Jak vyrobit netoxickou svíčku? Nekupujte zbytečně karcinogenní svíčky, které vám škodí

Osm zapálených svíček různých tvarů Africa Studio / Shutterstock.com

Milujete hřejivé a přirozené světlo svíček? Oblíbený pomocník pro příjemnou a útulnou atmosféru kdekoli a kdykoli protká interiér nezaměnitelnou náladou. Jak ale vybrat svíčku, která neškodí vám, vašim blízkým ani domácím mazlíčkům? Poradíme vám, kterým látkám se raději vyhnout a které svíčky jsou naopak bezpečné.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Mohou být vyrobeny z včelího vosku, sójového vosku, ale také třeba z parafínu. Pokud pravidelně a rádi relaxujete u světla svíček, je ideální čas na to se s nimi lépe poznat. A třeba si vyrobit i nějakou vlastní!

Včelí vosk? Kvalita vítězí

Svíčky z včelího vosku patří mezi ty nejkvalitnější. Tento výjimečný přírodní materiál nejenže neškodí, ale navíc při jeho spalování vznikají záporné ionty, díky čemuž mají svíčky z včelího vosku pozitivní vliv na dýchání či imunitu. Jsou zcela bezpečné, protože při spalování nedochází ke vzniku škodlivých látek. Tento druh svíček si můžete zapálit s klidným svědomím i v domácnosti s alergiky a domácími mazlíčky.

Člověk zapaluje svíčku z včelího vosku, další tři jsou nezapálené spb2015 / Shutterstock.com

Parafínové svíčky

Klasika jménem parafín. Ačkoli svíčky z parafínu seženete v každém obchodě, otázkou je, jestli jsou svíčky z ropy to pravé, čím chcete prodchnout vdechovaný vzduch.

Když parafín hoří, uvolňují se z něj nebezpečné látky, zejména pokud jde o svíčku s příměsí a deriváty. Do vzduchu se tak uvolňuje benzen a oxid uhličitý, které mohou mít negativní účinky na vaše zdraví. V tomto případě je dobré číst složení – bezpečnější volbou může být svíčka z plně rafinovaného parafínového vosku, která navíc vyniká příznivou výdrží. Taková svíčka je pak kvalitní a pro zdraví neškodná.

  • Tip: Vyhněte se svíčkám, jejichž složení obsahuje PFOA (kyselinu perfluorooktanovou), BPA (bisfenol A) a ftaláty (estery kyseliny ftalové).

Palmové svíčky? Dilema je tu

Jak název napovídá, dalším typem svíček jsou ty, které bývají vyráběny z palmového vosku. Jde sice o zcela přírodní produkt, který je rovněž bezpečný pro vaše zdraví, avšak ne už tolik bezpečný pro zdraví planety – a to z důvodu nadměrné těžby palmového porostu.

Přírodní sójové svíčky

Sójový vosk patří mezi oblíbenou surovinu na výrobu svíček. Vyrábí se ze sójových bobů, které jsou považovány za obnovitelný zdroj z hlediska ekologie. Sójové svíčky jsou navíc poměrně nenáročné na výrobu – a díky nízkým teplotám tání si můžete snadno a rychle vytvořit i svíčky vlastní, a klidně i vonné. Inspiraci najdete v návodu na konci článku. Vyzkoušíte?

Bílá a žlutá svíčka, šedá deka LNataly / Shutterstock.com

Vonné esence a příměsi

Chcete-li si kromě liknavého světla svíčky vychutnat i příjemnou vůni, pak je čas na vonné svíčky. Opět však záleží na tom, co najdete ve složení.

Některé svíčky obsahují 100% přírodní esenciální oleje, ve spojení s přírodním voskem jde pak o zcela přírodní produkt. Jiné ovšem mohou obsahovat různá umělá vonná aromata, oleje a esence. Rozdíl, který by vás mohl zaskočit, je v intenzitě vůně – přírodní esenciální oleje mohou ve svíčce při pálení vonět méně intenzivně, než jste zvyklí u umělých aromat.

Tip: Potřebujete rychle pořídit luxusní vonnou svíčku jako dárek? Vyberte si některou v akci před cestou do drogerie. Akční ceny nabízí drogerie Rossmann (Yankee Candle za 299 Kč do 8. 11.), vybírat ze stálé i zvýhodněné nabídky můžete nicméně také v drogeriích Teta a dm.

Vonné svíčky patří mezi oblíbené dárky

Návod na výrobu sójové vonné svíčky

Svíčky jsou krásným a milým adeptem na dárek. Jejich výroba je navíc překvapivě snadná!

Potřebujete:

  • sójový vosk (1,5 objemu nádoby, ze které chcete svíčku mít)
  • dřevěný nebo bavlněný knot
  • držák knotu
  • plechovou, skleněnou či keramickou dózu
  • utěrku, kolíček
  • vonnou esenci či aroma
  • sušené květy či krystaly
Člověk vyrábí svíčky, jednu drží v ruce a druhou rukou nabírá sušené květy New Africa / Shutterstock.com

Postup:

  1. Do hrnce na sporáku dejte vodu a následně do něj vložte menší hrnec. Pomalu zahřívejte a postupně do menšího hrnce vsypte sójový vosk, který nechte pomalu rozpouštět ve vodní lázni.
  2. Mezitím si připravte dózu na svíčku a knot. Knot zastrčte do držáku knotu, který namočte ve vosku a upevněte ho jím na dno dózy, do jejího středu.
  3. Rozpuštěný vosk nechte chvíli chladnout ještě předtím, než přidáte vonnou esenci dle požadované intenzity. S vůní vosk jemně promíchejte – jde o to ji rovnoměrně rozmístit, ale zároveň do vosku mícháním nezanést vzduchové bubliny.
  4. Dózu dokola obalte utěrkou, aby vosk chladl rovnoměrně – a můžete pomalu plnit. Knot můžete přidržet kolíčkem, zatímco vosk přiléváte.
  5. Za pár minut, jakmile vosk částečně ztuhne, zasypejte okraj svíčky sušenými květy nebo krystaly.
  6. Pro jistotu nechte svíčku zatuhnout až do druhého dne. A pak už jen zbývá zapálit knot.