Zahřejte se polévkami se zázvorem a chilli. Uvidíte, že je budete chtít dělat pořád dokola

Polévkové krémy s tím správným kořením zahřejí a jsou tak ideální večeří v zimě či chladných dnech Pexels / Pixabay

Zimní dny si přímo říkají o to zabalit se doma deky, zahřát se a nevystrčit zpod ní ani nos. Ne vždy si něco takového ale můžeme dovolit. Podobné pocity umí naštěstí vyvolat i plný talíř poctivé a horké domácí polévky – můžete si ji navíc vzít i s sebou do práce a její prohřívací efekt dokážete ještě znásobit přidáním vhodných surovin. Vyzkoušejte to!

Přečtěte si také

Jak nejlépe uchovávat rostlinné oleje, aby se nezkazily?
Jak nejlépe uchovávat rostlinné oleje, aby se nezkazily?

Hřejivý všelék

Kdo by neznal zázvor? Oddenek zázvoru lékařského svým vzhledem připomíná kořen a je proslulým pomocníkem při prevenci a léčbě nachlazení. Za jeho ostrou chutí stojí gingerol, pálivá složka, která je chemickým složení podobná kapsaicinu – látce, kterou obsahují pálivé papričky.

Právě díky svému složení je zázvor účinným lékem, který pomáhá při hubnutí i rýmě. A také efektivním prohřívačem celého těla. Chcete-li si tedy pochutnat na lehce pikantní polévce, která opravdu zahřeje, připravte si třeba tuto:

Cizrnová polévka se zázvorem canva.com

Zimní polévka s cizrnou a zázvorem

To není obyčejný mrkvový krém, nýbrž voňavá, krémová polévka s hřejivým zázvorem a kurkumou. Ideální pro všechny milovníky hustých polévek, kteří mají při ruce ruční mixér. Připravte si:

  • 600 g mrkve
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g vařené cizrny
  • 1 l vody
  • 1 badyán
  • 1 lžičku kurkumy
  • datlový sirup
  • kokosové chipsy pražené
  • citronovou kůru
  • sůl a pepř

Nakrájenou cibuli a mrkev opražte na oleji, směs osolte a přidejte nakrájený česnek a kurkumu. Zalijte litrem vody a zaprašte špetkou citronové kůry. Nyní můžete přidat strouhaný zázvor a badyán – a polévku nechat vařit až do změknutí zeleniny. Poté vyndejte badyán, přidejte vařenou cizrnu a rozmixujte dohladka. Nakonec krém dochuťte podle potřeby solí, datlovým sirupem a citronovou šťávou. Podávejte s ozdobou z kokosových chipsů a kapkou olivového oleje. 

Kapsaicin čili chilli

Dalším oblíbeným hřejivým kořením je chilli. Jak to, že právě pálivé papričky tolik rozpálí lidské tělo? Na vině je právě již zmíněný kapsaicin. Látka totiž povzbuzuje krevní oběh, a díky tomu rychle prohřívá. Čím více pálivosti, tím větší teplo – znáte i vy ten slastný pocit po ostrém pokrmu? A pokud máte rádi pikantní jídla, máme pro vás chutný recept na fazolovou polévku:

Fazolová polévka s chilli Canva

Fazolová polévka s chilli

Tato vydatná polévka kombinuje mleté maso, oblíbené fazole a to hlavní – chilli. Pokud patříte mezi milovníky pálivého chilli, je ten správný čas uvařit tuto hustou polévku, aby vás zahřála. Potřebujete:

  • 300 g mletého vepřového masa
  • olivový olej
  • 2 konzervy červených fazolí
  • 1 l vývaru
  • 1 konzervu kukuřice
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 papriku
  • chilli koření
  • sůl a pepř
  • tučný bílý jogurt
  • hladkolistou petržel

Ze všeho nejdříve nasolte maso a orestujte jej na kapce oleje. Pak přidejte nakrájenou papriku a vývar. Vařte zhruba 20 minut a přidejte fazole, kukuřici, rajčatové pyré a chilli. Nechte polévku na mírném plamenu probublávat až do zhoustnutí. Máte hotovo? Dejte si pořádnou porci – podávejtebílým jogurtem a čerstvou petrželkou.

Správné skladování koření prodlužuje jeho životnost canva.com

Koření, která vás zahřejí

A jaké další koření rychle a účinně zahřeje? Své oblíbené polévky můžete ozvláštnit i dalšími druhy, voňavými a efektivními. Tím nejznámějším je starý dobrý parťák v kuchyni – (ne)obyčejný pepř. Prý dokonce zrychluje metabolismus, proto se mu nevyhýbejte. Kromě toho bez něj ztrácí jídlo šmrnc.

Některé polévky lze okořenit také aromatickou skořicí – i ona má protizánětlivé účinky, podporuje zdravou imunitu a samozřejmě úžasně hřeje. Díky své vůni nejen na těle, ale i na duši. A jak se nejrychleji zahřát právě špetkou skořice? Přidejte ji do své oblíbené kávy. Provoníte celý svůj okamžik – a chlad nebude mít šanci!

Jak správně skladovat koření?

Klíčem a vlastně i základem k lahodnému vaření je kvalitní koření – a to je třeba správně skladovat. Víte, jak na to? Ideálně uchovávejte každý druh koření zvlášť a vcelku – namelte jej nejlépe (v případě potřeby) až těsně před použitím. Koření je nutné skladovat v suchu a chladu – postačí spíž. A v čem voňavé pomocníky ukládat? Vyberte si nejlépe praktické skleněné dózičky.

Tip: Chcete vylepšit skladování a organizaci dochucovadel ve své kuchyni? Dózy, kořenky a další pomocníky najdete v akčních letácích Tescoma, Orion či Kitos na Kupi.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz