Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak si poradit v kuchyni, když nemáte váhu ani odměrku? Uložte si tahák pro kuchařky

Jak si poradit v kuchyni, když nemáte váhu ani odměrku? Uložte si tahák pro kuchařky

Připadá vám vaření jako malá chemická laboratoř a trošku vás to děsí? Nebo vám vypověděla službu vaše věrná váha? Pro obojí máme hravé a praktické řešení. V kuchyni totiž najdete řadu užitečných pomocníků, kteří vás zachrání, když nemáte k dispozici váhu ani odměrku. A nebo vás to přesné vážení prostě nebaví. Jak na to?

Přečtěte si také

Vyplatí se pořídit si bezdrátová sluchátka? Nebo jde o předražený trend
Vyplatí se pořídit si bezdrátová sluchátka? Nebo jde o předražený trend

Vezměte si na pomoc polévkovou lžíci

Jedním z klíčových pomocníků je polévková lžíce. A to hned dvojitým způsobem. Záleží, zda ji použijete zarovnanou nebo vrchovatou. Přinášíme malý tahák, jak s ní pracovat:

  • hrubá mouka: zarovnaná 11 g / vrchovatá 20 g, tedy 100 g hrubé mouky = 5 vrchovatých lžic
  • hladká mouka: zarovnaná 10 g / vrchovatá 25 g, 100 g hladké = 4 vrchovaté lžíce
  • polohrubá mouka: zarovnaná 11 g / vrchovatá 22 g, 100 g polohrubé = 4 vrchovaté lžíce + 3 čajové
  • rýže: zarovnaná 20 g / vrchovatá 30 g
  • cukr moučka: zarovnaná 12 g / vrchovatá 25 g, 100 g moučky = 4 lžíce
  • ovesné vločky: vrchovatá 10 g
  • krupice: zarovnaná 10 t / polévková 22 g
  • máslo (tuk) rozpuštěné: 15 g zarovnaná (pozor olej: 20 g)
  • máslo tuhé: 30 g vrchovatá
  • kakao: 25 g vrchovatá
  • rozinky: 25 g vrchovatá
  • voda: 18 g zarovnaná
  • mleté ořechy: 15 g vrchovatá
  • med: 35 g zarovnaná
  • majonéza: 30 g vrchovatá
  • tvaroh: vrchovatá 30 g
Kolik gramů hladké mouky pojme polévková lžíce? Prozradime.

Potřebujete to doladit? Použijte kávovou lžičku

  • cukr krupice: zarovnaná 6 g / vrchovatá 10 g
  • mák: zarovnaná 9 g
  • sádlo nebo máslo: zarovnaná 5 g / vrchovatá 15 g (polévková vrchovatá 30 g)
  • med: zarovnaná 18 g
  • sůl: zarovnaná 8 g
  • skořice: 8 g
  • mleté ořechy: 6 g

Hrnek, šálek, sklenička v akci

Existuje řada receptů, které už hrnky váhu zcela nahradily, ale pokud máte po ruce zrovna recept klasický, je dobré znát možnosti své kuchyně. Chce to trochu cviku, ale tato vědomost se vám vyplatí. A pozor, hrnek není šálek a už vůbec ne sklenička! Hrnek mívá 250 ml (vyplněn cca 2 cm pod okraj), sklenice cca 200 ml (ideální je ta hořčičná) a šálek má 150 ml (vyplněn 1 cm pod okraj). Pokud počítáme standardní hrnek 250 ml, pak budou váhy v gramech následující:

  • hrubá mouka: 170 g
  • hladká mouka: 135 g
  • krupice: 170 g
  • ovesné vločky: 100 g
  • rýže: 250 g
  • tuk, máslo: 250 g
  • olej: 230 g
  • marmelády: 380 g
Je užitečné vědět, jaký je rozdíl mezi hrnkem, šálkem a sklenkou.

Pár tipů od nás

Zatímco tekuté nebo sypké věci můžeme relativně snadno odvodit, některé hodnoty si musíme zapamatovat. Víte například kolik váží střední brambor a nebo žloutek? Často se od této váhy odvíjí další kroky v receptu, je tedy dobré vědět, že:

  • malý brambor je cca 60 g, střední cca 90 g a velký počítá až s 200 g
  • velká kostka cukru je 10 g (malá 5 g)
  • žloutek váží 20 g
  • standardní hluboký talíř pojme až 350 ml vody
  • 1 lžíce tekutiny má cca 14 - 15 g
  • 1 dl je cca 7 polévkových lžic

A teď už nezbývá nic jiného, než si naplánovat, co chutného uvaříte. A aby vám chutnalo ještě lépe, zkoukněte výhodné ceny na www.kupi.cz.