stravu, neúměrný stres nebo nedostatečný pitný režim.

Co opravdu funguje na akné?

Pokud odhadujete, že příčinou může být nezdravý životní styl, je dobré začít právě od něj – tedy zaměřit se na zdravější stravu, více pít, a pokud možno, méně se stresovat, což může být bohužel často jen velmi těžko splnitelné.

Pokud ovšem žijete zdravě, věnujete pohybu spoustu času a například běháte venku s čepicí na hlavě, příčina akné na pokožce hlavy je v tomto případě více než jasná.

Jak se starat v zimě o pleť?

Pokud nebude zima příliš velká, zkuste vyměnit čepici za čelenku – a vhod mohou přijít také bezdrátová sluchátka přes hlavu. Bude vám hezky teplo, vlasy budou „luftovat“, a navíc si poslechnete i hezkou hudbu nebo zajímavou audioknihu.

  • Doporučit na tomto místě lze určitě nejoblíbenější sluchátka přes hlavu JBL Tune 520BT, která nejsou ani drahá – stojí od 800 Kč a výše. Anebo draží Marshall Major IV Bluetooth či Sony WH-CH520 začínající od 1 000 Kč.
  • Vydrží dlouho nabitá a koupit se dají v hned v několika barevných provedeních. Prodávají je v Okay, Electroworldu či v Planeo Elektro.
Žena si myje vlasy ve sprše VGstockstudio / Shutterstock.com

Co by měl obsahovat šampon?

Než si začnete každý den mýt vlasy, zkuste se podívat v koupelně na složení šamponu, který zrovna používáte – třeba za vašimi problémy stojí pouze nevhodná kosmetika.

Šampon, který byste měli při problémech s akné na hlavě používat, by měl obsahovat některé z těchto složek.

  • Tea tree olej, který minimalizuje množství bakterií na pokožce hlavy. Obsahuje jej třeba šampon Dr. Müller Tea Tree Oil Šampon proti lupům (koupíte v lékárnách Dr. Max) či Australian BodyCare Hair Clean šampon, který je určen na podrážděnou a svědivou pokožku hlavy.
  • Kyselinu salicylovou, která pomáhá kůži hlavy zbavit odumřelých kožních buněk. Obsahuje ji například Neutrogena Clear & Defend gel pro ošetření pupínků s kyselinou salicylovou 15ml či šampon ALPECIN Double Effect. Oboje seženete v dm drogerii či lékárnách Dr. Max a Benu.
  • Kyselinu glykolovou, která také odstraňuje odumřelé kožní buňky, bakterie i maz. Najdete ji například v přípravku DUCRAY Squanorm Šampon na suché lupy.
  • Antimykotikum ketokonazol, které zklidňuje zarudlou či šupinatou pokožku hlavy. Ketokonazol obsahuje například vlasový šampon proti lupům Nizoral.
  • Antimykotikum ciclopirox, které lokálně léčí povrchové mykózy. Je složkou většiny šamponů proti lupům, jako je například i Ducray Kelual DS.

Zdroj: healthline.com, kupi.cz